Debitele raurilor vizate de avertizarile hidrologice Cod Galben, Portocaliu si Rosu de inundatii ce sunt sau urmeaza sa intre in vigoare au crescut de aproape 400 de ori, atentioneaza, miercuri, intr-un comunicat, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), potrivit Agerpres.

Potrivit datelor oficiale, zona indiguita intre Buzesti si Alexandria si aval de Alexandria este monitorizata pentru asigurarea tranzitarii viiturilor, la fel si la confluenta raului Cotmeana cu raul Arges, in zona Badesti, existand o garda din saci cu nisip de 30 cm. De asemenea, s-au dublat echipajele si utilajele, fiind transmisi catre Alexandria peste 20.000 de saci de la Pitesti si utilaje terasiere de la Giurgiu. In acest moment, se fac lucrari de consolidare si suprainaltare a digurilor.

La aceasta ora, se inregistreaza cresteri importante de debite si niveluri, ca efect al propagarilor formate in aval, pe rauri la 3 statii hidrometrice fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu Cod Rosu) si la 3 statii hidrometrice fiind atinse cotele de inundatie (echivalent cu Cod Portocaliu), dupa cum urmeaza: raul Lotru, la statiile: Valea lui Stan (+40 cm peste Cota de pericol), raul Vedea, la statia Buzesti (+74 cm peste Cota de pericol), raul Neajlov, la statia Moara din Groapa (mai mult de 4 cm peste Cota de pericol), raul Jiu, la statia Racari (cu 9 cm sub Cota de pericol), raul Latorita, la statia Gura Latoritei (+15 cm peste Cota de inundatie) si raul Oltet, la statia Nistoresti (+6 cm peste Cota de inundatie).

"Timp de 3 zile, au fost inregistrate precipitatii cumulate care au depasit valori de peste 100-180 l/ mp, in zona judetelor Gorj, Valcea, Arges si Teleorman. De asemenea, s-au inregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire o data la 100, respectiv 200 de ani. Astfel, comparativ cu inceputul lunii iunie, aceste debite au crescut pana la de 400 de ori", noteaza ANAR.

Pe lista cursurilor de ape care au inregistrat valori importante ale debitelor se afla: raul Vedea, la statia Buzesti, care la 9 iunie avea 1,42 mc/, in data de 30 iulie atingea 424 mc/s, raul Cotmeana la statia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc /s la 424 mc/s, raul Lotru la Valea lui Stan, avea in 9 iunie, 2,5 mc/s si a ajuns in data de 30 iulie la 286 mc/s, raul Lotru, la Malaia, a crescut de la 29,5 mc/s cat avea la inceputul lui iunie si a ajuns la 376 mc/s, raul Olanesti, la Ramnicu Valcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s, raul Oltet, la statia Nistoresti, a crescut de la 2,61 mc/s la 298 mc/s, respectiv raul Oltet, la statia Otetelis, care a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s.

In judetul Valcea, pe raul Lotru, echipele ANAR au luat masuri de asigurare a sectiunilor de scurgere a apelor din incinta. Viiturile formate anterior au fost atenuate si tranzitate prin acumularile Vidra, Malaia si Bradisor. La statia Malaia a fost depasita Cota de Pericol (echivalent cu Cod Rosu) cu 13 cm, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de cm.

"Echipele Apelor Romane realizeaza un canal de scurgere a apei, in zona localitatilor Salistea-Pascoaia, in aval de Bradisor. A fost afectat digul de aparare din localitatea Pascoaia fiind inundate terenuri agricole. In zona Novaci, pe sector aval pana la Bengesti, judetul Gorj, se inregistreaza tendinta de scadere, fiind afectate lucrarile hidrotehnice de aparare de mal in zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrarile principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane intervin cu oameni si utilaje pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor si mentinerea lucrarilor in stare de functionare", potrivit comunicatului ANAR.

Pe raul Jiu, se tranziteaza viitura formata pe sectorul Racari-Podari, unde se estimeaza ca nu se vor produce pagube suplimentare, deoarece lucrarile de aparare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.

Totodata, in judetul Arges s-a preluat surplusul de apa acumulat pe raul Arges si raul Doamnei, viiturile fiind atenuate viiturile prin acumularile Valcele, Budeasa si Golesti, in care s-a retinut un volum de circa 12 milioane mc.

"Acumularea Maracineni a fost inchisa fiind retinut surplusul de apa si, in acest fel, au fost evitate inundatiile. Pe raul Vedita, in zona localitatii Colonesti, judetul Olt, a fost depasita capacitatea proiectata a digurilor, apa trecand peste ele cu o lama deversanta de circa 10 cm pe o lungime de aproximativ 1,5 km pe ambele maluri. Din acest motiv, s-au creat in mod natural mai multe brese. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti Craiova. Sunt afectate localitatile Colonesti, Barasti si Batareni. Avand in vedere precipitatiile inregistrate in ultimele ore (83 l/mp in 3 ore) la statia Silistea Gumesti, pentru orele urmatoare, pe paraul Cainelui se vor inregistra nivele peste cota de inundatie, fiind posibile inundatii cu efect local in zona localitatilor Silistea Gumesti, Ciolanestii din Deal, Necsesti si Vartoapele. Este posibil ca lucrarile de aparare aflate in executie sa fie afectate (in zonele Baldovinesti si Vartoapele)", precizeaza Apele Romane.

ANAR asigura monitorizarea permanenta a fenomenelor hidrologice, precum si functionarea lucrarilor de aparare principale, in conditii de siguranta. Totodata, prin echipele sale operative, se intervine pentru stoparea eroziunilor si limitarea efectelor produse de tranzitarea viiturilor prin lucrarile de aparare. Administratia colaboreaza cu autoritatile locale, IJSU, precum si CLSU, oferind sprijin populatiei din zona, precum si in masurile operative din teren.

Avand in vedere caracterul rapid si efectele viiturilor formate pe raurile mici, ANAR face un apel catre populatie sa nu traverseze cursurile de apa aflate sub avertizare, sa evite circulatia pe podetele si punti si sa respecte intocmai indicatiile reprezentantilor Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta.