Codul portocaliu de ploi instituit duminica in Mehedinti, Gorj si Valcea se va extinde in zilele urmatoare, iar sub avertizare va intra zona de munte a judetelor Olt, Dolj si Arges, local fiind posibile cantitati de apa de 100 de litri pe metru patrat, a anuntat directorul ANM, Ion Sandu, potrivit Mediafax.

"Aproape sigur, maine (luni, n.r.), la 10.00, nu se opreste avertizarea cod portocaliu in partea de sud-vest a tarii", a spus directorul Administratie Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, la Comandamentul pentru situatii de urgenta reunit la Guvern, sub conducerea vicepremierului Liviu Dragnea.

Ion Sandu a precizat ca este posibil ca suprafata unde vor cadea precipitatii insemnate sa se extinda si in alte judete decat cele aflate sub avertizare.

"Este posibil sa se extinda pentru partea de munte a judetelor Olt, Dolj si Arges, si probabil ca va fi o pauza in Mehedinti. Trebuie foarte multa atentie pe acele judete pe care se va suprapune codul portocaliu, care incepe din aceasta noapte pana maine si de maine pana poimaine (marti, n.r.). Aceste judete, dupa pararea noastra, in momentul de fata ar fi Gorj si Valcea, cu siguranta, dar pot fi si altele. Punctual pot fi cantitati de precipitatii care pot depasi 100 de litri pe metru patrat", a avertizat Sandu.

Directorul ANM a explicat ca ciclonul care se va forma duminica noapte va aduce cantitati insemnate de precipitatii. Fenomenele asociate instabilitatii atmosferice vor pierde din intensitate miercuri la pranz, dar in 31 iulie si 1 august, aceeasi zona va fi afectata din nou de precipitatii.

"Cat de grav, vom discuta in zilele urmatoare, deci partea de sud-vest a tarii va ramane sub incidenta", a mai spus Ion Sandu.

Prezent la comandament, un reprezentant al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a aratat ca judetele Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Valcea au intrat sub cod portocaliu din cauza viiturilor rapide care se formeaza pe versanti si care pot produce inundatii pe raurile mici.

Totodata, reprezentantul INHGA a anuntat ca duminica, la ora 23,00, codul portocaliu se va extinde pentru bazinele hidrografice Bistra, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiul superior si afluentii sai, Oltul inferior si afluentii acestuia, in opt judete: Caras-Severin, Gorj, Dolj, Mehedinti, Hunedoara, Valcea, Olt si Arges.

De asemenea, o avertizare de fenomene imediate a fost emisa pentru Iza, Viseu si Somesul Mare, in judetele Bistrita-Nasaud si Maramures, iar luni dimineata se poate depasi cota de inundatie in bazinul superior al raului Vedea.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi si vijelii pentru Mehedinti, Gorj si Valcea, unde incepand de duminica, ora 22.00, pana luni, la ora 10.00, va ploua torential si se vor cumula cantitati de apa de 50-70 de litri pe metru patrat si izolat peste 80 de litri pe metru patrat.

Prognoza meteo

Luni

In vestul si sud-vestul tarii, precum si in zonele de deal si munte gradul de instabilitate atmosferica va fi in continuare accentuat. Vor fi dezvoltari noroase convective, averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce trecator pot lua aspect de vijelie si conditii de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 25...30 l/mp si izolat, indeosebi in Oltenia, 50 l/mp.

In restul teritoriului vremea va fi calduroasa, iar indicele de disconfort termic va depasi local pragul critic de 80; cerul va fi variabil, cu innorari dupa-amiaza si seara cand pe arii relativ restranse isi vor face aparitia fenomene specifice instabilitatii atmosferice.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 25 si 34 de grade, iar cele minime, in general, intre 12 si 22 de grade.

In Bucuresti:

Vremea se va mentine calduroasa in orele amiezii, cand indicele de disconfort termic se va apropia de pragul critic de 80. Cerul va fi variabil, dar mai ales in partea a doua a zilei, vor creste sansele pentru dezvoltari noroase convective, averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.

Temperatura maxima va fi de 32...33 de grade, iar cea minima se va situa in jurul valorii de 19 grade.

Marti

In jumatatea de sud-vest a tarii, vor mai fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica accentuata, dar pe arii mai restranse si la cote mai reduse fata de intervalul anterior. Astfel, cerul va prezenta innorari temporar accentuate si local se vor semnala averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Izolat vor fi conditii de grindina si cantitati insemnate de apa.

In restul teritoriului cerul va fi variabil si fenomene caracteristice instabilitatii atmosferice vor aparea cu totul izolat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 24 si 34 de grade, iar cele minime se vor incadra, in general, intre 14 si 22 de grade.