Inundatiile fac ravagii in mai multe judete din sudul tarii. Zeci de localitati au fost afectate de ape, drumuri nationale si judetene au fost blocate, iar gospodariile oamenilor au fost inundate in judetele Valcea, Arges, Dambovita si Prahova si cel putin doi oameni si-au pierdut viata. Hidrologii au emis o avertizare de Cod Rosu de inundatii pe rauri din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00, in timp ce codul portocaliu de inundatii pe rauri din noua judete a fost prelungit pana miercuri dupa-amiaza.

Inundatii Novaci (3)Foto: Facebook / Viorel Sapun

Iata mai jos filmul evenimentelor de marti

UPDATE 23:30 Olt: Cod rosu pe Vedita si Oltet; pompierii evacueaza populatia din zonele inundate

Pompierii actioneaza pentru evacuarea persoanelor din locuintele afectate de inundatii in Colonesti, Jitaru si Scornicesti, iar la Icoana populatia este atentionata in legatura cu posibilitatea unei viituri pe Vedea si asupra riscurilor de fi inundate gospodarii si locuinte, potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt (Agerpres).

Marti seara, pentru o perioada de peste doua ore, circulatia pe DN 65 Slatina-Pitesti, la Colonesti, a fost blocata din cauza inundatiilor si a fost reluata in jurul orei 23,00.

Sunt evacuate 18 persoane din comuna Colonesti, trei persoane din Jitaru si patru persoane din Scornicesti. Potrivit subprefectului Emanuel Oproiu, in comuna Icoana populatia este informata sa fie pregatita de evacuare in cazul revarsarii raului Vedea si de asemenea pentru a evacua si bunurile si animalele din gospodarii.

In teren, in zonele inundate sunt seful ISU Olt, Marin Pica, prefectul Silviu Neacsu si subprefectul Emanuel Oproiu. La Icoana situatia este monitorizata de echipaje de pompieri pentru a fi pregatiti de interventii rapide.

UPDATE 23:12 - Sute de persoane evacuate in Arges. In unele zone apa ajunge la acoperisul caselor

Sute de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor din judetul Arges, cea mai afectata fiind localitatea Bascov, unde in unele zone apa atinge doi metri inaltime, ajungand pana la acoperisurile caselor, arata ultimele informatii furnizate de Prefectura Arges.

Ultimele informatii furnizate, marti seara, de Prefectura Arges arata ca zeci de familii au fost evacuate din mai multe zone ale judetului, unde viiturile extrem de puternice au provocat pagube importante, in unele case apa depasind depasind doi metri.

Cea mai afecata localitate este Bascov, dar situatii similare, unde apa ajunge pana la acoperisul caselor, sunt si in localitatile Uda si Vedea.

Sute de oameni din localitatile afectate au fost evacuati, Prefectura Arges neavand, insa, un bilant al acestora, in conditiile in care actiunile de salvare si evacuare sunt inca in desfasurare.

De asemenea, viiturile puternice au dezradacinat numerosi copaci si au luat mai multe masini care plutesc pe strazi, o astfel de situatie fiind la Bascov.

Una dintre interventiile de salvare in desfasurare are loc la intrarea pe autostrada, in zona localitatii Cateasca, unde o masina cu pasageri a fost luata de viitura, a anuntat secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

UPDATE 22:25 Circulatia rutiera pe DN65 (E574) Pitesti - Slatina, reluata

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza marti seara ca in judetele Arges si Olt circulatia rutiera pe DN65 Pitesti - Slatina a fost reluata pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone. (Agerpres)

UPDATE 21.40 Circulatie intrerupta pe DN 65, la Colonesti, din cauza inundatiilor; 20 de persoane evacuate

Pompierii intervin pentru evacuarea a 20 de persoane din locuintele inundate din comuna Colonesti, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Dan Nedeloiu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca au iesit din matca Vedea si Vedita si au inundat locuinte si gospodarii in localitatile Jitaru (Scornicesti) si Colonesti, la Colonesti fiind intrerupta si circulatia rutiera pe DN 65 (E 574). Potrivit subprefectului judetului Olt, Emanuel Oproiu, la Colonesti se afla si prefectul Silviu Neacsu si seful ISU Marin Pica iar un echipaj de pompieri monitorizeaza situatia la Corbu si Icoana, unde este posibil ca Vedea sa iasa din matca din cauza viiturii.

La Colonesti sunt echipaje de pompieri si politisti care actioneaza pentru sprijinirea populatiei si evacuarea apei.

UPDATE 21.25 Gorj: Salvamontistii intervin pentru evacuare a 15 persoane in zona Ranca; premierul este asteptat sa revina in judet

Doua echipe din cadrul Serviciului de Salvamont Gorj intervin, marti seara, pentru evacuarea a 14 persoane din zona Setea Mica din Ranca si a unei persoane din Valea Gilortului, iar premierul Victor Ponta este asteptat sa revina in zona, a declarat pentru Agerpres subprefectul Sorin Arjoca.

"Toate fortele sunt in dispozitivul din zona de nord-est a judetului, in zona Crasna, Novaci, Bengesti Ciocadia, se asteapta revenirea primului ministru in zona. Este foarte important ca acum nu mai sunt persoane in pericol, chiar in acest moment se desfasoara o actiune ampla de salvare a celor de la Salvamont, mai sunt in munte in partea stanga a statiunii Ranca, in zona Setea Mica, 14 localnici care sunt blocati, sunt toti sanatosi, asta e important, dar au plecat echipele sa-i aduca jos la baza Rancii. Apele sunt in scadere, ce a fost dramatic a trecut, acum asteptam o ultima informare de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si de la cei de la meteo de la Craiova. Mai e o persoana jos in Valea Gilortului care va fi evacuata", a declarat Sorin Arjoca.

Potrivit acestuia, la aceasta ora in judetul Gorj mai sunt 1.100 de consumatori fara curent, iar echipele CEZ intervin pentru remedierea situatiei.

UPDATE 21.20 Teleorman: Comunele Silistea-Gumesti si Tatarastii de Jos, afectate de inundatii

Peste 200 de anexe gospodaresti, precum si 262 de fantani au fost afectate de inundatii in comunele Silistea-Gumesti si Tatarastii de Jos din judetul Teleorman.

Potrivit subprefectului judetului Teleorman, Alexandru Ceciu, in ambele localitati actioneaza marti seara sase detasamente de pompieri cu opt motopompe.

"Niciun parau si nici un rau nu a trecut de cotele de inundatii. A ploat foarte mult, aproximativ 80 de litri pe metru patrat timp de o ora si jumatate. De aceea s-a ajuns in aceasta situatie", a declarat subprefectului judetului Teleorman.

UPDATE 18.55 Gabriel Oprea: Sunt doua victime in urma inundatiilor

Ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat marti ca in urma viitorilor au fost inregistrate pana in acest moment doua victime, una fiind in judetul Arges, transmite Agerpres.

"Am actionat cu elicoptere. Am fost cu domnul ministru Dusa in judetul Valcea, domnul premier a fost in Gorj cu vicepremierul Dragnea. Am luat si de la rezervele de stat si am adus produse alimentare, apa si material de cazarmament. Avem, aproximativ, in momentul de fata, doua victime care au fost inecate. Nu sunt alte informatii ca ar mai fi murit cineva. Prioritatea noastra este viata oamenilor. (...) In Arges a fost o victima", a spus Oprea la Craiova, la sosirea la Consiliul National al PSD.

Oprea a adaugat ca, desi foarte multi oameni nu doresc sa-si paraseasca locuintele, in momentul in care viata le va fi pusa in pericol, "fie ca vor, fie ca nu vor", acestia vor trebui sa-si evacueze casele.

La randul sau, ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus ca armata va interveni in toate judetele unde i se va solicita sprijinul si ca Guvernul va aloca la urmatoarea sedinta bani pentru zonele afectate de inundatii.

"Deja intervenim, asa cum se intampla in Valcea, unde se deplaseaza utilaje. Mai sunt si militari si avem pregatite si elicoptere de la Timisoara si Bucuresti pentru a interveni daca suntem solicitati", a precizat ministrul Mircea Dusa.

UPDATE 18.25 Arges: Un tren a deraiat din cauza unei viituri.

Un tren de persoane al companiei private Regiotrans a deraiat intre Pitesti si Curtea de Arges, in jurul orei 17.00, in zona unui podet unde s-a produs o viitura, informeaza CFR, potrivit Mediafax.

Trenul 14197 apartinand operatorului privat Regiotrans a deraiat in zona unui podet unde s-a produs o viitura, intre statiile Bascov - Valcele, se arata in comunicatul CFR SA.

Echipele de interventie se deplaseaza la fata locului pentru a constata cauzele care au dus la producerea deraierii si a intreprinde masurile necesare pentru reluarea circulatiei.

UPDATE 18.16 Situatia in jud Olt: Doua persoane salvate din calea apelor, o persoana disparuta si alte patru izolate.

Pompierii au salvat marti la Fagetelu, judetul Olt, doua persoane, o femeie si un barbat care au fost surprinsi de viitura. Femeia a fost surprinsa de o viitura si a reusit sa se prinda de un stalp unde a reusit sa ramana pana au ajuns pompierii cu o barca pneumatica, iar barbatul este un cioban din Fagetelu, care a fost cautat timp de doua ore in zona inundata, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Dan Nedeloiu, ptorivit Agerpres.

Acesta a precizat ca in zona inundata din localitatea Barasti este cautat un barbat ce se afla pe camp si care a fost dat disparut si este posibil sa fi fost surprins de viitura.

Nedeloiu a mai spus ca in localitatea Teiusi patru persone sunt izolate pe o insula aflata intr-o zona inundata, iar spre acestia se indreapta echipaje de pompieri.

Pompierii intervin, de altfel, in mai multe localitati pentru evacuarea apei din gospodarii si pentru salvarea bunurilor.

UPDATE 18.12: In Valcea au fost distruse 2000 de hectare cultivate cu grau, porumb, legume, vita de vie si culturi furajere, scrie Ziarul de Valcea. Tot in Valcea, statiunea Voineasa este complet izolata

UPDATE 17.48: B1 TV transmite ca un barbat de 72 de ani din comuna argeseana Vedea a fost gasit fara suflare, marti, acesta fiind luat de viitura.

UPDATE 17.27 Liviu Dragnea le-a spus localnicilor din comuna Polovragi, unde se afla in inspectie cu Victor Ponta, ca autoritatile vor despagubi "toate stricaciunile".

UPDATE 17.20 Raed Arafat: Sunt mobilizate toate fortele in zonele inundate

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, marti, pentru Agerpres, ca in judetele afectate de precipitatii sunt mobilizate toate fortele iar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeria si Salvamontul colaboreaza.

"Sunt mobilizate toate fortele. ISU, Jandarmeria, Salvamontul, toate fortele implicate vor colabora", a spus Arafat.

El a precizat ca sunt mobilizate in Valcea mai multe elicoptere si 40 de persoane au fost evacuate din zonele izolate de ape.

"Vom trimite elicoptere unde trebuie. Avem solicitare sa trimitem elicopter in Gorj. Toate se vor adapta situatiei, situatie care evolueaza din moment in moment. Raspundem solicitarilor imediat", a adaugat secretarul de stat.

La randul sau, Ministerul Afacerilor Interne anunta ca peste 1.600 de angajati ai sai intervin, cu 400 de autospeciale, pentru salvarea persoanelor din cele 10 judete afectate de inundatii.

UPDATE 17.10 Judetul Valcea: Localnicii din Vaideeni ramasi izolati pe o insulita au fost evacuati cu elicopterele

Un numar de 42 de persoane din comuna valceana Vaideeni ramase izolate pe o insulita, marti dupa-amiaza, intre apele umflate ale paraului Luncavat, au fost evacuate cu elicopterele, mai multe case din catunul in care locuiau acestea fiind luate de viitura, ca si animalele din gospodarii.

Elicopterele trimise la Vaideeni, in judetul Valcea, au scos dintre ape 42 de persoane ramase izolate pe o insulita inconjurata de viituri, a declarat corespondentului MEDIAFAX prefectul judetului Valcea, Dumitru-Nicu Cornoiu, aflat la Vaideeni.

Potrivit acestuia, mai multe case din catunul din care cei 42 de oameni au fost evacuati au fost luate de ape, la fel si animalele din gospodariile localnicilor.

