Bucurestenii care au participat marti la ceremonia militară dedicată Zilei Imnului Naţional au vazut o schimbare simbolica majora in randul soldatilor romani care dau onorul demnitarilor. Astfel, militarii din Regimentul de Gardă "Mihai Viteazul" au fost imbracati intr-o uniforma rosie, pentru prima oara in istoria acestui regiment. Ministerul Apararii Nationale arata intr-un comunicat ca este vorba despre o uniforma "de vară de protocol". Rosul nu a mai fost folosita in vestimentatia Regimentului de Garda.

Militari romani Foto: Hotnews

Cum justifica Ministerul Apararii, condus de Mircea Dusa, aceasta modificare a uniformei militare? "Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" participă în prezent la numeroase activităţi pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată".

Cu alte cuvinte, conducerea Armatei a decis sa inlocuiasca pe timpul verii uniforma albastra traditionala a Regimentului de Garda cu o noua uniforma mai subtire, care preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, dar care s-a si transformat in rosu.

Autocarul Regimentului de Garda

Autocarul Regimentului de Garda

Foto: Hotnews

Schimbarea rapida a uniformei nu a apucat sa se reflecte si in modul in care sunt personalizate autocarele ce transporta militarii Regimentului de Garda: pe autocare au ramas lipite autocolantele cu soldatii imbracati in uniforma traditionala, albastra.

Comunicatul oficial al MApN din 17 iulie 2014 (Sursa):

Regimentul 30 Gardă işi va prezenta uniforma de vară de protocol Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" va prezenta miercuri, 16 iulie, de la ora 9.30, în cadrul unei ceremonii, uniforma de vară de protocol a militarilor. La ceremonie va fi prezent ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. Jurnaliştii care doresc să participe la activitate vor fi aşteptaţi, între orele 9.00 şi 9.20 la sediul regimentului (Bulevardul Gl. Vasile Milea nr. 5-7).

Uniforma de protocol a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, ce îmbină elemente din fondul tradiţional al marilor ţinute ale perioadei interbelice, armonios închegate într-o formă modernă, ce conferă solemnitate şi autoritate. Garda de Onoare, în această ţinută, are nu doar o notă oficială, fastuoasă şi ceremonială, ci şi una simbolică reprezentând în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român şi a armatei sale.

Aceasta a fost purtată prima oară la parada militară de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1990, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, şi a devenit emblematică pentru armată şi pentru statul român.

La momentul introducerii noii uniforme nu a fost stabilită şi o ţinută pentru anotimpul călduros. Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" participă în prezent la numeroase activităţi pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată.