Mentinerea in arest a omului de afaceri Nelu Iordache ar fi creat aparenta executarii unei pedepse, nu a unei detentii provizorii, arata Curtea de Apel Bucuresti (CAB), in motivarea deciziei prin care a dispus ca acesta sa fie cercetat in arest la domiciliu.

Nelu IordacheFoto: AGERPRES

"Nu exista probe certe ca lasarea inculpatului in libertate ar fi necesara, pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica, evaluarea facandu-se pe baza gravitatii faptelor, a modului si circumstantelor de comitere a acestora, a anturajului si a mediului din care inculpatul provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia", arata instanta Curtii de Apel Bucuresti in motivarea deciziei privind masura arestului la domiciliu luata in cazul lui Nelu Iordache, citeaza Mediafax.

Instanta a apreciat ca, dincolo de natura si gravitatea infractiunilor pentru care Nelu Iordache a fost trimis in judecata, perioada petrecuta de acesta in arest - de peste un an si cinci luni - "este de natura sa diminueze pericolul concret pentru ordinea publica" si sa atenueze sentimentul de insecuritate indus cetatenilor, "mentinerea inculpatului in stare de arest creand aparenta unei executari de pedeapsa, iar nu a unei detentii provizorii".

"Mentinerea unei persoane in arest preventiv trebuie sa fie justificata de existenta unor motive suficient de puternice indicate de catre instante, printre acestea fiind si necesitatea impiedicarii tulburarii ordinii publice de catre inculpat. Sub acest aspect, Curtea a stabilit ca, anumite infractiuni, prin gravitatea lor particulara si prin reactia publicului la savarsirea lor, pot sa provoace o tulburare sociala de natura a justifica o detentie provizorie, cel putin un anumit timp. Dupa trecerea unei perioade de timp, instantele sunt obligate sa ia in considerare, chiar si din oficiu, posibilitatea luarii fata de persoana privata de libertate a unor masuri alternative (arestul la domiciliu ori control judiciar)", a aratat instanta in motivare.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 7 mai, ca omul de afaceri Nelu Iordache, care se afla la acel moment in detentie de un an si cinci luni in dosarul in care este acuzat ca a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nadlac-Arad, sa fie judecat in stare de arest la domiciliu. Iordache a fost arestat preventiv in 2 decembrie 2012.

Tribunalul Bucuresti judeca, din 26 aprilie 2013, procesul in care Nelu Iordache este acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune, in legatura cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a incheiat contractul cu CNADNR.

Anchetatorii au aratat, in documentul citat, ca suma de 31.519.960 de lei incasata de la CNADNR SA "a fost utilizata, in realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar".

Astfel, banii destinati constructiei primului tronson de autostrada au fost folositi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii in valoare de 9.724.780 de lei ale societatilor in care acesta era direct interesat, "intre care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada".

Totodata, procurorii sustin ca Nelu Iordache ar fi retras din banii pentru primului tronson de autostrada suma de 9.861.000 de lei "cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive in numele SC Romstrade SRL".

Banii destinati construirii primului tronson din autostrada Nadlac - Arad au mai fost folositi de Nelu Iordache pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante totalizand 2.073.212,20 lei aferente unui contract de credit, precum si "cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni , precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie a unui complex in comuna Adunatii Copaceni", potrivit procurorilor.

Acesta nu este singurul dosar in care este implicat Nelu Iordache. In 16 mai, DNA a anuntat ca Nelu Iordache, administrator al societatii Romstrade SRL, este trimis in judecata pentru fapte de coruptie privind lucrari de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de acesta sunt judecati, in acelasi dosar, firma Romstrade si mai multi sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova. Dosarul va fi solutionat tot de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit procurorilor, CNADNR a fost prejudiciata cu aproape 23 de milioane de lei, intrucat DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperati in cursul urmaririi penale, in urma solicitarii procurorilor DNA.