"Nu se poate spune cate case au fost distruse si luate de viituri, pentru ca nimeni nu poate ajunge acolo. Pe insula formata intre ape au aterizat elicopterele care au luat oamenii. Este o imagine de cosmar, e ceva infernal, copaci intregi au fost luati si sunt purtati de ape", a afirmat prefectul de Valcea.

Dumitru-Nicu Cornoiu a spus ca oamenii evacuati vor fi dusi la scoala sau la unele pensiuni existente in zona, precizand ca nu exista probleme legate de spatiile de cazare, desi numarul persoanelor care nu vor mai avea unde sa se intoarca acasa in catunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o suta, in conditiile in care nu toti se aflau in localitate in momentul in care au venit viiturile.

Potrivit prefectului, multe dintre persoanele evacuate nu au posibilitati financiare si vor avea nevoie de ajutor din partea autoritatilor pentru a-si reface casele luate de viituri.

Marti dupa-amiaza, la Vaideeni sunt asteptati sa ajunga vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

Vaideeni nu este singura localitate din judetul Valcea grav afectata de inundatii.

Astfel, o familie formata din trei persoane a fost evacuata dintr-o casa din localitatea Lapusata, la scurt timp dupa ce oamenii au fost scosi din zona de pericol casa fiind luata de viitura, iar o persoana intrand in soc si fiind dusa la spital, a precizat prefectul judetului.

Conform acestuia, si in localitatea Valdesti mai multe familii au fost evacuate din casele din cauza viiturilor.

Secretarul de stat in MAI Raed Arfat a anuntat ca au fost trimise elicoptere in sprijinul oamenilor si in localitatile Radeni, Vladeasa si Malaia.

De asemenea, marti dupa-amiaza, pe langa drumurile nationale 7A si 65C, care au fost inchise circulatiei din cauza aluviunilor, pe alte doua drumuri nationale din judetul Valcea au fost impuse restrictii.

Astfel, conform datelor furnizate de Politia Judeteana Valcea, DN 67 B este blocat in localitatea Fartatesti, iar in statiunea Calimanesti, unde s-au produs caderi de pietre si vin viituri de pe versati, nu se circula, traficul rutier fiind deviat pe centura orasului.

Totodata, marti dupa-amiaza sunt inundate si statiunile Olanesti si Calimanesti, dar si localitatea Fartatesti.

UPDATE 16.55 Premierul Victor Ponta a inspectat zonele afectate de inundatii la Bengesti si Novaci

Premierul Victor Ponta a inspectat, marti dupa-amiaza, comuna gorjeana Bengesti si un baraj din zona, precum si orasul Novaci, unde o viitura de peste trei metri a afectat grav orasul, sute de oameni fiind evacuati, la ora transmiterii acestei stiri Ponta indreptandu-se spre Polovraci.

"Bine ca nu s-a intamplat nimic rau. Si uite, domnul primar ii facem drumurile. E bine? Sa nu mai fiti suparati pe noi ", le-a spus Victor Ponta localnicilor din comuna Bengesti.

Dupa ce a discutat cu primarul acestei comune, premierul, insotit de catre vicepremierul Liviu Dragnea, a spus ca merge sa vada situatia barajului din zona, dupa care s-a deplasat la Novaci, unde a stat putin timp, spunand ca se va intoarce "spre seara", urcandu-se in masina si plecand spre Polovraci.

UPDATE 16.53 Antena 3 prezinta imagini in direct cu operatiunile de salvare din Gorj la care participa echipe de salvamontisti.

UPDATE 16.45 Un cioban din comuna Fagetelu care supraveghea o turma de oi pe o pajiste din comuna, acum inundata in urma unei viituri pe paraul Cioraca, este cautat in prezent de localnici si pompieri, fiind luata in calcul si posibilitatea ca barbatul sa fi fost surprins de o viitura si sa nu se fi putut salva, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Dan Nedeloiu.

UPDATE 16.00 Antena 3 a transmis "live si exclusiv" conversatiile premierului Victor Ponta cu localnicii din Balcesti, aparent dupa un telefon mobil lasat deschis.

