De ce nu se duc ucrainenii si romanii la razboi? Explicatiile si avertismentele unui psiholog

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 29 iulie 2014, 17:42 Actualitate | Esenţial


Daniel David
Foto: danieldavidubb.wordpress.com
“Cand traiesti intr-o lume fara razboaie, cum s-a intamplat multi ani in Romania, ajungi sa uiti ca pana la urma siguranta personala pe care o ai este data de o organizare statala, de civilizatie. Ea nu cere in fiecare zi tributul, dar s-ar putea ca la un moment dat sa vina sa iti ceara in schimb ceva”. Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, a explicat pentru HotNews.ro de ce refuza unii cetateni ucraineni sa dea curs mobilizarii la razboi, dar si care ar fi raspunsul romanilor la un astfel de ordin, in cazul in care Romania ar ajunge intr-o situatie similara Ucrainei. Director de cercetare al Institutului Albert Ellis din New York, David a avertizat ca Romania nu isi mai poate permite sa ignore o valoare precum patriotismul. “Nicio tara in care nu ai valoarea legata de patriotism nu e o tara care sa poata sa dainuiasca multi ani”, a precizat el.

Sute de romani din Ucraina au protestat la finalul saptamanii, dupa ce au primit prin posta ordine de mobilizare a tinerilor pentru razboi. Doi jurnalisti romani din Ucraina au declarat, sub protectia anonimatului, pentru HotNews.ro ca proteste sunt organizate si de ucraineni.

“Noi suntem tot cetateni ucraineni si, potrivit Constitutiei, avem obligatia sa ne aparam tara. Eu sunt de acord sa o apar, numai ca alaturi de mine, daca ma ia la razboi, in transee vreau sa ii vad pe fiii deputatilor poporului si pe toti aceia care dau bani pentru a nu participa la razboi. Legea despre mobilizare prevede ca deputatii nu pot fi inrolati in randurile armatei. Eu consider ca nu este drept asa ceva. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe front a luptat si fiul lui Stalin. Dar acum ei se eschiveaza, si-au facut legea in asa fel incat ei nu pot fi inrolati in randurile armatei, dar asta este coruptie de acum”, a declarat unul dintre jurnalistii romani din Ucraina.

In acest context, HotNews.ro i-a adresat cateva intrebari profesorului Daniel David, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si profesor universitar la Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA. Amintim ca Daniel David reface, impreuna cu un grup de psihologi, lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru - "Psihologia poporului roman”, planificata sa fie publicata in aceasta toamna.

Rep: De ce reactioneaza oamenii din Ucraina astfel, care este explicatia pentru care ei resping mobilizarea pentru razboi?
Daniel David: Intr-un stat normal, civilizat, regula este regula. Altfel spus, daca si tu esti civilizat, trebuie sa respecti regulile acelui stat. Pe de alta parte, exista si situatia in care sunt state care sunt cuprinse de coruptie, care folosesc regulile mai degraba impotriva cetatenilor si in favoarea unui grup favorizat si atunci lucrurile nu sunt cinstite. Atunci ajungi intr-o situatie de acest tip, o situatie conflictuala, in care intra in conflict statutul tau de cetatean si preocuparea pentru tine ca individ. Deci intra practic individul in opozitie cu cetateanul. Care castiga? Depinde ce se intampla: intr-un stat civilizat, cetateanul ar trebui sa castige fiindca nu ar trebui sa fie mare diferenta intre individ si cetatean.

In state mai putin civilizate cuprinse de coruptie, probabil ca trebuie inteleasa si atitudinea individului care nu se vede in rolul de cetatean. Problema mea aici este alta: aceste atitudini dure si severe impotriva coruptiei nu era bine sa fie facute inainte de a exista razboiul? Altfel spus, daca tot ai vrut sa ai aceasta atitudine, puteai sa o ai inainte, tu ca cetatean, tu ca individ care faci parte dintr-un popor. Acum, cand statul este in situatie problematica, tu cand vrei sa iti arati dreptul individual, practic pui la risc statul. Deci lucrurile sunt discutabile, depinde din ce directie te uiti.

Fiecare se proiecteaza in functie de valorile pe care le are. Adica te proiectezi mai mult ca cetatean sau mai mult ca individ. Desi pot sa inteleg atitudinile individuale, atunci atitudinile individuale ar fi trebuit manifestate ori inainte, ori daca vrei sa le manifesti acum, continua-le si generalizeaza-le si la alte aspecte ale vietii statului, nu te opune numai la convocarea in armata. Daca tot ai inceput sa te opui la convocarea in armata, du-te si atunci te opune si la coruptie, la crima si la alte lucruri care nu se intampla ok in statul respectiv. Du batalia pana la capat. Altfel, pui mai presus argumentul personal fata de argumentul tarii.

Eu pot intelege ca faci acest lucru, cand nu esti de acord cu statul care reprezinta tara, dar atunci du batalia pana la capat. Nu te opune numai atunci cand te convoaca si cand nu iti convine ceva. Si daca ai inceput sa manifesti impotriva convocarii in armata si ai invocat acele motive cu coruptia, continua cu manifestarile impotriva acelor lucruri.
 
Rep: Cum vedeti ca vor continua lucrurile - vor fi oamenii constanti in aceasta lupta cu coruptia pe care au invocat-o la primirea ordinului de mobilizare?
Daniel David: Nu, eu vad lucrurile astea sporadice pentru ca, din pacate, astazi individul de multe ori pune mai presus propriul interes si nu intelege ce inseamna cetatean. Adica el considera statul bun atata timp cat ii da.

Rep: De ce?
Daniel David: In societatea moderna, mai ales in tarile mai putin dezvoltate, noi am pierdut substratul valoric. Incepem sa ne ghidam dupa interese personale, care nu mai au in spate niste valori. Daca mergeti si ii intrebati pe oameni pe strada, repede: Cum te cheama? o sa vedeti ca va vor spune foarte repede cum se numesc. Intrebati un om unde locuieste si va raspunde repede. Si dupa aceea intrebati-l: Care sunt cele trei valori cardinale dupa care iti ghidezi viata? O sa vedeti o pauza mare. Dupa aceasta pauza, unii poate vor spune, cu greu, dar multi nu o sa spuna. Un om, ca sa se transforme dintr-un individ homo sapiens intr-un om civilizat are nevoie de acest substrat valoric. Valorile sunt dincolo de mine.

De exemplu, putem vorbi de patriotism sau de generozitate sau familie. Sunt niste valori care trebuie sa treaca dincolo de mine. Daca noi nu avem aceste valori, la cati oameni suntem pe planeta asta si fiecare are interesul lui meschin, am sta din conflict in conflict. Valorile sunt cele care ne transforma in civilizatie. In foarte multe tari mai putin dezvoltate vedeti ca accentul pe aceste valori nu se mai pune. Daca mergeti in America, o sa vedeti ca acolo exista inca ideea de vis american, pragmatism, peformanta, excelenta, meritocratie, samd. Eu nu spun ca toti americanii sunt asa, eu spun ca au niste valori asumate social. In Germania la fel, in Marea Britanie la fel.

In tarile care au fost comuniste si care s-au prabusit, s-a pierdut sistemul valoric comunist si n-am pus nimic in loc. Si oamenii nu se pot proiecta ca cetateni. Se proiecteaza ca indivizi, carora le pasa in primul rand de ei insisi si de familia lor - statul si restul nu conteaza - fara sa se gandeasca la faptul ca pe termen mediu si lung chestia asta este foarte riscanta. Practic, noi suntem o civilizatie prin faptul ca avem stat. Dar iarasi ma intorc la concluzia de dinainte: eu pot intelege ca niste indivizi incep sa se revolte fata de niste reguli ale statului, dar atunci argumenteaza-le si du revolta pana la capat, nu doar cand iti calca interesul personal.

Rep: In acest context, ce credeti ca se va intampla daca se va ajunge ca oamenii chiar sa fie chemati la razboi, in Ucraina?
Daniel David: Eu cred ca nu se va intampla nimic. Cred ca mare parte vor merge, altii o sa fuga, nu o sa respecte regulile. Oamenii care nu au valori si un profil valoric asumat sunt si lasi, de obicei, si nu duc pana la capat lucrurile. Aici nu vreau sa fac evaluari globale, cred ca foarte multi romani de acolo care s-au revoltat s-ar putea sa aiba un profil valoric si sa isi asume lucrul asta si sa mearga cu el pana la capat - grupul acela este foarte eterogen. Unii se revolta intr-adevar fata de acele norme nedrepte si ei vor duce batalia pana la capat si se vor opune. Altii, care au doar interesul personal, probabil ca vor ceda si vor merge de frica sau vor incerca sa evite lucrurile ascunzandu-se sau plecand din tara. Grupul e foarte eterogen. Dar ar fi un semn foarte prost - daca te opui unei convocari pe care ti-o face statul ca sa il aperi, daca nu duci batalia in paralel cu statul respectiv pentru a schimba lucrurile de care il acuzi. Nu stiu despre ce civilizatie mai discutam.

Rep: Daca s-ar ajunge intr-o situatie similara in Romania, care credeti ca ar fi raspunsul romanilor la astfel de ordine de mobilizare la razboi?
Daniel David: Dupa parerea mea, reactiile ar fi la fel de impartite. Cei care au valorile alea luate din familie si din scoala ar intelege importanta acestui lucru, ceilalti care traiesc personal, egoist, bogati, interesati de ei insisi, de interesele lor meschine, ar incerca sa caute tot felul de mijloace sa scape, sa evite astfel de lucruri.

Rep: Care credeti ca este majoritatea, in momentul asta, in Romania?
Daniel David: Eu cred ca daca s-ar face o mobilizare generala, cred ca tinerii care ar fi mobilizati in primul rand nu ar accepta asta cu foarte mare bucurie si cred ca ar incerca sa se opuna, probabil, prin niste mijloace mascate social. Adica nu neaparat ca in Ucraina, sa fugi, sa te ascunzi, dar probabil ca am incerca tot felul de mijloace si dezbateri in spatiul public: daca e bine sau nu, daca merita sau nu, neintelegand ca atunci cand un stat te convoaca pentru a-l apara, daca statul ala este unul democratic, acolo dezbaterile daca e bine sau rau acest lucru nu isi mai au locul. Acele dezbateri ar fi trebuit sa apara inainte.

Avem totusi o armata profesionista, cred ca multi tineri ar accepta sa intre in armata, spun doar ca sunt convins ca s-ar naste dezbateri si nu cred ca ar aparea neaparat din lasitate, ci din faptul ca nu avem acele valori prin care sa intelegem rolul pe care il are un stat intr-o societate moderna. Cand traiesti intr-o lume fara razboaie, cum s-a intamplat multi ani in Romania, ajungi sa uiti ca pana la urma siguranta personala pe care o ai este data de o organizare statala, de civilizatie. Ea nu cere in fiecare zi tributul, dar s-ar putea ca la un moment dat sa vina sa iti ceara in schimb ceva. Si atunci trebuie sa il dai. De ce trebuie sa il dai? Daca ai valorile de cetatean al unui stat. Daca nu, cum am spus, vei incerca probabil sa cauti tot felul de subterfugii.

Rep: Este doar vina indivizilor ca nu sunt cetateni?
Daniel David: Nu. Individul are nevoie de un cadru social in care sa asimileze acele valori. Altfel spus, are nevoie de modele, din gradinita, de la scoala, sa vada la televizor, sa vada in filme, in familie, sa vada astfel de modele care promoveaza astfel de valori. Numai ca s-a pierdut foarte mult elementul de patriotism, si asta este foarte grav. Multa vreme, patriotismul a devenit un lucru mai putin frecventabil fiindca a fost dus in extrema si atunci lumea a incercat sa il evite, sa nu pomeneasca despre el. Asa parca ne ferim sa vorbim despre ideea de patriotism. Nicio tara in care nu ai valoarea legata de patriotism nu e o tara care sa poata sa dainuiasca multi ani.

Cand au Statele Unite sarbatoarea lor nationala, noi radem aici ca nu stiu care isi pune steagul in fata usii. Despre ce vorbim? Acolo oamenii vin cu steagul la serviciu, si-l pun pe masina, nu au nicio problema americanii sa fie foarte patrioti. Noi insa avem aceasta problema, fugim ca dracul de tamaie de patriotism, ceea ce nu ne ajuta. Fiindca patriotismul este o valoare care coalizeaza indivizii, transformandu-i in cetateni ai unui stat. Numai ca, sigur, nu trebuie dus in extrema, ca atunci ajungi de la patriotism la un nationalism exacerbat care iarasi nu ne ajuta. Mereu calea asta de mijloc e greu de tinut, spre asta ar trebui sa mergem.

Pentru a ajunge pe calea asta este nevoie de educatie: parintii sa isi educe copiii, scoala sa ii educe pe copii, si atunci o sa vedeti ca incep sa apara tineri la 18, 19, 21 de ani carora le pasa si de interesele mai personale, dar care inteleg si rolul statului si al tarii, se vad ca buni cetateni si n-ar avea o problema daca trebuie sa moara pentru tara respectiva intr-un razboi drept.

Noi inca suntem departe in ce priveste lectia patriotismului; am trecut prin perioada  exacerbata si inainte de Revolutie, dar si dupa Revolutie, a venit intrarea noastra in Uniunea Europeana, care ne-a prins intr-un fel nepregatiti sub acest aspect. Noi aveam un patriotism exacerbat nationalist dus in extrema de foarte multe ori. Uniunea Europeana nu accepta asa ceva, fiindca acolo trebuie sa stai la o masa cu mai multi oameni, sa incepi sa gandesti nu numai pentru tara ta, ci pentru tara ta mare: Uniunea Europeana. Deci noi n-am avut un construct de patriotism care sa poata sa fie asimilat si acceptat la nivelul Uniunii Europene. Si atunci am abandonat sau am fost fortati sa abandonam patriotismul exacerbat pe care noi l-am avut si n-am pus nimic in loc inca. Eu cred ca generatia asta de intelectuali ai acestei tari ar trebui sa inceapa sa rediscute serios, public, deschis, despre patriotism si sa il puna in niste cadre moderne. Fiindca suntem membri in Uniunea Europeana, dar sa nu uitam ca suntem romani in Uniunea Europeana. Ori ce inseamna astazi roman, care sunt valorile noastre? Lucrurile sunt mai complicate.

In regiunile estice ale Ucrainei au loc operatiuni militare impotriva separatistilor

Desi armata ucraineana castiga teren in estul tarii, cel putin 17 civili, intre care trei copii, au fost ucisi in ultimele 24 de ore in urma unor tiruri de artilerie la Horlivka, unul dintre bastioanele separatistilor pro-rusi, situat la circa 45 de kilometri nord de Donetsk, in estul Ucrainei, transmite AFP. Trei zile de doliu au fost decretate in oras, unde alti 13 civili, inclusiv doi copii, si-au pierdut viata duminica in urma unor tiruri cu lansatoare de rachete multiple de tip Grad (Sursa).

ONU a denuntat utilizarea de armament greu in zonele locuite, atat de catre separatistii pro-rusi, cat si de armata ucraineana, intr-un raport publicat luni care mentiona peste 1.100 de morti in confruntarile armate din estul tarii de la jumatatea lunii aprilie.

La peste trei luni de la declansare, "operatiunea antiterorista" din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 1.110 morti.

Citeste si:

In cazul unui ordin de mobilizare pentru cetatenii romani, ati raspunde chemarii la arme?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Depinde de situatie
 • Nu
 • Nu stiu / Nu raspund

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16873 vizualizari

 • +25 (33 voturi)    
  Grea si psihologia asta (Marţi, 29 iulie 2014, 17:58)

  unuDoi [utilizator]

  "Ea nu cere in fiecare zi tributul, dar s-ar putea ca la un moment dat sa vina sa iti ceara in schimb ceva"

  Serios? Eu zic ca Romania si Ucraina au altceva in comun care face pe cetatenii lor sa nu isi doreasca sa mearga sa "moara pentru tara". Coruptia e principala problema, faptul ca tarile sunt conduse de corupti, faptul ca niste politicieni nesimtiti si acolitii lor au furat si vandut tot ce au putut pentru castigul personal, asta este ceea ce face pe romani sa nu mai vrea sa isi verse sangele pentru tara.

  Pentru ca nu simtim ca tara este a noastra atunci cand Tariceanu vinde resursele inainte ca ele sa fie castigate in instanta internationala, cand Ponta mareste taxele fara sa verifice cat de mult afecteaza asta viata oamenilor de rand, cand Boc + Basescu se trezesc peste noapte sa bage un imprumut de 20 de miliarde de euro fara a prezenta date concrete cu privire la economia pe care au fost pusi sa o pastoreasca si fara a se consulta cu oricine.

  Sa mearga copilul lui Nastase la razboi, sa mearga sotii fiicelor lui Basescu, sa mearga Ponta, sa mearga copii lui Duicu (daca are), sa mearga Voiculescu si rudele sale ca ei sunt cei care au supt tot ce au putut, nu eu.

  Si statul imi cere suficient si acum. Imi cere TVA pe tot ce cumpar, imi cere accize pe o gramada de produse, imi cere sa platesc certificate verzi si contributii de cogenerare in factura de energie desi nu m-a intrebat nimeni daca vreau si scuteste companii gigant sau exportul, imi cere CAS, CASS, somaj, impozit pe proprietate imobila, impozit pe masina, suprataxa in benzina etc etc. Practic mai mult lucrez pentru stat decat pentru mine.
  Deci statul ala sa faca bine sa imi asigure protectia. Daca nu au carne de tun sa mearga toti de prin Parlament si ministere.
  • +1 (17 voturi)    
   Egalitate (Marţi, 29 iulie 2014, 19:26)

   CosMin3 [anonim] i-a raspuns lui unuDoi

   Eu sunt pentru egalitatea sexelor. Sa mearga si fiicele presedintelui la razboi, nu doar ginerii.
   • +8 (10 voturi)    
    otzule (Miercuri, 30 iulie 2014, 9:33)

    heraasku [utilizator] i-a raspuns lui CosMin3

    eu cred ca tu vrei sa mearga doar femeile la razboi dar ti-e prea rusine sa o spui...
   • +2 (2 voturi)    
    de acord, si a ,,presedintelui'' (Miercuri, 30 iulie 2014, 16:51)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui CosMin3

    de la grivco !
 • +22 (24 voturi)    
  Nimeni nu s/ar duce la razboi sa apere Romania (Marţi, 29 iulie 2014, 18:07)

  dookuhaka [utilizator]

  Din pacate! Niciun tanar din tara asta nu ar fi lasat de parinti si nici parintii nu s-ar da in stamba. Aceasta este realitatea. Pentru un stat profund corupt nimeni nu misca nimic. Sa fie clar. Aplicam principiul roman> ubi bene, ibi patria. Si poi ce sa aparam? Proprietatile bogatanilor?? Sa fim solemni! DUpa valul de violente / o sa invatam rusa. Concluzia! Ori ii arestati pe toti autorii loiturilor de stat de dupa 1989, in primul rand pe cei care au organizat/o in 2012, ori nu vine nimeni la lupta! Intariti/va statul, domnilor bogatani altfel nu misca nimeni niciun deget pentru voi. Sau, aveti alternativa> angajati/va armate private. Sa vedem cat va costa???
 • +18 (26 voturi)    
  Daniel David greseste (Marţi, 29 iulie 2014, 18:09)

  serban_d [utilizator]

  Greseste grav! In primul rand, pune semnul egalitatii intre stat si civilizatie. Nu, serios?

  Germania anilor 30-40 era un stat, da? Inseamna ca domnul Albert Einstein si-a vazut de "interesele lui egoiste si meschine" cand si-a predat pasaportul la consulatul Germaniei din Antwerp si a renuntat, practic, la calitatea de cetatean al acelui stat?

  Dupa logica lui Daniel David, statul nu poate sa greseasca? Cred ca indivizii au dreptul sa isi aleaga statul, sa isi aleaga "civilizatia" si valorile pentru care sa lupte, iar prin lupta nu inteleg neaparat arme.
  • +1 (3 voturi)    
   G.W. Bush s-a sustras serviciului militar. (Miercuri, 30 iulie 2014, 10:31)

   __alex__ [utilizator] i-a raspuns lui serban_d

   Conform teroriei, SUA nu e stat sau nu e civilizat?
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 iulie 2014, 11:51)

    [anonim] i-a raspuns lui __alex__

    • 0 (2 voturi)    
     cauta "Controversy over George W. Bush's (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:24)

     __alex__ [utilizator] i-a raspuns lui

     military service" pentru a vedea cum a facut Bush armata.
     De Clinton nu stiam ca a spalat putina.
  • 0 (0 voturi)    
   Da! (Vineri, 1 august 2014, 17:25)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui serban_d

   Total de acord:
   1. imi aleg valorile si tara...

   2. sunt gata sa imi dau viata pentru acele valori si pentru oamenii care cred in acelasi valori ca si mine - aceia sunt con-cetatenii mei...
 • +17 (19 voturi)    
  La teorie toti suntem buni (Marţi, 29 iulie 2014, 19:27)

  elephantul_mishu [utilizator]

  Zice domnul David: "(...) se vad ca buni cetateni si n-ar avea o problema daca trebuie sa moara pentru tara respectiva intr-un razboi drept."

  Domnul David, dupa dumneavostra.
 • +26 (26 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 29 iulie 2014, 19:32)

  NL [anonim]

 • +10 (18 voturi)    
  Patriotismul nu se invata la scoala (Marţi, 29 iulie 2014, 19:33)

  AdrianBorza [utilizator]

  Patriotismul nu e ceva care sa se invete la scoala; la scoala poti sa indoctrinezi pe cineva sau sa inveti pe cineva. Patriotism inseamna sa tii la tara in care esti si sa ai motive sa o aperi. Patriotismul presupune sa te simti parte din acea tara.
  - eu ma simt exploatat de sistemul socialist din Romania. Ma simt roman pentru ca strabunicii mei locuiau aici de sute sau mii de ani, dinainte sa apara socialistii si sa isi impuna cu tancurile, apoi cu indoctrinarea, ideile. Ma simt roman, nu socialist, asa ca nu mist un deget pentru acest sistem.
  - in epoca globalizarii notiunea de patrie e un pic confuza: daca ma mut maine in Germania nu devin neamt, dar nici cetatean roman nu as mai fi, caz in care statul roman poate sa ma salute ca pe un fost cetatean
  - cetatenia se poate schimba sau se poate renunta la ea. Cetatenii altor state pot locui in Romania (chiar permanent, daca sunt cetatenii unui stat al UE), cetatenia romana in acest caz nu valoreaza nimic. Atunci pentru ce sa aperi Romania?
  - Ucraina e o tara care in mare parte e compusa din teritorii furate: de la Romania, de la Polonia, de la Rusia, de la tatari. Cum pot crede guvernantii ucrainieni ca romanii din teritoriile ocupate o sa se duca sa lupte pentru teritoriile furate de la tatari, de pilda?
 • +13 (15 voturi)    
  USL lasa Romania fara aparare (Marţi, 29 iulie 2014, 19:41)

  Trojan.H [utilizator]

  Ce sa aperi in fata dusmanului? Averile si familiile lui Ponta si Voiculescu? Sclavia cu 230 euro/luna? Coruptia? Lipsa de perspectiva? S-ar putea ca unii sa considere ca nu merita sa-si riste viata pentru viitorul pe care il ofera Romaniei Grupul Infractional Organizat.
  • -5 (11 voturi)    
   Nu! (Miercuri, 30 iulie 2014, 8:47)

   Parol [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Ii aperi pe Basescu, pe EBA, pe Udrea, pe Boc si Blaga, pe Cocos si Casuneanu, aperi mosia stramoseasca de la Nana, cumetria cu Mondialu si altii ca el, o aperi justitia independenta. Cum sa nu mori in fata dusmanului pentru asemenea idealuri inalte?!
 • +14 (16 voturi)    
  nedumerire (Marţi, 29 iulie 2014, 20:12)

  nimrod [utilizator]

  Oare să nu fi băgat de seamă domnu' David că deja, de decenii, Occidentul, inclusiv dacă nu chiar mai ales SUA, se bazează pe militari profesionişti, ca să nu le zic mercenari? Ştie mister David că iarăşi, acum multe decenii în urmă Imperiul a plătit supuşilor săi militari ore suplimentare pentru participarea la recucerirea Arhipelagului Falkland? Sau crede mister David că românii, ca trăitori la liziera civilizaţiei au vreo obligaţie să mai moară pentru alţii ca şi carne de tun (sic!)?
  Băi frate ce m-a înfuriat individul! Se vede că nu l-a plouat niciodată după gât în timpul mesei. Vai mama lor de gulere albe!
 • -1 (9 voturi)    
  M-as duce la razboi (Marţi, 29 iulie 2014, 20:46)

  Matrafirefox [utilizator]

  si as cere sa fiu parte dintr-o baterie anti-aeriana, ca sa dobor cate avioane rusesti pot, ca sa vada cum e.
  • +2 (2 voturi)    
   si eu m-as duce (Marţi, 29 iulie 2014, 21:26)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   mie imi plac confruntarile "face to face" ,sunt old fashioned, m-as baga la o infanterie mecanizata...
  • +6 (8 voturi)    
   Pai du-te (Marţi, 29 iulie 2014, 21:57)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   inroleazate volintir...
   vezi sa nu confunzi si tu aeroplanele ca te spanzura rutenii.
  • +6 (10 voturi)    
   La loc comanda Matrafirefox! (Marţi, 29 iulie 2014, 22:59)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Matrafirefox

   Te-ai trezit brusc, ai sarit ca proasta din baie si vorbesti numai prosti!
 • -4 (10 voturi)    
  Vine o vreme... (Marţi, 29 iulie 2014, 22:19)

  Gabu [utilizator]

  ...când bărbații trebuie sa arate ca sunt bărbați! Mai închideți dracu' televizoarele, tabletele si laptopurile si mergeți sa colindați tara asta! Mergeți la Putna, la Sarmizegetusa, la Țebea, la Hunedoara, la Carei, la Târgoviște, la Mărășești sa vedeți locurile unde cei dinainte si-au lăsat oasele pentru ca voi sa va mâncați acum micii, sa va beți berile si sa va văitați de corupție.
  • +7 (7 voturi)    
   i auzi (Miercuri, 30 iulie 2014, 9:45)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   Ma confunzi cu vreun "pariot" din ala de care am tot intalnit in lectiile de istorie atat de preferate de romani. Tu iti dai seama ca e o utopie, nu ? Nu mai suntem in vremurile de demult, cand te nastea, te reproduceai, mancai si din cand in cand te bateai cu altul ca iti vroia tarlaua de sub fund. In ziua de azi poti fi perfect capabil, datorita educatiei, sa functionezi si in Ro ca si in alta zona de pe Pamant, asa ca nu vad nici o smecherie sa ma duc la taiere pentru o bucata de pamant, o clasa politica imbecila si impotriva unui inamic infinit mai puternic si dotat.
 • +10 (10 voturi)    
  eu nu (Marţi, 29 iulie 2014, 22:34)

  s4rg0n [utilizator]

  Mi-am pus de mai de mult intrebarea asta de mai mult de 10 ani incoace. Si am ajuns la urmatoarea concluzie: te duci si mori pt ce sau pt cine? Iliescu, Constantinescu, Nastase, Basescu, Ponta? Sa fim realisti: Romania 2014 este o gluma. De aici si intrebarea: Merita?
  Cand o sa ma pot mandri de Romania incat sa vreau s-o apar cu propria viata atunci o sa ma duc si la razboi.
 • -1 (5 voturi)    
  Parerea lui Socrate (Miercuri, 30 iulie 2014, 4:13)

  Setalcott [utilizator]

  'Has it escaped you that, in the eyes of gods and good men, your native land deserves from you more honour, worship, and reverence than your mother and father and all your ancestors? That you should give a softer answer to its anger than to a father's anger? That if you cannot persuade it to alter its mind you must obey it in all quietness, whether it binds you or beats you or sends you to a war where you may get wounds or death?' (Plato, Crito, 51, a, b)
  • 0 (4 voturi)    
   Da, Critias (Miercuri, 30 iulie 2014, 8:55)

   LianBerthold [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

   Mda, dar aia era Atlantida ... şi ştim cu toţii cum a sfîrşit-o ...
 • +8 (12 voturi)    
  Nu ma duc la razboi pentru ca nu cred in el (Miercuri, 30 iulie 2014, 8:56)

  Parol [utilizator]

  Tot ce razboiul a adus in lumea asta e moarte si suferinta, distrugere, mizerie, dezastru.
  Cei care au fost pe front si i-au supravietuit s-au intors demolati, distrusi psihic, in special cei din razboaiele moderne.
  Azi un razboi de proportii globale ar fi si unul al anihilarii totale, pentru ca arsenalele sunt imense si sunt cumplite.
  Si care ar fi cauza pana la urma? Teritorii? Sisteme de guvernamant? Epurari etnice? Nationalism? Goana dupa resurse? Care din chestiunile astea merita sa mori pentru ele?
  N-am ales sa ne nastem, ar trebui macar sa ni se permita sa ne alegem cand si cum murim, poate unii din noi prefera moartea din cauze naturale.
  Poate unora le place sa vaneze oameni, sa faca rau altora, poate sunt animati de ura si razboiul se potriveste nevoilor animalice pe care le au. Poate restul prefera ca poarta Brandenburg, Louvrul, Big Benul sau Podul cu Lanturi sa fie tot acolo.
  Acest psiholog care ne explica faptul ca "dorinta de a muri pentru tara" se cultiva, s-a nascut cu 70 de ani mai tarziu. Ar fi fost un legionar excelent. Eu nu doresc sa mor. Nici pentru tara nici pentru altcineva. De dat inapoi tarii asteia dau in fiecare zi: admitand ca-s roman, platindu-mi taxele, facandu-mi treaba bine. Iar taxele le platesc pentru aparare externa si interna, pentru infrastructura si spitale. I-am dat tarii asteia tainul 34 de ani. Sa faca bine sa ma apere. Daca nu e in stare, atunci sa ma lase sa plec.
  • +3 (7 voturi)    
   In sfarsit un argument pertinent (Miercuri, 30 iulie 2014, 9:26)

   CJ. [utilizator] i-a raspuns lui Parol

   Sunt de acord cu dvs. Nu e vorba de Ponta sau de Basescu, cum se spune in alte comentarii. Eu nu m-as duce la razboi tot pentru ca nu cred in el. Conflictul intre tari este intre lideri acestora, de ce sa moara oamenii de rand? De ce patriotism trebuie sa insemne ca eu, un om, pentru ca sunt roman, sa omor alt om pentru ca el e de alta nationalitate. E absolut absurd.
   Patriotism ar trebui sa insemne sa-mi fac bine treaba la care eu sunt bun. Sa respect legea, sa-mi respect semenii (fie ei de aceasi nationalitate/etnie cu mine sau nu), in mare patriotism inseamna pentru mine nu sa fiu mandru ca sunt romana (oau, ce merit am ca m-am nascut intr-un loc si nu in altul), ci ca atunci cand spun ca sunt roman, sa aduc un plus tarii mele, sa fie ea "mandra" de mine. Asa dau tarii ceva inapoi, nu ducandu-ma la razboi.
   Cat despre domnul "psiholog", nu stiu ce fel de psiholog o sa iti spuna ca fie mergi la razboi, fie esti las si nu ai nici un fel de valori (total gresit). Nu zi pe bune, credeam ca psihologia inseamna sa intelegi motivele din spatele actiunii oamenilor.
   Domnul se plange ca stim cum ne cheama, dar ar trebui sa ne gandim ca sa ii spunem 3 valori fundamentale dupa care ne ghidam viata? Si o spune ca si cum ar fi un lucru rau. Pai normal ca numele este un automatism, daca si valorile ar fi un automatism inseamna ca ne sunt inoculate, ca nu le-am gandit noi. Asta duce la extremism.
   • +4 (8 voturi)    
    Subscriu! (Miercuri, 30 iulie 2014, 10:40)

    Parol [utilizator] i-a raspuns lui CJ.

    Ati pus in scris doua din ideile mele de baza, din acele valori fundamentale:
    1) mandria de natie/rasa/orientare sexuala sunt niste absurditati penibile pentru ca neavand control asupra nasterii noastre, nu ne putem aroga "merite" pentru a fi ceea ce s-a intamplat sa fim.
    2) razboiul e crima legalizata, justificata pe conceptii absurde.
    Restul povestilor cu patriotismul si, favorita mea, "datoria fata de tara" sunt vorbe goale si propaganda ieftina care sa transforme oamenii cu gandire simpla si simplista, ca si cei rapizi in a se ralia "cauzelor" pentru ca nu-si gasesc singuri un scop in viata, in carne de tun.
    Insa ce mi se pare grotesc este cum domnul psiholog incearca sa acrediteze ideea ca traind in Romania si intr-un mediu ferit de razboaie in ultimii 70 de ani am devenit slabi. Sa regret oare ca nu m-am nascut in Gaza, Irak sau Nigeria?! Dimpotriva, cred ca mediul sigur in care ne-am dus existenta a creat un singur efect advers: multi nu-si mai dau seama cam ce oroare inseamna razboiul...
    Ca pasionat de istorie vizitez mereu muzeele militare. Unul din cele mai impresionante e cel din Vienna. Si bogat si interesant, pe masura grandorii imperiului habsburgic. Insa ce m-a impresionat placut era modul in care austriecii promovau muzeul militar. Sloganul era: Der Krieg gehorth ins Museum! (Locul razboiului este in muzeu). Cum ar zice englezul: Couldn't agree more!
  • +4 (4 voturi)    
   evident (Miercuri, 30 iulie 2014, 9:50)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Parol

   dar asta nu te scapa de moralistii care or sa-ti dea in cap invariabil cu "patriotismul" si "datoria de cetatean " . care probabil au peste varsta de inrolare si ii doare la spitz.
   Niciodata n-am inteles unde e logica sa trimit intai tineretu' tarii la taiere, in timp ce o mana de bosorogi stau in buncare si mazgalesc hartzi. Practic sacrifici viitorul tarii, dar tot pentru viitorul tarii, dar pe care sa il traiasca ce mai ramane. Eu as feri de razboi tot ce inseamna om sub 30 de ani. Ala e si proaspat educat, si suficient de tanar incat sa nu fi fost contaminat iremediabil de compromis si coruptie, si capabil de reproducere. Sa se bata aia care s-au gandit ca e mai bine sa declanseze razboi. Si evident, daca se ofera vreun tanar, cu atat mai bine.
   • -1 (3 voturi)    
    sa nu uitam femeile (Miercuri, 30 iulie 2014, 10:45)

    Parol [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

    care in se uitau stramb la pacifisti, la cei care refuzau sau evitau inrolarea, care radeau de cei care nu erau incorporati pentru serviciul militar din diverse cauze, fie si medicale. "n-ai facut armata, nu esti barbat."
    pana si interviul acesta e facut de o femeie. cei care nu se expun niciodata direct sunt mereu plini de curaj si gata sa faca morala si judecati de valoare...

    in ceea ce priveste postul dvs, el are logica. la razboi iti ucizi viitorul, iar cei cu decizia evita raspunderea. insa chiar daca rolurile s-ar inversa, cine plateste nota pentru distrugere? de ce ar trebui sa traiasca tineretul unei tari intre ruine, acoperit de moloz, stingand incendii, ascunzandu-se in statii de metrou subterane, multumindu-se cu doua farame de paine uscata?...
    • 0 (2 voturi)    
     Hmmm!... (Miercuri, 30 iulie 2014, 11:57)

     Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui Parol

     "pana si interviul acesta e facut de o femeie. cei care nu se expun niciodata direct sunt mereu plini de curaj si gata sa faca morala si judecati de valoare..."

     Din respect pentru interlocutori prefer sa spun doar atat: bati campii!
     Care "femeile" nu se expun niciodata? Poti avea macar idee ce gandesc/simt mamele baietilor trimisi "carne de tun" spre folosul imbogatitilor de razboi? M-ai crede daca ti-as spune ca 99,9% din ele ar prefera sa-si dea viata lor oricand, in schimbul salvarii copiilor lor?
     Care va sa zica femeile nu sunt pacifiste, ba chiar iubesc razboiul; abia-l asteapta. Ce poate fi mai nostim decat sa-si jeleasca fiii, sotii, tatii, fratii...
     In fine...
     • +1 (1 vot)    
      Nu asta am spus (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:33)

      Parol [utilizator] i-a raspuns lui Margrethe

      Toti cei ramasi in spate "jelesc", fie barbati, fie femei, fie copii, fie mame, tati sau bunici. Dar stii de ce jelesc? Pentru ca sunt vii! Iar aia de pe front sunt morti.

      Nu prea vezi femei inrolandu-se in armata cum nu prea vezi femei in mina sau la sondele de petrol in desert. Nu are sens sa dezbatem acum motivele.

      Cat priveste "mamele", inteleg ca toate femeile ramase acasa sunt mame?! O femeie de 20 de ani, care e mandra de pretendentul ei in uniforma, o sa-l planga ca o "mama"? Ma indoiesc. Cu siguranta insa o sa mearga mai departe.

      Eu bat campii, cum spui dumneata, (un argument foarte valid si bine construit din punct de vedere intelectual, in special pentru ca ma cunosti si ai si inteles exact la ce ma refer) insa ia si citeste niste carti de istorie despre razboaiele mondiale, niste jurnale, niste memorii scrise in perioada razboiului si vezi cam ce simteau cei ramasi in spatele frontului despre razboi. Si discutam dupa aia...
  • +1 (1 vot)    
   Uitați un lucru (Joi, 31 iulie 2014, 1:30)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Parol

   Faptul că nu veți onora invitația unui eventual război nu vă va scuti în mod necesar de contactul cu el.

   Noțiunea de violență, asociată inevitabil cu conflictele armate, exclude adesea libertățile cu care ne-am obișnuit, inclusiv liberul arbitru.

   Cu alte cuvinte, dacă ați decis să nu vă duceți, nu înseamnă că nu va veni el peste Dvs.
   Știu, puteți spune că veți feri din calea sa. Probabil așa și-au spus și mulți libieni, sârbi, etc.

