Procedura legala de propunere a comisarului european din partea Romaniei nu este indeplinita, deoarece Comisia parlamentara de afaceri europene din Camera Deputatilor nu a primit propunerea respectiva de la Guvern, asa cum cerea Legea privind cooperarea dintre Executiv si Legislativ in afacerile europene, a declarat, joi seara, pentru HotNews.ro, presedintele comisiei de specialitate din Camera, Bogdan Timpau (PNL).

Dacian CiolosFoto: Hotnews

"Procedura legala nu a fost indeplinita. Este regretabil, pentru ca nu ar fi existat niciun fel de impediment, domnul Ciolos are o activitate recunoscuta si apreciata in functia de comisar european. Neindeplinirea tuturor procedurilor legale practic il priveaza pe domnul Dacian Ciolos de sustinerea unanima a Parlamentului Romaniei la Bruxelles", a declarat, pentru HotNews.ro, Timpau.

"Este vorba de neseriozitate din partea premierului Ponta, care este mai preocupat sa-si lanseze candidatura la Presedintie decat de indeplinirea obligatiilor legale. Domnul Ciolos nu merita lipsa aceasta de seriozitate cu care este tratat de catre Victor Ponta si de Guvern", a mai spus deputatul liberal.

La randul ei, presedinta Comisiei de afaceri europene din Senat, Anca Boagiu, a declarat, joi dupa-amiaza, ca nu a primit nominalizarea din partea Guvernului privind comisarul european roman, ci numai o scrisoare semnata de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, in care i se comunica faptul ca procedura legala va fi respectata.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, agentiei Mediafax ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii.

El a precizat ca a transmis scrisoarea dupa ce a discutat cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene perevede ca Executivul trebuie sa informeze Legislativul privind nominalizarea Romaniei pentru postul de comisar european care i se cuvine.

"Parlamentul Romaniei va fi informat de catre Guvern in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene", prevede art. 19, alin 1 din legea adoptata de majoritatea USL in anul 2013.

Mai mult, comisiile de specialitate ale Parlamentului trebuie sa audieze persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene, se arata la aliniatul 2.