UPDATE 15.50 VIDEO/ FOTO Apa face ravagii in Oltenia, viitura a depasit trei metri in Novaci

UPDATE 15.44: Valcea: Doua noi drumuri nationale, DN 67B si DN 7, blocate de caderi de pietre si aluviuni.

"DN 67 B a fost blocat in jurul orei 15.00 si DN 7 pe raza localitatii Calimanesti in urma caderilor de pietre. Govora, Olanesti si Babeni sunt in prezent afectate de inundatii si viituri. Politistii valceni recomanda tuturor conducatorilor de autovehicule sa circule cu viteza redusa, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intalnire si sa evite efectuarea manevrelor in trafic, depasiri, treceri de pe o banda pe alta, etc. fara o temeinica asigurare. In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. De aceea, recomandam ca luminile de intalnire sa fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales in conditii de vreme nefavorabila", a precizat purtatorul de cuvant, citat de Agerpres.

In Ramnicu Valcea, raul Olanesti se apropie de debitul Oltului, inundand gospodarii din Baile Olanesti, Pausesti Maglasi si Vladesti.

UPDATE 15.35: Ministrul Apararii: Armata este pregatita sa intervina in zonele afectate de inundatii.

"La solicitarea Comandamentului National pentru Situatii de Urgenta si a autoritatilor locale, Ministerul Apararii Nationale este pregatit sa intervina in zonele afectate de inundatii cu 1.229 militari si cu 206 mijloace tehnice", se arata intr-un comunicat al MApN.

UPDATE 15.30 Premierul Victor Ponta, care se afla la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta din Dolj, a anuntat ca va pleca marti dupa-amiaza in judetul Gorj, grav afectat de inundatii, el spunand ca nu trebuie creata panica si ca nimeni nu a patit nimic, informeaza Mediafax.

"Vreau insa sa fac un apel. In primul rand sa mobilizam toate fortele acolo unde este nevoie, dar sa oprim panicarea. Am vorbit cu prefectul de Gorj acum un minut. Este acolo cu seful ISU, cu toate fortele necesare. Nu a patit niciun om nimic. Este vorba despre un dig de 40 de ani, de care trebuie sa avem grija, sa vedem ce se intampla cu el si sa prevenim orice fel de situatie pentru populatia din zona, dar nu vreau sa bagam panica in oameni pentru ca avem nevoie in acest moment sa fim organizati si sa fim rationali", a declarat Ponta la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta Dolj.

Premierul Ponta l-a intrebat pe secretarul de stat Raed Arafat care este situatia in privinta oamenilor din zonele afectate, iar Arafat a inceput prin a prezenta situatia localnicilor evacuati, moment in care premierul a intervenit pentru a sublinia ca este vorba despre evacuari preventive.

"Evacuare preventiva, domnu' secretar de stat! Ca e o realitate pe teren si nu as vrea sa existe alta realitate pe ecrane. Evacuare preventiva in sensul in care sa fim atenti sa nu se intample ceva cu acel dig. I-am rugat, unii oameni au fost de acord de bunavoie, altii n-au prea fost de acord. Dar tot au inteles, pana la urma, ca nu pot sta acolo in pericol daca Doamne fereste se intampla ceva", a spus Ponta, adaugand ca la ora actuala "nu este niciun om in pericol, nu si-a pierdut niciunul viata si ca nu exista nimic de acest gen".

UPDATE 15.20 Hidrologii au emis o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00.

UPDATE 15.15 Inundatii in Gorj: Multi localnici din Novaci, care refuza sa plece din case, evacuati cu mascatii

UPDATE 14.50 Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise, marti dupa-amiaza, in judetele Gorj si Valcea, in localitatile Novaci, Vaideeni si Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informeaza oficiali MAI.

Potrivit surselor citate, in localitatea Novaci, judetul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, dupa ce raul Gilort a iesit din matca in jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodarii au ramas izolate.

Alte doua aparate de zbor ale MAI au fost directionate catre localitatile valcene Balota si Brezoi, afectate de inundatii.

Traficul rutier pe drumul national DN 7A catre statiunea Voineasa a fost blocat total marti la pranz in urma aluviunilor cazute pe sosea in zona localitatii Malaia, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Valcea, Alina Teodorescu.

"Mai multe aluviuni, pietre, bolovani si mal s-au scurs de pe versanti in zona comunei Voineasa, astfel incat IPJ a luat masura de a opri total circulatia pe ambele sensuri. S-a luat masura din doua motive, pentru a preintampina vreun accident in zona, dar si pentru a permite utilajelor de la Drumuri Nationale sa intervina pentru a elibera carosabilul. Totodata, se monitorizeaza traficul pe Valea Oltului, unde conducatorii auto sunt rugati sa mearga prudent pentru ca si aici exista fenomenul posibil al caderilor de pietre de pe versanti", a mai spus Alina Teodorescu.

DN 7A a mai fost blocat si duminica noaptea, peste 120 de turisti care urmau sa plece din statiunea Voineasa fiind nevoiti sa-si prelungeasca cu inca o zi cazarea.

Judetul Valcea a fost lovit in ultimele trei zile de ploi torentiale, majoritatea localitatilor fiind afectate de viituri, inundatii, alunecari de drumuri, sate izolate.

Toate cele 89 de Comandamente Locale pentru Situatii de Urgenta sunt activate la sediul primariilor.

In prezent, ploua torential in tot judetul.

UPDATE Situatia in Novaci:

Un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a ajuns marti in zona Novaci, unde survoleaza zona, iar in cazul in care va fi nevoie, acesta va prelua o parte dintre sinistrati, a anuntat purtatorul de cuvant al Prefecturii Gorj, Corina Belteu.

Potrivit acesteia, vor fi evacuate aproximativ 70 de familii ale caror locuinte sunt in pericol din cauza debitului foarte crescut al raului Gilort.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Gorj, Mihai Avramescu, a precizat ca pompierii intervin pentru indiguire in zona inundabila, iar Primaria Novaci se va ocupa de evacuarea localnicilor.

'Din cauza cresterii debitului raului Gilort s-a luat hotararea evacuarii catorva zeci de persoane din zona de inundabilitate din orasul Novaci, Valea Gilortului. Apa este foarte involburata. Noi intervenim pentru indiguiri cu saci de nisip, avem doua echipaje de la Garda de Interventie Novaci si inca 15 pompieri de la Detasamentul de Pompieri Targu-Jiu', a declarat marti, pentru AGERPRES, Mihai Avramescu.

La fata locului intervine si Serviciul de Salvamont Gorj, salvamontistii fiind echipati cu costume de neopren care le permit interventia in zona afectata.

In judetul Arges, 13 localitati au fost afectate de inundatii, potrivit epitesti.ro, care prezinta un bilant al inundatiilor.

Inundatii in judetul Olt:

Pompierii si autoritatile locale au evacuat marti opt persoane din comuna Gavanesti ale caror locuinte au fost inundate din cauza revarsarii paraului Geamartalui, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Dan Nedeloiu.

El a precizat pentru AGERPRES ca la Gavanesti au fost inundate de parau 11 gospodarii si locuinte, nivelul apei in gospodariile inundate fiind de un metru. Pompierii au evacuat patru persoane din locuintele inundate si autoritatile locale din Gavanesti au evacuat alte patru persoane, insa in doua dintre gospodariile inundate au ramas cinci persoane, printre care si un copil, care au refuzat evacuare asi parasirea locuintelor.

La Gavanesti au fost evacuate si bunuri si animale din gospodariile inundate si in prezent intervin pentru evacuarea apei din locuinte echipaje de pompieri de la ISU Olt, detasamentul din Slatina.

Judetul Valcea: Elicopter SMURD solicitat de prefect pentru scoaterea unor oameni izolati de viitura

Prefectul judetului Valcea, Dumitru Cornoiu, a solicitat marti un elicopter in comuna Vaideeni, pentru a scoate oameni izolati de viitura.

"Avem oameni izolati in comuna Vaideeni, am luat legatura cu domnul Arafat (Raed Arafat, secretar de stat in MAI - n.r.) pentru a trimite de urgenta un elicopter in zona", a declarat pentru AGERPRES prefectul Dumitru Cornoiu.

Ploile cazute marti dimineata au dus la inchiderea DN 7A, DN 65C si a unor drumuri judetene, iar mai multe gospodarii din Dragasani, Lapusata, Costesti, Vaideeni, Rosiile sunt indundate.