Raul Barzava a depasit nivelul digului, in noaptea de vineri spre sambata, in localitatea Denta, iar peste 150 de militari, pompieri, politisti de frontiera si jandarmi au lucrat pentru intarirea acestuia cu saci de nisip, pana in prezent nicio persoana din localitate nefiind evacuata, anunta Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Banat". Amintim ca hidrologii au emis, vineri, o avertizare cod rosu de inundatii, valabila in bazinele hidrografice Barzava curs mijlociu si inferior, Moravita curs inferior, Caras curs inferior (judetele Caras Severin si Timis) care expira sambata la ora 16:00.

Inundatii la Denta (jud. Timis)Foto: OpiniaTimisoarei.ro

Potrivit unui comunicat de presa, de sambata, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Banat", in noaptea de vineri spre sambata, cele mai mari probleme au fost la Denta si Rovinita Mare, unde Barzava si afluentii sai au inundat terenul viran si gradinile localnicilor, informeaza Mediafax.

La Denta, raul Barzava a depasit nivelul digului pe o distanta de 300 de metri, inundand terenul viran, strazi si 11 gospodarii. Nivelul apei este de aproximativ zece centimetri, dar apa nu a intrat in locuinte. In noaptea de vineri spre sambata, peste 150 de militari, pompieri, jandarmi si politisti de frontiera au actionat pentru inaltarea digului cu saci de nisip.

In Rovinita Mare, nivelul raului Barzava este stabil, insa un afluent al acestuia a depasit nivelul digului de beton si a inundat sapte gradini si trei gospodarii. De asemenea, DJ 588A este impracticabil pe o lungime de 200 de metri, fiind acoperit cu 30 de cntimetri de apa. La fata locului, actioneaza pompierii militari si jandarmii, care evacueaza apa in aval de canalul raului Barzava si consolideaza digul cu saci de nisip.

In orasul Gataia, cel mai grav afectat de inundatii, nivelul raului Barzava este in scadere, iar pompierii militari lucreaza in zona pentru inlaturarea efectelor inundatiilor, in prezent doar doua strazi din acest oras fiind inca acoperite de ape. Persoanele care au fost evacuate din cauza apelor revarsate s-au intors la casele lor.

De asemenea, a fost refacut terasamentul caii ferate intre localitatile Gataia si Voiteg, iar circulatia feroviara a fost reluata.

"Cu toate ca atat nivelul raului Barzava, cat si cel al Moravitei au scazut cu 15, respectiv trei centimetri, efectivele din componenta Comisiei Judetene pentru Situatii de Urgenta raman in continuare in alerta, fiind pregatite de interventie", se arata in comunicat.

In urma inundatiilor din judetul Timis nu au fost inregistrate victime omenesti.

Judetul Timis se afla sub avertizare de cod rosu pentru raurile Barzava si Moravita, pana sambata la ora 14.00, si cod galben pe raurile Timis, Bega si Bega Veche, pana la aceeasi ora.

Din cauza inundatiilor, peste patru sute de localnici din orasul Gataia au fost evacuati, pana joi seara, din locuinte.

Orasul Gataia si localitatea Semlacu Mic sunt grav afectate de inundatii, in unele zone apa venita de pe camp in urma ploilor abundente, dar si provenita din revarsarea Fizesului, un afluent al raului Barzava care trece prin Gataia, depasind un metru si jumatate.