La Conakry in capitala Guineei va avea loc vineri un summit regional in prezenta sefilor de stat din Guineea, Liberia, Sierra Leone si Coasta de Fildes, dedicat focarului de Ebola, care a ucis mai mult de 700 de persoane in Africa de Vest, scrie AFP.

Sierra Leone si Liberia au adoptat masuri stricte pentru a lupta impotriva acestei epidemii de febra hemoragica, de o amploare fara precedent, effort sustinut de un plan al Oganizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in valoare de 100 milioane dolari.

Directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan participa si ea la summit-ul de la Conakry unde va lansa acest plan impotriva Ebola. Chan a justificat aceasta "crestere a resurselor" prin "amploarea epidemiei", care ainsese pana in 27 iulie mai mult de 1300 de persoane, dintre care 729 au murit (339 in Guineea, 233 in Sierra Leone si 156 in Liberia) potrivit celui mai recent raport al OMS.

Oficialul a adaugat ca planul de 100 milioane dolari (75 de milioane de euro) include si trimiterea a "sute" de voluntari in ajutorul celor cateva sute aflati deja pe teren in zonele afectate. Confruntandu-se cu agravarea situatiei, autoritatile sporesc masurile de precautie in Africa si in alte parti ale lumii. . IN Siera Leone a fost decretata joi stare de urgenta "pentru a ne permite sa luam masuri mai ferme" pe o perioada de 60- 90 de zile, a spus seful statului, Ernest Bai Koroma.

Expertii: Romania nu este in pericol

La noi, febra hemoragica nu este un pericol, dar orice epidemie de pe Glob trebuie sa puna autoritatile in alerta, a declarat pentru Radio Romania, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, prof.dr.Adrian Streinu Cercel. Ministerul de Externe le recomanda cetatenilor romani sa evite pe cat posibil calatoriile in vestul Africii.

Profesorul belgian Peter Piot,cel care a descoperit virusul sustine, intr-un interviu pentru France Presse, ca riscul de epidemie in Europa este foarte mic. Acesta explica faptul ca Ebola se transmite prin contact direct foarte apropiat, prin intermediul fluidelor corporale.

Expertii americani se arata insa rezervati si precizeaza ca, pana cand nu va fi identificata fiecare sursa de transmitere,epidemia nu va putea fi controlata.