   Sunt de acord că argumentarea d-lui psiholog nu e convingătoare. Dar aici nu e vorba de ceea ce ne dorim să facem. Nu-și dorește nimeni să moară, indiferent pentru ce motiv. O luptă se dă cu scopul de a ieși victorios. Subiectul este nu cum vrem să murim, ci cum vrem să trăim.
 • +8 (10 voturi)    
  Ucraina (Miercuri, 30 iulie 2014, 11:27)

  Margrethe [utilizator]

  nu a fost rapusa de rusi, ci de propriii ei conducatori, alesi de propriii ei cetateni.
  Stiind prea bine ca rusul saliveaza la granita, ba chiar si ca ungurul deplange (cu talc) soarta minoritatii fratesti din Ucraina, tot ce poti sa faci, ca decident, este sa tii armata neplatita cu lunile???
  De ce ar alege, la un potential referendum, pensionarii rusofoni Ucraina, daca pensiile in Rusia sunt de 3 ori mai mari? Dar de ce sunt pensiile in Ucraina de 3 ori mai mici decat in Rusia? De ce e armata Ucrainei neplatita la timp? De ce aparatul administrativ este greoi si ineficient? De prea multa coruptie, nepotism si furaciune din banul public cumva?
  Una peste alta, Ucraina, daca va pieri, va pieri pe mana ei. Ca in orice jungla, "animalul" macinat de boli interioare, cu organismul (social) slabit, va fi adulmecat imediat de vreo fiara pradatoare care-i va lua urma si-l va rapune fara sovaire, cu prima ocazie.
  Aviz amatorilor! "Coruptie", "nepotism", "praduirea banului public" sunt notiuni care-mi suna foarte cunoscut!
  • +2 (2 voturi)    
   Ucraina are probleme mai vechi (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:36)

   Parol [utilizator] i-a raspuns lui Margrethe

   In primul si-n primul rand, in forma ei actuala, e un stat artificial, inventat relativ recent, cu teritorii poloneze, romanesti, rusesi, maghiaro-slovace. N-are o coeziune reala. E doar mare.
   Am multi colegi ucrainieni. Ai din est, trag la mama Rusie si trag benevol.
 • +1 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:34)

  Erasm [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  fereste-ne de astfel de patriotism (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:35)

  attilaz [utilizator]

  Domnul David ne-a spus la un curs festiv de final de ciclu de studiii, ca "daca trebuie mai bine sa moara toti' indiferent in ce context, cuvintele acestea le-a speriat si pe rudele studentilor prezenti. Astfel de oameni sunt periculosi pentru Romania, pentru ca au ajuns sa "formeze" tineri. Daca ar fi sa plec din Romania, voi pleca pentru ca exista astfel de oameni aici, si mai putin din cauza unui Ponta, Iliescu, Basescu sau Putin.
 • +6 (6 voturi)    
  Frate frate dar branza e pe bani (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:40)

  vodatepes [utilizator]

  In razboiul de independent cat si in primul razboi mondial , romanilor care erau majoritatea tarani li s-a promis ca vor primi pamint sau urmasi lor. Asa ca au facut supremul sacrificiu pentru tara. In al doilea razboi la fel. Dar acum ce ofera la schimb statul? Pai ne ofera " Daca nu va place in tara sa plecati" si asa au plecat 3 milioane de romani. Unul ne oferea plecarea in Congo. Ba tampitilor poporul nu va mai vrea. S-ar putea in caz de razboi poporul initi sa va impuste pe voi astia din clasa politica si apoi sa lupte pentru tara. Aveti grija ce va doriti. Siti ca in razboi exista si pierderi colaterale adica niste gloante ratacite. Aveti grija ce va doriti.
  • +7 (7 voturi)    
   Iata, in fine... (Miercuri, 30 iulie 2014, 13:54)

   Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   o corelatie interesanta: patriotismul si spiritul cetatenesc sunt strans legate de sentimentul proprietatii: iti iubesti glia pentru ca este a ta; ii apartii, asa cum si ea iti apartine. Generatia pasoptista a cunoscut un profund sentiment patriotic pentru ca era indisolubil legata de tara sa. Tinerii studiosi, luminati in scolile Apusului, s-au intors in tara lor si au construit o natiune. De ce s-au intors? Pentru ca, in afara de amintiri, rudenii, stramosi, erau legati de interesele proprietatilor pe care le detineau si pe care le-ar fi dorit prospere, spre binele tuturor. De ce s-ar intoarce astazi un tanar scolit "pe bune" la Oxford? Pentru apartamentul de la etajul 7 ramas de la parinti? Pentru fitzele unor oficiali spoiti la StanDford, care-i urasc pentru ca stiu carte si-i dispretuiesc pentru stangaciile lor de "tocilari" nedeprinsi cu arta lichelismului?
   Patriotismul este, mai cu seama, o problema de comuniune de interese, nicidecum o problema de propaganda. Dovada cea mai buna: patriotismul gaunos al comunismului, bazat doar pe "traiasca si-nfloreasca!". Nationalismul comunist, pe care nu putini il regreta, a fost cel care a produs cohorta de patrioti care au rupt usile emigrarii imediat dupa 1990.
   Cronicile si insemnarile calatorilor care au trecut prin Principate de-a lungul catorva secole au semnalat faptul ca, pentru valahi, relatia cu autoritatea insemna aproape exclusiv indatoriri, jaf si biruri, niciodata drepturi. Un stat care nu-si ocroteste oamenii pe masura sacrificiilor pe care acestia le fac nu poate spera ca individul sa devina prea curand cetatean. Individul care nu se simte ocrotit de lege, care are tot timpul sentimentul ca este pe cont propriu, expus abuzurilor, coruptiei si nedreptatii, indiferent de cate biruri, taxe si impozite ar plati, nu va incerca prea curand sentimentul tonic al unui "United States citizen", sau al unui "Her majesty's subject".
   • +2 (2 voturi)    
    foarte frumos spus (Miercuri, 30 iulie 2014, 14:58)

    Parol [utilizator] i-a raspuns lui Margrethe

    si o corelatie interesanta intr-adevar.
    dar mai exista ceva la mijloc. generatiile acelea de proprietari au inteles repede ca nu e profitabil sa te expui personal pentru "patriotismul" propriu si e mai comfortabil sa ii pui pe altii sa lupte pentru el. din nefericire, cand in 45-49 comunistii au luat totul, marii proprietari au intins-o sau au incercat s-o intinda, rezistenta armata in munti au facut-o tot aia de la talpa tarii...
    ca s-au pomenit her majesty's subjects, ar trebui mentionat ca pe frontul primului razboi mondial au pierit si cateva dintre beizadelele membrilor guvernului britanic, ceea ce a creat macar aparenta unei egalitati de sacrificiu, prin asumarea efortului cerut populatiei. un soldat francez lupta in mod cert mai cu curaj vazandu-l pe napoleon in fata sa, cu sabia scoasa si expus gloantelor, decat undeva departe pe munte, supervizand cu ocheanul.
    cat despre US citizens, ar fi bine sa nu ne mai luam dupa tot ce vedem in filmele patriotarde si propagandistice americane, pentru ca nu reflecta realitatea. america a avut probleme cu veteranii din vietnam si cu cei din irak. si-a inrolat cu sila sau prin frauda soldatii pentru afghanistan sau irak, promovand legi care prelungeau pe perioada nedeterminata termenul contractelor semnate de recruti. si asa, tineri carora li se promiteau bani de colegiu pentru un an pe front, s-au trezit intepeniti in teatrele de razboi, si-n loc de diploma, au primit parintii un steag de pe sicriu.
    muritul pentru tara sau dumnezeu sau mai stiu eu ce nazbatie inventata de om e o tampenie fara margini. viata nu ti-o mai da nimeni inapoi.
    • +1 (1 vot)    
     Doar suntem istorici pasionati, nu? (Miercuri, 30 iulie 2014, 15:30)

     Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui Parol

     Carol I "glumeşte pe seama obuzului explodat lângă el cu nişte vorbe legendare, pe care românii nu le-au uitat: "Asta-i muzica ce-mi place"".
     Testamentul Reginei Maria: "Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceia care a păstrat flacăra vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre."

