Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundatii, valabil pana miercuri la ora 14.00, prelungind astfel o avertizare precedenta, pe rauri din judetele Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita.

Cod portocaliu inundatii 29 iulieFoto: INHGA

UPDATE Hidrologii au emis marti la pranz si o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00.

Potrivit avertizarii, ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore si a celor estimate, se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de statia hidrologica Tg. Carbunesti (judetul Gorj), pe raul Lotru (judetul Valcea), pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea).

COD PORTOCALIU

- Pe raurile din bazinele hidrografice: Jiul de Est si afluentii de stanga ai Jiului, Jiu pe sector aval confluenta Gilort - amonte Podari, rauri aferente judetelor Hunedoara, Gorj si Dolj, afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Valcea, Olt si Arges, bazinul superior al Vedei (Vedea amonte S.H. Valeni si Teleorman amonte S.H. Tatarastii de Sus) ￯ judetele Olt, Arges si Teleorman si pe ceilalti afluenti ai raului Vedea din judetul Teleorman, bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita), Ialomita sector aval confluenta cu Cricovul Dulce - acumularea Dridu (judetele Dambovita si Ilfov).

COD GALBEN

- Pe raurile din bazinele hidrografice: Desnatui (judetul Dolj), Jiu amonte confluenta Gilort, Jiu sector aval Racari, afluentii de dreapta ai Jiului - judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj, afluentii Oltului din judetul Sibiu, Vedea - sector aval Valeni (judetul Teleorman), Teleorman aval Tatarastii de Sus (judetul Teleorman), Dambovita - curs mijlociu (judetul Dambovita), Neajlov, Sabar si alte rauri mici din bazinul Argesului (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov), Ialomita amonte confluenta cu Cricovul Dulce si afluentii mici din judetele Dambovita si Prahova.

- Scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale se pot produce si in alte bazine hidrografice din judetele Cluj, Alba, Sibiu si Prahova.

Se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri.