Peste 30 de perchezitii au loc joi, in Capitala si in doua judete, la membrii unei grupari care ar fi achizitionat metale inalt aliate din Italia sau Olanda, in valoare de 25 de milioane de euro, pe care le-ar fi vandut pe piata interna prin firme fantoma, prejudiciul fiind de sase milioane de euro, anunta Mediafax. Potrivit unui comunicat de presa al Politiei Romane, 37 de perchezitii au loc in doua judete si in municipiul Bucuresti, la locuintele membrilor unei grupari infractionale specializate in evaziune fiscala care ar fi actionat in Capitala si in doua judete.

Perchezitiile au loc la membri ai clanului Stanescu, apropiat de clanul Bercea, transmit televiziunile de stiri.

Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii ar fi achizitionat metale inalt aliate din Italia, Olanda, Polonia si Cehia, in valoare de peste 25 de milioane de euro, pe care le-ar fi valorificat pe piata interna, iar pentru a se sustrage de la plata TVA ar fi inregistrat in contabilitate achizitii fictive de marfuri de la mai multe firme tip "fantoma, generatoare de TVA deductibila, compensand astfel TVA colectata la vanzare.

Pentru a-si descarca stocul de marfa achizitionat fictiv de la firmele "fantoma", membrii gruparii ar fi facut livrari fictive catre societati comerciale din Bulgaria, pe care le controlau prin interpusi. De asemenea, pentru ascunderea activitatilor ilicite, suspectii ar fi cesionat fictiv partile sociale detinute la societatile comerciale folosite in activitatile infractionale si ar fi distrus documentele contabile.

Conform sursei citate, prejudiciul produs de membrii gruparii a fost estimat la aproximativ sase milioane de euro.

In urma perchezitiilor vor fi puse in executare 35 de mandate de aducere, persoanele depistate urmand sa fie duse la audieri.

La descinderi, care au loc intr-un dosar penal instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, participa peste 200 de politisti - 110 de la Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR, precum si de la serviciile de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratelor de politie judetene Ilfov, Arges, Iasi si ai Politiei Capitalei, sprijiniti de 27 de echipaje de interventie rapida.