     "Constantin Cantacuzino (cunoscut publicului larg ca Bâzu, n. 11 noiembrie 1905 - d. 26 mai 1958) a fost un aviator român, unul dintre aviatorii militari de elită al celui de-al Doilea Război Mondial, membru al familiei Cantacuzino ..."

     samd, samd, samd

     Iata cateva exemple de proprietari care "au inteles repede ca nu e profitabil sa te expui personal pentru "patriotismul" propriu si e mai comfortabil (sau confortabil, poate?) sa ii pui pe altii sa lupte pentru el."
     • 0 (0 voturi)    
      Exceptia intareste regula (Miercuri, 30 iulie 2014, 20:04)

      Parol [utilizator] i-a raspuns lui Margrethe

      Carol I si Regina Maria nu erau chiar "romani". Carol I a fost pe front intr-o vreme cand conducatorii se duceau inca pe front. Daca nu ma insel insusi tarul Rusiei a condus armata impotriva Imperiului Otoman. Secolul XIX a fost altceva. Pana si lupta se dadea dupa alte reguli.
      Regina de asemenea e o exceptie. Fara a-i nega Reginei Mama meritele, trebuie totusi mentionat ca actiunile ei si ale clasei de conducatori de atunci erau aproape de front pentru ca Romania era redusa la 3 judete. In plus, faptul ca era o britanica, tenace si cu o educatie tot de secon XIX, a contat enorm. Restul proprietarilor erau la Bucuresti, luau masa cu germanii. Nu-mi aduc aminte de Carol II sa fi mers pe front, iar Mihai nici atat.
      Cantacuzinii au avut alta istorie. Pasionati aviatori. Un Mircea Cantacuzino, decedat prea tanar, in interbelic, a fondat, daca nu ma insel, prima scoala romana de pilotaj...
 • 0 (0 voturi)    
  CORECT, AI PERFECTA DREPTATE (Miercuri, 30 iulie 2014, 15:29)

  jidanul [utilizator]

  Conducatorii Romaniei, in special cei de dupa 1945, inclusiv cei din prezent nu si-au protejat concetatenii, adica poporul. Dictatura comunisto-ceausista a trimis patriotii la "gulagul" de la canalul Dunare-M. Neagra sau mai stie unde prin puscariile securisto-comuniste. Complicii lor, incepand cu conducatorii Romaniei din 1990 si pana in prezent, au modificat caracteristicile "gulagului", lasandu-si concetatenii fara arme de aparare, in fata razboiului economico-financiar si social facut de sistemul fiscal, de sistemul bancar, de sistemul de salarizare si de pensii de mizerie, de sistemul de crestere (aberanta si abuzuva) a preturilor la utilitati si alimente, de ocrotire a tortionarilor, de sistemul cardasiei dintre clasa politica si gasca de tigani interlopi. Lista sistemelor care au saracit poporul roman, l-au dezbinat si aproape ca l-au distrus, poate continua dar, nimeni, nici un conducator, sa nu faca apel la patriotismul poporului roman, cand cei mai mari lasi si tradatori de neam si tara, au fost conducatorii Romaniei. Asa ca mai usor si mai incet cu patriotismul, ca primii care trebuiau si trebuie sa fie patrioti sunt cei de la conducere. Patriotismul s-a imputit in Romania ca si pestele, adica, ... de la cap.
 • +2 (2 voturi)    
  CU TOTII IN STRADA - MANIFESTATII PASNICE (Miercuri, 30 iulie 2014, 19:34)

  GheorgheSilvestrovici [anonim]

  Din toata inima vreau sa -mi iubesc tara si sa respect conducatorii ei.
  Acest stat nu ma reprezinta, nu ma respecta, nu apara valorile morale in care cred.
  Nu am nici un motiv sa apar un stat condus de o clasa politica corupta, care nu a facut nimic pentru tara..
  Nevoia de Altruism, Cumpătare, Onestitate, Respect, Devotament există în fiecare din noi, dar trebuie promovate de instituțiile mari ale statului Școală, Justiție, Parlament, Guvern.
  Valorile morale nu pot fi educate și promovate într-o societate bolnavă.
  Este necesara SCHIMBAREA PRIN REFORMA CLASEI POLITICE ȘI REVOLTĂ PAȘNICĂ.
  Învățământul și educația sunt prost finanțate și ineficient organizate…
  copiii nu sunut motivați suficient pentru pasiunea cunoașterii și autoperfecționării…
  40 % din gospodării nu au apă curentă…40% din locuințe au toaleta în fundul curții…
  3-5 milioane de români lucrează sau caută de lucru în afara țării …
  mulți profesioniști buni au părăsit definitiv țara…șoselele și căile ferate sunt de pe vremuri…
  economia țării este grav periclitată neputând absorbi milioanele de oameni apți de muncă…
  întreprinderile sunt împovărate de legi aiuritoare…
  crearea de locuri de muncă a fost mereu o minciună electorală…
  taxe peste taxe împovărează zi de zi viața fiecărui om…
  resursele de zăcăminte minerale sunt himere politice…
  suprafața agricolă este fie nefolosită, fie neirigată în cea mai mare parte…
  țăranii fermieri au fost sărăciți în mod organizat de toate guvernele…
  televiziunile ultragiază și pervertesc bunul simț…
  minciuna, înșelarea și manipulările sociale fac casă bună cu hoția, corupția…
  oamenii în vârstă se sfârșesc mult mai devreme în boli, nevoi și suferință…
  medicii spitalelor se chinuie pentru o asistență de supraviețuire cu un buget batjocoritor…
  politicienii oportuniști, profitori și corupți în mare parte își votează legi acoperitoare pentru hotie…
  10 DECEMBRIE 2013 MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI
 • +1 (1 vot)    
  Superb (Miercuri, 30 iulie 2014, 21:44)

  AndreiAl [utilizator]

  Superb... nu este articolul, superbe sunt comentariile. Si eu sunt psiholog, dar asta nu ar trebui sa insemne neaparat mai multa greutate a vorbelor. Argumentele sunt cele ce conteaza.

  Cu parere de rau pentru dl. titrat psiholog, as refuza inrolarea. Asta nu inseamna ca nu iubesc Romania, insa Romania de azi nu este suverana, iar aceasta situatie incepe cu ocuparea tarii de catre rusi in 1944 si reocuparea tarii cu ajutorul CIA in 1989 (a se vedea filmul Checkmate, the Strategy of a Revolution) intr-o falsa revolutie care nu poarta putine asemanari cu situatia din Ucraina.

  Iubesc Romania pentru ce a ramas din ea, in primul rand oamenii si pentru ce a fost si mai poate deveni ea, dar nu o sa mor aparand sleahta de termite. Ofer si eu tarii o serie de sacrificii... dar nu asa.

  Armata romana ar trebui sa fie plina de profesionisti, in acord cu vremurile, iar din punct de vedere al dotarilor e aproape nula.

  Dl. David ori traieste intr-o realitate paralela, ori face reclama inrolarii... ceea ce nu ar fi exclus.
  • 0 (0 voturi)    
   Îmi închipui că ambele (Joi, 31 iulie 2014, 1:18)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui AndreiAl

   Dl. David crede, probabil ceea ce spune. De fapt, sunt mai mult generalități teoretice.
   Aveți dreptate, comentariile sunt mult mai vii, o caracteristică a spațiului virtual.

