Uniunea Europeana si Statele Unite sunt nevoite sa adopte o pozitie ferma impotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina pentru ca, in caz contrar, in viitor Moscova ar putea destabiliza state UE precum Romania, afirma premierul Marii Britanii, David Cameron, conform publicatiei The Daily Telegraph, preluata de Mediafax.

David CameronFoto: Agerpres/Xinhua

Intrebat, in cadrul unei conferinte de presa organizate in Warrington, ce poate face Guvernul britanic pentru a stopa actiunile Rusiei si a sustine Ucraina, David Cameron a raspuns facand o comparatie cu atitudinea Germaniei inainte de cele doua razboaie mondiale.

"Cred ca trebuie sa fie foarte clar ce se intampla pe continentul nostru. Anul acesta comemoram 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, iar acel razboi a fost despre dreptul unei tari mici precum Belgia de a nu fi calcata in picioare de vecini. Am fost nevoiti sa invatam aceasta lectie din nou in al II-lea Razboi Mondial, cand acelasi lucru s-a intamplat Poloniei, Cehoslovaciei si altor tari. In acest fel vedem Europa acum", a explicat David Cameron, .

Ucraina este un stat recunoscut de Natiunile Unite si "are dreptul sa nu isi simta amenintata integritatea teritoriala de catre Rusia. Dar iata ca acest lucru se intampla. Nu am niciun dubiu ca este vorba de fonduri ruse, de oameni din Rusia, de armament rusesc trimis in Ucraina pentru a ajuta separatistii care lupta cu Guvernul ucrainean. Am vazut rezultatul tragic al acestei situatii prin doborarea Cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines. Nu putem fi suta la suta siguri ca a fost un atac al separatistilor comis cu armament rusesc, dar aceasta pare a fi cea mai plauzibila explicatie", a afirmat Cameron.

"Am vazut aceste pierderi ingrozitoare de vieti omenesti si a trebuit sa ne intrebam - ce putem face in plus? Nu avem de gand sa lansam un razboi european, nu avem de gand sa trimitem flota in Marea Neagra, nu dorim o confruntare militara, dar trebuie sa utilizam puterea economica pe care o avem", a adaugat premierul britanic.

"Uniunea Europeana si Statele Unite trebuie sa arate Rusiei ca ceea ce face este inacceptabil ¬ inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru ca, daca am sta deoparte fara a face nimic, maine ar destabiliza tarile baltice, ar destabiliza Romania, vecinii Rusiei ar incepe sa simta presiunile actiunilor presedintelui rus Vladimir Putin", a continuat Cameron.

Liderul britanic simte ca presiunile economice dau rezultate, pentru ca, "pana la urma, Rusia are nevoie de Europa si de America mai mult decat au nevoie America si Europa de Rusia".

"Sigur ca multe state europene cumpara gaz si petrol din Rusia, sigur ca beneficiem de investitii ruse in Marea Britanie. Insa, sincer vorbind, Europa si America sunt mai puternice daca adopta o pozitie comuna si daca spun: ᅡdaca veti continua in acest mod, vom ingreuna lucrurile prin impunerea de sanctiuniᅡ. Trebuie sa intensificam presiunile pana ce Rusia decide sa se comporte ca un stat civilizat si pana va permite Ucrainei sa isi aleaga propriul viitor. Presiunile vor fi sporite pana ce domnul Putin isi schimba atitudinea si mai este timp pentru asta", a incheiat David Cameron.