UDMR va lansa in dezbatere publica un nou proiect de statut privind autonomia asa-numitului "Tinut Secuiesc", in perioada 10-15 august, dupa ce reprezentantii formatiunii politice de guvernamant si cei ai Partidului Civic Maghiar au finalizat deja discutiile asupra documentului, a declarat, miercuri, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Tinutul SecuiescFoto: Wikipedia

Potrivit acestuia, UDMR va depune la Parlament proiectul de lege privind autonomia "Tinutului Secuiesc", teritoriu care se intinde pe suprafata judeteleor Harghita, Covasna si a unei parti din Mures.

"UDMR a promis ca, in perioada 10-15 august, acest proiect va fi adus la cunostinta opiniei publice si lansat in dezbatere publica. Grupul de lucru comun al UDMR si PCM si-a finalizat lucrarile, s-a ajuns la un consens, la o varianta de proiect acceptat de ambele parti si urmeaza ca, dupa dezbaterea publica, proiectul de autonomie sa fie depus in Parlament, speram ca in luna septembrie", a spus liderul PCM Covasna, citat de Mediafax.

El a subliniat ca acest proiect este o varianta imbunatatita si completata a statului de autonomie elaborat recent de Consiliul National Secuiesc si atacat in instanta de prefecturile Covasna, Harghita si Mures.

Kulcsar Terza a mentionat ca PCM sustine in continuare ca este important ca acest proiect de lege sa fie insotit de un pachet de propuneri privind revizuirea Constitutiei, iar una dintre acestea se refera la introducerea Declaratiei de la Alba Iulia din 1918 intr-o lege si in Constitutie.

"Nu cred ca exista vreun roman care sa conteste Declaratia de la Alba Iulia, care, daca ar fi inclusa intr-o lege si in Constitutie, in mod automat ar garanta dreptul comunitatii maghiare la autonomie", a subliniat presedintele PCM Covasna.

In iunie, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, sustinea ca proiectul statutului de autonomie a Tinutului Secuiesc la care lucrau reprezentantii Uniunii va trebui sa cuprinda cinci elemente importante: atributiile care ar trebui delegate de la nivel central catre autoritatile regionale si locale, limbile oficiale in regiune, asigurarea proportionalitatii etnice in institutiile publice, autonomia fiscala si asigurarea drepturilor romanilor din zona.

In ceea ce priveste atributiile, liderul UDMR Sfantu Gheorghe, care a facut parte din grupul de lucru al proiectului de statut, considera ca apararea si politica externa ar trebui sa ramana la nivel central, iar restul sa fie delegate autoritatilor regionale si locale.

El adauga ca, prin acest proiect, UDMR propune ca in regiunea autonoma limba maghiara sa fie oficiala, alaturi de limba romana.

Cu privire la autonomia fiscala, Antal explica faptul ca aceasta ar insemna ca toate taxele si impozitele sa fie adunate la nivel regional si o cota parte din aceasta suma - 5-10 la suta, in functie de negocieri - sa fie transferata bugetului central.

Cu privire la comunitatea romaneasca din zona, Antal preciza ca drepturile acesteia nu vor fi ingradite prin statutul de autonomie si ca si romanii vor avea de castigat in urma autonomiei. "Cea de-a cincea problema care trebuie rezolvata in acest statut se refera la drepturile asigurate romanilor din aceasta zona, pentru a fi foarte clar pentru toata lumea ca prin acest proiect si prin realizarea autonomiei drepturile comunitatii romanesti nu vor fi ingradite. (...) Noi nu vrem sa scapam de romani, noi vrem ca ei sa ramana aici, sa contribuie si ei la o viata mai buna, sa traiasca mai bine, sa invatam unii de la ceilalti", sustinea el.

In ultima perioada, consiliile locale a peste 20 de localitati din judetele Harghita, Covasna si Mures au adoptat hotarari pentru aprobarea unui memorandum care prevede instituirea "Tinutului Secuiesc" drept unitate teritoriala autonoma.

Hotararile, adoptate cu voturile consilierilor partidelor care reprezinta etnicii maghiari - UDMR, PCM, PPMT - au fost atacate in instantele de judecata de prefecturi.

Saptamana trecuta, Guvernul l-a schimbat din functie pe prefectul de Harghita, Jean Adrian Andrei (care era sustinut de PSD), si l-a pus in locul sau pe Petres Sandor, sustinut de UDMR, potrivit unor hotarari semnate de premierul Victor Ponta si contrasemnate de Ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

In judetul Mures, UDMR a obtinut functia de subprefect, prin Nagy Zsigmond.

Reamintim ca UDMR a apasat pedala autonomista si in urma cu o luna, cand a amenintat cu iesirea de la guvernare daca Guvernul Ponta nu-si retragea o interventie la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg impotriva pachetului autonomist de legislatie europeana Minority Safe Pack, care avea si UDMR printre initiatori.

Liderii UDMR au ramas, totusi, la guvernare, aratand ca premierul Victor Ponta a cedat astfel: Ministerul de Externe isi blocheaza interventia din justitia europeana pana cand Parlamentul Romaniei, adica si UDMR, stabileste pozitia tarii in procesul privind Minority Safe Pack.

Practic, UDMR, care este parte adversa Guvernului Romaniei in proces, contribuie la stabilirea pozitiei aceluiasi Guvern al Romaniei in acelasi proces.

Citeste si: