Accesul vizitatorilor in salina de la Slanic Prahova a fost restrictionat dupa incidentul de miercuri, cand un lift datand din anul 1936 a cazut in gol cu mai multi turisti, iar 300 de persoane au ramas in subteran, singurii care mai pot intra in salina fiind cei care au bilete de tratament, transmite Mediafax.

Salina de la Slanic, judetul Prahova, a fost inchisa turistilor care vor sa intre in mina de vizitare, situata la aproximativ 208 metri in subteran.

Directorul salinei Slanic, Liviu Soare, convocat, joi, la Prefectura Prahova, la o discutie cu reprezentantii mai multor institutii, a declarat, la finalul intalnirii, ca singurii care mai pot intra in salina sunt turistii care si-au cumparat bilete de tratament si care sunt transportati in mina cu microbuzele, prin zona de exploatare.

"In momentul de fata au acces numai cei care au bilete de tratament. Accesul se face auto, cu mijloace de transport ale unei firme care are incheiat contract cu mina¬ a afirmat Liviu Soare.

Directorul salinei de la Slanic Prahova a precizat ca este vorba despre aproximativ 200 de persoane care au bilete si al caror acces este permis in mina de vizitare. De asemenea, acesta a spus ca liftul folosit pentru a cobori si a urca turistii in si din mina de la Slanic a fost inchis.

Liviu Soare a precizat, raspunzand unei intrebari, ca lifturile au fost puse in functiune in anul 1936 si ca de atunci asigura transportul spre si dinspre subteran. El a spus ca ceea ce s-a intamplat miercuri a fost "pur si simplu un incident tehnic", ca liftului i s-a facut luni revizia tehnica saptamanala, cu doua zile inainte de incident, iar expertiza tehnica a fost facuta in aprilie 2013 si este valabila doi ani.

Un lift al Salinei Slanic a cazut in gol peste un metru, miercuri dupa-amiaza, transportul spre si dinspre subteran fiind complet blocat. Reprezentanti ai salinei declarau miercuri ca nicio persoana nu se afla in lift in momentul in care acesta s-a defectat.

Directorul Liviu Soare, care nu a putut fi contactat miercuri, a afirmat joi ca in momentul incidentului in lift se aflau opt persoane, reprezentand capacitatea maxima a ascensorului.

Pe de alta parte, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Prahova anunta, intr-un buletin de presa de joi, ca in momentul in care s-a produs incidentul in lift se aflau zece persoane, respectiv noua adulti si un copil.

Conform ISU Prahova, toti cei zece au primit ingrijiri medicale de la echipajele SMURD si ale ambulantei, un barbat de 56 de ani fiind transportat la spital dupa ce a suferit un traumatism la un picior.

Liviu Soare a spus ca turistul a suferit o luxatie in urma careia are piciorul in ghips.

Peste 300 de persoane care au ramas in subteran au fost evacuate din mina de vizitare prin mina de exploatare, de unde au fost scoase la suprafata cu doua microbuze, operatiunea durand doua ore si jumatate. Mai multi dintre turisti au facut atacuri de panica.

Intrebat cand va fi repornit liftul, directorul Liviu Soare a spus ca nu ar putea da "un pronostic" in aceasta privinta.

"Momentan este inchis, nu as putea sa dau un pronostic, dar este de durata, pentru ca daca tot ne apucam sa facem o treaba trebuie sa o facem la modul cel mai serios si cand dam drumul sa stim ca e o treaba nemteasca, apasam pe buton si totul merge OK", a spus Liviu Soare.

Acesta a adaugat ca exista un studiu de fezabilitate realizat in anul 2012, care prevede realizarea mai multor investitii la salina de la Slanic, intre care un hotel, studiu care mentioneaza si existenta pe viitor al unui lift modern, dar ca "din pacate acest studiu nu a fost pus in valoare pana acum".