Organizatia Salvati Copiii Romania cere Guvernului sa aloce fondurile necesare pentru ingrijirea nou-născuţilor prematuri din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă neonatală din spitale, acuzand faptul ca "situaţia din aceste instituţii medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol vieţile a sute de copii aflaţi într-o condiţie medicală de maximă vulnerabilitate". Intr-un comunicat de presa, Salvatii Copiii denunta indiferenta politicienilor pentru soarta bebelusilor, avetizand ca “există riscul producerii în România a unei crize umanitare în rândul copiilor şi nu din cauze naturale, ci concret prin acţiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru îngrijirea acestor copii”.

Copil nascut prematur in RomaniaFoto: Salvati Copiii

“Salvaţi Copiii România îşi exprimă din nou îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat cu consecinţe grave privind alocările bugetare din sistemul de sănătate. După semnalul nostru de alarmă din 23 aprilie atunci când Guvernul viza reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuţilor prematuri din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă neonatală din spitale situaţia din aceste instituţii medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol vieţile a sute de copii aflaţi într-o condiţie medicală de maximă vulnerabilitate”, se arata intr-un comunicat al ONG-ului.

Salvatii Copiii cere ca alocarea bugetara să atingă macar nivelul din 2013. In caz contrar, organizatia prognozeaza cresterea mortalităţii infantile, pentru prima oara in ultimii 20 de ani.

“Dacă multiplicăm această situaţie la cele 166 de unităţi medicale în care anual se nasc prematur între 20.000 şi 24.000 de bebeluşi a căror supravieţuire a încetat să mai fie o preocupare pentru decidenţii politici putem considera că există riscul producerii în România a unei crize umanitare în rândul copiilor şi nu din cauze naturale, ci concret prin acţiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru îngrijirea acestor copii, cât şi prin întârzierea nepermisă a rectificării bugetare pentru anul 2014, care blochează astfel finanţarea corespunzătoare', menţionează comunicatul.

Organizatia da ca exemplu Maternitatea Filantropia din Bucureşti, si sustine ca bugetul estimat şi solicitat de la Ministerul Sănătăţii pentru anul 2014 a fost de 500.000 lei, fiind insa alocată o sumă de 7 ori mai mică “În această situaţie de avarie, viaţa nou-născuţilor a depins de ingeniozitatea transferării de resurse de pe un program de sănătate pe altul. Până astăzi, au fost cheltuiţi toţi banii, iar intervenţiile medicale se fac cu sacrificii mari din partea spitalului”, arata Salvati Copiii.

Comunicatul integral al ONG-ului Salvati Copiii:

Bucureşti, 24 iulie 2014. Salvaţi Copiii România îşi exprimă din nou îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat, cu consecinţe grave privind alocările bugetare din sistemul de sănătate. După semnalul nostru de alarmă din 23 aprilie 2014, atunci când Guvernul României viza reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuţilor prematuri din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă neonatală din spitale, situaţia din aceste instituţii medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol vieţile a sute de copii aflaţi într-o condiţie medicală de maximă vulnerabilitate. Alocarea bugetară trebuie să atingă cel puţin nivelul din 2013 - în caz contrar, pentru lunile rămase până la sfârşitul anului, preconizăm, pentru prima dată din 1994, o evoluţie ascendentă a mortalităţii infantile.

SITUAŢIE DISPERATĂ LA NIVEL NAŢIONAL

Unul dintre drepturile fundamentale ale unui copil este dreptul la viaţă. Orice caz individual de nesocotire a acestui drept este extrem de grav şi se presupune că la originea lui se află acţiuni sau omisiuni ale unor adulţi responsabili, legal şi moral, pentru acestea. Dacă multiplicăm această situaţie la cele 166 de unităţi medicale în care, anual, se nasc prematur între 20.000 şi 24.000 de bebeluşi a căror supravieţuire a încetat să mai fie o preocupare pentru decidenţii politici, putem considera că există riscul producerii, în România, a unei crize umanitare în rândul copiilor. Şi nu din cauze naturale, ci, concret, prin acţiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru îngrijirea acestor copii, cât şi prin întârzierea nepermisă a rectificării bugetare pentru anul 2014, care blochează astfel finanţarea corespunzătoare.

Pentru exemplificare, redăm mai jos dificultăţile cu care se confruntă câteva dintre maternităţile în care Organizaţia Salvaţi Copiii a donat de-a lungul ultimilor trei ani echipamente moderne necesare îngrijirii nou-născuţilor.

Maternitatea Cantacuzino, Bucureşti

Maternitatea traversează o perioadă extrem de dificilă. Banii din Programul naţional de sănătate a mamei şi copilului au fost integral cheltuiţi, astfel încât, pentru menţinerea funcţionalităţii echipamentelor medicale, pentru consumabile şi urgenţe, se înaintează referate către spital, însă şi aici bugetele sunt insuficiente sau pe terminate.

Buget 2012 Buget 2013 Buget 2014 Nr. de prematuri (2013)350.000 lei 200.000 lei 72.000 lei 451 (20% indice de prematuritate)

Comparativ cu numărul de nou-născuţi prematuri, bugetul alocat pentru 2013 a fost total insuficient, iar bugetul din 2014 este suficient doar pentru tratarea unei fracţiuni din totalul nou-născuţilor prematuri internaţi aici. 'Bani din programul naţional nu mai sunt deloc, aşteptăm rectificarea bugetară.' (Dr. Adrian Crăciun)

Maternitatea Filantropia, Bucureşti

Bugetul estimat şi solicitat de la Ministerul Sănătăţii, pentru 2014, a fost de 500.000 lei, însă a fost alocată o sumă de 7 ori mai mică, fără a ţine seama de nevoile exprimate de către reprezentanţii maternităţii. În această situaţie de avarie, viaţa nou-născuţilor a depins de ingeniozitatea transferării de resurse de pe un program de sănătate pe altul. Până astăzi, au fost cheltuiţi toţi banii, iar intervenţiile medicale se fac cu sacrificii mari din partea spitalului.

'Abia supravieţuim, nu am cumpărat decât tubulatură şi sulfactant. Numărul de prematuri pe care îi îngrijim este mai mare faţă de anii trecuţi. Nu mai avem nici măcar catetere şi nu putem asigura service-ul echipamentelor şi nici piesele de schimb. Reparaţia incubatoarelor din 2009 este foarte costisitoare, iar în starea de acum nu mai pot fi folosite.' (Dr. Mihaela Demetrian)

Buget 2012 Buget 2013 Buget 2014 Nr. de prematuri (2013)210.000 lei 257.000 lei 72.000 lei 270 (din care 123 cu vârsta de gestaţie sub 32 de săptămâni)

În Normele tehnice de realizare a Programului naţional pentru anii 2013-2014 se prevede un cost mediu/copil cu detresă respiratorie tratat cu surfactant de 6.200 lei. Reiese că, în 2014, vor putea fi trataţi cu banii din acest program doar 12 copii, în condiţiile în care media anuală de nou-născuţi cu detresă respiratorie primiţi de Maternitatea Filantropia este de 120. (Notă de fundamentare adresată de Spitalul Clinic Filantropia către Direcţia de sănătate publică a Municipiului Bucureşti, Serviciul de programe de sănătate)

Spitalul Judeţean Cluj

Iniţial, bugetul alocat pe primul semestru al anului 2014 (150.000 lei) pentru Secţia de terapie intensivă neonatală a Spitalul judeţean din Cluj a fost considerat suficient raportat la numărul estimat de nou-născuţi prematuri. Însă, începând cu luna iulie, când ar fi trebuit să fie trimis bugetul pentru semestrul II, problemele nu au întârziat să apară. Spitalul nu-şi mai poate permite să achiziţioneze sulfactant, necesar în tratamentul detresei respiratorii şi vital pentru supravieţuirea bebeluşilor prematuri.

Buget 2012 Buget 2013 Buget 2014 Nr. de prematuri (2013)150.000 lei 68.000 lei 150.000 lei 300(primiţi în trimestrul 4 al anului) (alocaţi pentru primul semestru)

'O altă problemă pe care o avem este lipsa vaccinului împotriva hepatitei B, suntem nevoiţi să-i trimitem pe părinţi să cumpere din afara spitalului, însă, în majoritate, populaţia este defavorizată.' (Dr. Ligia Blaga)

Spitalul Judeţean Piatra-Neamţ

Greu de imaginat că un spital judeţean poate fi lipsit de resurse financiare pentru Secţia de terapie intensivă neonatală, încă de la începutul anului 2014. Acest lucru s-a întâmplat în Piatra-Neamţ. Deşi a fost alocată o sumă derizorie (25.000 lei), nici măcar aceasta nu a ajuns la spital pentru a-i îngriji pe nou-născuţi. Eforturile Spitalului judeţean de a acoperi nevoile Secţiei de neonatologie au fost mari, având în vedere că, în administrarea conducerii spitalului, mai sunt alte 40 de secţii.

Buget 2012 Buget 2013 Buget 2014 Nr. de prematuri (2014)39.000 lei 9.000 lei 8.000 lei În primul semestru din 2014,(prin realocare din (din cei 25.000 au fost 85 de nou-născuţi Programul naţional prevăzuţi pentru prematuride diabet) întreg anul)

'Nu am mai primit nimic şi este greu să supravieţuim fără buget. [...] Aş propune ca terapia intensivă neonatală să fie măcar un apendice al terapiei intensive de adulţi, să nu mai fim lăsaţi pe dinafară.' (Dr. Sorana Iftimia)

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

În secţiile Neonatologie, Prematuri şi Terapie Intensivă Copii primesc îngrijire, anual, aproximativ 2.600 de copii, dintre care 20% sunt nou-născuţi prematuri, mulţi având nevoie de tratamente costisitoare în secţia de terapie intensivă neonatală. Banii alocaţi de Ministerul Sănătaţii în cadrul Programului naţional de sănătate nu acoperă nici măcar un sfert din bugetul cerut prin notele de fundamentare ale unităţii medicale.

Buget 2012 Buget 2013 Buget 2014 Nr. de prematuri (2013)621.000 lei 341.000 lei 78.000 lei Aproximativ 500 de prematuri (din care 273 au avut nevoie de îngrijire specială în secţia de terapie intensivă neonatală).

'Atunci când secţiile Neonatologie, Prematuri şi Terapie Intensivă Copii au rămas fără consumabile şi alte materiale necesare, spitalul le-a finanţat cu suma necesară' (864.000 lei, până la 31 martie 2014) (Dr. Vasile Spinean, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu)

MORTALITATEA INFANTILĂ ÎN ROMÂNIA, LA COTE ALARMANTE

Eforturile din ultimele două decenii ale Guvernului şi ale cadrelor medicale în asigurarea supravieţuirii nou-născuţilor, cei mai vulnerabili dintre cetăţenii României, sunt salutare şi totodată fireşti, fiind expresia unei atitudini umane responsabile şi civilizate. Dotarea cu echipamente moderne a maternităţilor, asigurarea unui buget adecvat şi a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalităţii infantile, aşa cum s-a înregistrat, în ultimele două decenii, în România, de la 24 de decese la mia de naşteri în 1994, la 9 în 2012.

În ciuda acestei evoluţii, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând ţara noastră, după 7 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (9‰) faţă de media de 4‰. Conform analizelor Salvaţi Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante şi prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii.

REDUCEREA BUGETULUI ALOCAT NOU-NĂSCUŢILOR - O MĂSURĂ ILEGALĂ, NECONSTITUŢIONALĂ ŞI ANTIEUROPEANĂ

Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viaţă al fiecărui copil care se naşte viu este o responsabilitate prioritară pentru adulţii din jurul lui: nu numai pentru părinţi sau medici, dar şi pentru reprezentanţii autorităţilor care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicaţi direct în oferirea îngrijrii corespunzătoare.

Prin refuzul dreptului la viaţă al nou-născuţilor este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică şi o obligaţie procedurală pentru toate autorităţile (instituţiile de asistenţă socială publice sau private, instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau organele legislative).

Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Constituţia României şi Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului.

BUGETUL PERMITE ALOCAREA FONDURILOR NECESARE SUPRAVIEŢUIRII COPIILOR PREMATURI

Intenţia Guvernului de a opri finanţarea corespunzătoare a terapiei intensive neonatale devine de neînţeles dacă ţinem seama de faptul că propunerile pentru Bugetul României pentru 2014 conţin măriri semnificative de sume alocate unor instituţii sau activităţi care nu pot sta laolaltă, din punct de vedere al priorităţii morale sau al primordialităţii juridice, cu cauza supravieţuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau creştere economică, ci despre dreptul la viaţă al unor copii, drept fundamental a cărui împlinire depinde doar de noi, de dumneavoastră, de toţi cei care pot contribui direct sau indirect.

'Primele ore din viaţa unui bebeluş prematur sunt pline de riscuri, iar fără un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are şanse minime de supravieţuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieţi de copil înregistrate anual ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca naşterea şi îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiţii de siguranţă şi cu toate instrumentele şi materialele la îndemână', declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Un singur exemplu din lista generoasă de suplimentări bugetare pentru 2014 arată că renunţarea doar cu un procent (1%, adică 13 milioane lei) din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai puţin de un procent (0,6%) din suma alocată în plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui număr de câteva sute de copii să trăiască. Privite astfel lucrurile, decizia corectă, din punct de vedere uman, e una singură.

De aceea, Organizaţia Salvaţi Copiii propune evaluarea situaţiei financiare din maternităţi şi secţiile lor de neonatologie şi stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare şi un personal suficient pentru ca şi cei foarte mici să se bucure de viaţă. Prin eforturi proprii, datorită generozităţii contribuabililor prin campania 2%, dar şi a companiilor, în perioada 2012-2014, Salvaţi Copiii a dotat cu echipamente performante 37 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi, valoarea totală a donaţiilor ajungând la 4.030.000 de lei.