   Pe de altă parte, mulți dintre noi știm mai bine ceea ce nu vom face. Nu credeți că e o abordare cam prea mioritică?
   • 0 (0 voturi)    
    o strategie de campanie (Joi, 31 iulie 2014, 10:49)

    attilaz [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

    domnul David merge pe tema de campanie a lui Ponta si indirect, ii intinde un covor lui Ponta si PSD-ului, trezind in mintea romanilor idea de a fi nationalist, roman, patriot, etc.
   • 0 (0 voturi)    
    Ciobanasul (Vineri, 1 august 2014, 13:17)

    AndreiAl [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

    Ciobanasul mioritic are deja o reputatie proasta pentru ca e prea resemnat. Deci hai sa fim exact pe dos? Aceste ganduri deja iti deregleaza busola. Daca vei fi cu adevarat liber, vei alege uneori precum ciobanasul, alteori nu. E bine sa ai principii si valori, insa nu e la fel de bine sa nu ai o raportare critica, vie la ele.
  • 0 (0 voturi)    
   de 3 ori superba (Sâmbătă, 23 august 2014, 6:46)

   zar-zar [utilizator] i-a raspuns lui AndreiAl

   replica dvs.
 • 0 (0 voturi)    
  nu cred (Joi, 31 iulie 2014, 20:44)

  LovedDev [anonim]

  Nu am scoala si studiile acestui psiholog, care pare a trai pe total alta lume.
  "Acum, cand statul este in situatie problematica, tu cand vrei sa iti arati dreptul individual, practic pui la risc statul."-> ok,accept adevarul din aceasta fraza, doar ca statul in acest context este reprezentat numai de oamenii privilegiati. Pe care i-am pune cu drag la risc..
  " individul de multe ori pune mai presus propriul interes si nu intelege ce inseamna cetatean. Adica el considera statul bun atata timp cat ii da." -asta in cazul in care statul da, nu e si cazul nostru insa.

  O alta aberatie a acestui ilustru domn :" Cred ca mare parte vor merge, altii o sa fuga, nu o sa respecte regulile. Oamenii care nu au valori si un profil valoric asumat sunt si lasi, de obicei, si nu duc pana la capat lucrurile." In primul rand Romania nu mai este de foarte mult timp condusa de noi , suntem aici doar pentru ca e greu sa golesti o tara intreaga de populatie. De aia lumea intreaga e okay ca ne dispersam prin alte tari.

  In al doilea rand ,ar fi minunat daca s-ar intelege ca un mar stricat le strica pe celelalte. Exact asa s-a intamplat in Romania, a fost de ajuns un singur act de coruptie ca sa se extinda de 20 de ani incoace ca o molima ,pana si copii de 10 cred ca e okay sa bage bani in buzunar cuiva pentru a ajunge mai sus. Daca veti sta un pic si va veti gandi mai bine la oamenii ce va inconjoara o sa va dati seama ca fiecare are un "nemernic" mai mic sau mai mare care incolteste in suflet.(Asta din cauza neajunsurilor noastre)

  In al treilea rand..mi se pare o ipocrizie sa numesti lasi romanii care vor sa fuga din calea razboiului. Atunci cand un om nu are pentru cine lupta , nu e normal sa nu lupte?
  Si daca nu stie domnul psiholog care vad ca e atat de pro-war, razboiul ne va seca de resursele pe care ooops- nu le avem! Probabil ar fi incantator pentru ochii lui de psiholog sa vada copii fara tata, parinti fara copii si mame fara sot...
 • -1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Vineri, 1 august 2014, 12:51)

  Melchisedec [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Sa aparam tara (Vineri, 1 august 2014, 13:32)

   AndreiAl [utilizator] i-a raspuns lui Melchisedec

   As fi de acord cu dumneata, dar:
   - razboiul nu mai e ce a fost, e inalt specializat. nu mai conteaza prea mult devotamentul celor multi, cat conteaza tehnica militara si specialistii. Romania e aproape nula la tehnica de razboi. Un oarecare noroc este protectia incerta pe care ne-o da NATO... o protectie platita cu greu.
   - soarta multora din razboaiele de azi e decisa dinainte, iar luptatorii sunt niste jalnici artisti care nu stiu ca joaca fara voia lor intr-un reality show... (vezi revolutia romana)
   - nu eu sunt cel care a eliminat suveranitatea Romaniei, atunci de ce sa imi dau viata pentru ca altul sa beneficieze intr-un mod meschin de intamplarea mortii mele. De ce sa ii dau criminalului bucuria unei crime perfecte si profitabile?
 • 0 (0 voturi)    
  CUM AU ARATAT POLITICIENII PATRIOTISMUL (Vineri, 1 august 2014, 13:44)

  silvaestru [utilizator]

  25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța democrația,simțul cetățenesc si pentru a reforma clasa politica din temelii?
  o populație disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic…
  oameni simpli abrutizați de sărăcie, aflați la limita supraviețuirii, menținuți în ignoranță și înșelați prin manipulări abjecte machiavelice
  clasa politică ar trebui obligată să se reformeze prin orice MIJLOACE PAȘNICE…
  Nu poți fi liber în mod real fără să-ți dorești adevărul și dreptatea ...MAI ÎNTÂI ESTE NECESARĂ SCHIMBAREA FIECĂRUIA DIN NOI.…APOI PUTEM SCHIMBA ȘI REFORMA CLASA POLITICĂ ....

  IN 1989 IN CEHOSLOVACIA MANIFESTATII PASNICE DE SUTE DE MII DE OAMENI AU FACUT REVOLUTIA DE CATIFEA !

  sau vor mai trece încă 25 de ani…
  DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ? O CLASĂ POLITICĂ OPORTUNISTĂ PROFITOARE CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ NU PRIN VIOLENȚĂ, CI PRIN MIJLOACE DEMOCRATICE, PAȘNICE, CIVILIZATE, DEMNE ȘI DE BUN SIMȚ APLICATE CU FERMITATE ȘI PERSEVERENȚĂ ! NOI NU SUNTEM CA EI ! FII TU SCHIMBAREA PE CARE DOREȘTI SĂ O VEZI ÎN LUME !
  Academician Florin Constantiniu - "Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei"

  Profesor Daniel David : ''...noi am pierdut substratul valoric
  Sunt niste valori care trebuie sa treaca dincolo de mine. Daca noi nu avem aceste valori, la cati oameni suntem pe planeta asta si fiecare are interesul lui meschin, am sta din conflict in conflict. Valorile sunt cele care ne transforma in civilizatie.''
 • +1 (1 vot)    
  pentru ce ne batem astazi? (Vineri, 1 august 2014, 17:29)

  ..13 [utilizator]

  Cred ca daca ne batem pentru LIBERTATE - aceea in care o tara ca RO sa nu fie calarita de nici o alta tara - atunci ma lupt.

  Daca trebuie sa ma lupt pentru statul de drept - ma lupt

  Daca trebuie sa lupt pentru o RO prospera - ma lupt!

  Trei cauze pentru care ma lupt!
 • 0 (0 voturi)    
  Cine vorbeste de patriotizm? (Sâmbătă, 23 august 2014, 6:40)

  zar-zar [utilizator]

  "Director de cercetare al Institutului Albert Ellis din New York, David a avertizat ca Romania nu isi mai poate permite sa ignore o valoare precum patriotismul. “Nicio tara in care nu ai valoarea legata de patriotism nu e o tara care sa poata sa dainuiasca multi ani”, a precizat el" - recunosc ca a fost cam confuz: David sunt multi dar m-am lamurit ca David de la Cluj a ajuns la NewYork din 2013.
  Deci un roman cu ochi de american vorbeste despre patriotizmul romanilor!!! Atunci sa-i amintim domnului ... universitar doua lucruri:
  1) in toata istoria, romanii intotdeauna s-au aparat (exceptie WW II cind Romania a fost impinsa in ambele directii) si nu a fost vorba demobilizare.
  2) actualmente, cind vorbeste de patriotizmul romanilor, Daniel David (42), la cite razboaie a participat sau este dispus sa participe si daca stie ce psihologie au americanii de astazi ca refuza sa se inroleze (nici macar puscariasii nu mai vor)?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by