Premierul Victor Ponta a fost intampinat, duminica, la manifestarile comemorative din Pasul Nyerges, judetul Harghita, cu imnul Ungariei, transmite Mediafax. La inceputul manifestarii, fanfara din comuna Cozmeni a intonat imnul Ungariei, iar apoi a fost pusa o inregistrare cu imnul de stat al Romaniei. Premierul Ponta a salutat audienta in limba romana, dar si in limba maghiara, multumind pentru invitatia careia i-a dat curs, precizand ca stie ca va fi criticat."Vreau sa ii multumesc presedintelui UDMR, domnul Hunor Kelemen, care mi-a facut invitatia de a fi azi alaturi de dumneavoastra. Sigur ca vom fi criticati amandoi pentru asta, dar e mai bine sa fii criticat ca faci ceva decat ca nu faci", a spus premierul.

Potrivit Mediafax, Ponta a fost prezent, duminica dupa-amiaza, la manifestarile comemorative prilejuite de implinirea a 165 de ani de la batalia din Pasul Nyerges, in care aproximativ 200 de secui au fost ucisi de trupele tariste si austriece, el venind impreuna cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si fiind intampinat de primarul comunei Cozmeni, Bodo David, si de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

Ponta a afirmat ca a venit la Nyerges din respect pentru cei 200 de secui care s-au jertfit in 1849 si a precizat ca lectia trecutului arata ca romanii si maghiarii pot avea idealuri comune, se pot intelege si respecta reciproc si ca atunci cand sunt divizati, "intotdeauna castiga altcineva".

"Am aflat despre acest loc ca fiind un Termopile al secuilor si cred ca merita tot respectul, pentru ca acei oameni si-au dat viata pentru niste idealuri comune pentru toate natiunile si pentru toate tarile, pentru libertate, pentru dreptul de a-si decide soarta", a spus Ponta.

La final, Ponta a multumit in romana si in maghiara presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca va veni de fiecare data, daca va fi invitat.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a multumit lui Victor Ponta pentru ca a raspuns invitatiei si a spus ca este este pentru prima oara cand un premier al Romaniei vine in Pasul Nyerges, adaugand ca apreciaza deschiderea catre dialog a premierului si ca in Covasna si Harghita are posibilitatea sa ii cunoasca mai bine pe maghiari si dezideratele lor.

El a apreciat ca prezenta premierului Victor Ponta la Nyerges este "gest important", chiar daca vor exista persoane care il vor critica pentru asta.

"Eu cred ca este un gest important prezenta dumneavoastra aici si inca o data vreau sa va multumesc ca ati acceptat aceasta invitatie la un moment cand sunt convins ca foarte multi va vor critica, dar sunt mult mai multi care va vor intelege. Va multumesc", a spus Kelemn Hunor.