Putin peste 7 milioane de romani din cei 20 de milioane numarati de INS la recensamantul din 2011 folosesc Internetul. Practic, doar 35% din populatia tarii foloseste internetul, in conditiile in care media UE a celor care folosesc macar o data pe saptamana internetul e in jur de 70%. Daca privim statistica transpusa peste harta tarii, judetele codase la folosirea internetului sunt in zona Moldovei si in Sudul tarii, acolo unde judetele Teleorman si Olt nu reusesc sa depaseacsa nici macar pragul de 20%.

In 2011, 7.010.754 de romani peste 6 ani foloseau internetul, mai bine de 75% fiind din mediul urban. Datele provin din statistica finala obtinuta la recensamantul din 2011 si furnizata HotNews.ro de catre Institutul National de Statistica.

Potrivit INS, in nota metodologica atasata rezultatelor, la capitolul "utilizarea internetului" "s‐au considerat persoane care folosesc internetul, persoanele în vârstă de 6 ani şi peste care utilizează internetul pentru oricare dintre operațiunile specifice: navigare în scop de documentare, informare, transmitere/primire e‐mail, accesare site‐uri de socializare etc.".

Nu este specificata frecventa utilizarii internetului, iar acest lucru face ca rezultatele sa nu poate fi comparate direct cu cele europene furnizate de Eurostat. Putem, totusi, aminti macar media UE27 din 2011 a indivizilor care folosesc macar o data pe saptamana internetul: 68%. (sursa)

documente

Populatia peste 6 ani care foloseste internetul

(5 Aug 2014) Excel, 204KB

In ceea ce priveste situatia pe fiecare judet, in varf, detasat, se situeaza capitala Bucuresti, acolo unde mai bine de 58% dintre locuitori folosesc internetul. Pe locurile urmatoare sunt judetele Cluj (47,61%), Timis (43,4%), Ilfov (40,54%) si Constanta (40,54%).

La polul opus, al procentelor cele mai mici, gasim judetele din Moldova, dar mai ales cele din zona de Sud.

documente

Populatia care foloseste internetul dupa nivelul de educatie

(5 Aug 2014) Excel, 106KB

Daca judetele Teleroman (17,51%) si Olt (19,03%) nu reusesc nici macar sa treaca de procentul de 20%, judete precum Giurgiu, Ialomita, Calarasi, Vaslui, Valcea, Botosani sau Mehedinti nu trec de 25%.

Atasat sunt doua tabele de la INS in care este detaliata pe varsta, judete si medii de viata persoanele de peste 6 ani care acceseaza internetul si persoanele peste 10 ani care acceseaza internetul dupa nivelul ultimei institutii de invatamant absolvite.

HARTA INTERACTIVAa Internetului in Romania - judete - rezultate finale ale recensamantului din 2011:

  • Da click pe judete pentru a vedea mai multe informatii legate de folosirea internetului si comparatia cu media nationala si cea a UE27 (2011) pentru fiecare judet
  • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii.

Vezi harta mare in ArcGIS