Avocatul lui Mircea Basescu, Nelu Tasca, a depus luni, la Directia Nationala Anticoruptie, o scrisoare primita in arest de clientul sau de la Nati Meir, in care acesta reclama faptul ca avocatul Pavel Abraham ar fi incercat sa il convinga sa dea declaratii impotriva presedintelui Traian Basescu, anunta Mediafax.

"Azi am adus la cunostinta DNA scrisoarea primita de catre Mircea Basescu in arest de la Nati Meir, (...) in care Nati Meir spune despre domnul avocat Pavel Abraham ca s-ar putea face vinovat de anumite fapte de coruptie. Noi am adus la cunostinta organelor de ancheta acest lucru", a declarat avocatul Nelu Tasca, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Avocatul lui Mircea Basescu a spus ca este vorba despre "un fel de denunt", precizand ca in aceasta scrisoare Nati Meir reclama faptul ca i s-a promis ca daca va da declaratii impotriva presedintelui Traian Basescu, va primi anumite avantaje.

Nelu Tasca a precizat ca Pavel Abraham, actualul aparator al familiei lui Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial, a avut incheiat un contract de asistenta juridica cu Nati Meir, in anul 2012.

Nati Meir este in penitenciar, dupa ce a fost condamnat in doua dosare, unul de trafic de influenta, in care a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare, si celalalt in care a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu excutare, pentru ca a inselat 35 de persoane, carora le-a promis ca le trimite la munca in Israel.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost trimisi in judecata in 14 iulie, in stare de arest, in dosarul in care fratele presedintelui este acuzat ca, prin intermediul lui Capatana, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecatori sa dispuna o sentinta favorabila in procesul lui Bercea Mondial.

Dosarul in care Mircea Basescu a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, iar Marian Adrian Capatana pentru complicitate la aceasta infractiune se judeca la Tribunalul Constanta.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost arestati in 20 iunie, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele presedintelui. Inregistrarile au fost depuse si la DNA de avocatul Pavel Abraham, care il apara pe Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial.

Potrivit procurorilor, la inceputul anului 2011, dupa ce fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat masura arestarii preventive de catre Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Basescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Capatana, in schimbul promisiunii ca fratele presedintelui va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea dosarului in care Bercea era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot, dar si pentru alte cereri incidente in acea cauza.

"Inculpatul Basescu Mircea a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor si poate obtine o situatie favorabila pentru tatal denuntatorului: fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate", au aratat procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Ulterior, pentru ca Bercea Mondial nu a fost pus in libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Capatana si suma de 350.000 de euro, in acelasi scop.

Marian Capatana este acuzat ca si-a insusit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiti de la Florin Anghel, pentru ca ar fi mijlocit remiterea banilor.

"Dupa pronuntarea hotararii de condamnare din data de 22.02.2012, avand in vedere durata pedepselor cu inchisoarea aplicate, mult mai mari decat pedepsele promise de inculpatul Basescu Mircea, denuntatorul si membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dati inculpatilor", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

In acest sens, pana in 26 februarie 2012, Mircea Basescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite alte sume de catre Marian Capatana.

"Desi cei doi inculpati au restituit o parte din banii primiti, acestia l-au asigurat in continuare pe denuntator ca vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influentei in vederea obtinerii unei hotarari favorabile, inclusiv prin stramutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova", potrivit procurorilor.

Pe de alta parte, intr-un alt dosar, in urma unei plangeri facute de Mircea Basescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis in judecata pentru santaj cu circumstante agravante, in stare de recidiva, in timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, si fratele ei minor, Grinica Ion Anghel, au fost deferiti justitiei pentru santaj cu circumstante agravante. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infractiuni concurente de santaj, dintre care una in stare de recidiva, in timp ce mama acestuia, Fanica Anghel, a fost deferita justitiei pentru santaj.

Tot Tribunalul Constanta judeca si acest dosar in care fratele presedintelui apare ca parte vatamata si in care inculpati sunt cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel.