Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precizeaza, referitor la anuntul facut de autoritatile din Rusia privind limitarea importurile de bovine si carne de vita din Romania ca urmare a unor cazuri de imbolnavire, ca autoritatile ruse "interzic ceva ce nu exisa", intrucat Romania nu are relatii comerciale de acest gen cu Rusia.

"Autoritatile ruse interzic ceva ce nu exista. Romania nu are relatii comerciale de acest gen cu Federatia Rusa. Romania nu exporta bovine, carne de bovine si produse din carne de bovine in Federatia Rusa", precizeaza ANSVSA intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

Incepand cu anul 1995, in Romania nu a fost inregistrat nici un caz de forma clasica sau atipica de Encefalopatie Spongiforma Bovina (ESB, boala vacii nebune - n.r.), pana la recenta depistare a acestui caz izolat, explica ANSVSA, precizand ca forma atipica de ESB depistata in tara noastra este un caz izolat si nu o epidemie, asa cum anunta autoritatea santiara din Rusia.

Autoritatile romane investigheaza in acest moment conditiile in care acest caz a aparut si informeaza in permanenta organizatiile internationale in domeniu.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a acordat Romaniei in luna iunie a acestui an certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru ESB, mai mentioneaza ANSVSA.

Rusia a anuntat miercuri ca a decis sa limiteze importurile de carne de vita din Romania, dupa ce a descoperit cazuri de imbolnavire cu boala vacii nebune. Acesta este cel mai recent episod din seria "razboiului comercial" relansat de Moscova declansat in urma sanctiunilor impuse pentru implicarea Rusiei in criza din Ucraina.

"Din cauza declansarii unei epidemii de encefalopatie spongiforma bovina (boala vacii nebune) la bovinele din regiunea Clujului in Romania, incepand cu 6 august 2014 sunt impuse restrictii temporare asupra exporturilor catre Rusia" a vacilor vii, carnii de vita si altor produse asociate, potrivit unui comunicat al Rosselkhoznadzor (autoritatea sanitara din Rusia).