Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, inaintea sedintei de Guvern ca pozitia Romaniei fata de ceea ce s-a intamplat in Ucraina este de solidaritate totala si de coordonare cu pozitiile politice ale SUA si ale partenerilor europeni. Victor Ponta a mai spus ca ministrul de Externe, Titus Corlatean, a transmis un mesaj clar ca Uniunea Europeana si partenerii americani se pot baza pe Romania in aceste momente dificile.

"Am vrut sa dau un mesaj foarte clar din punctul de vedere al pozitiei Romaniei fata de ceea ce s-a intamplat in Ucraina, de solidaritate totala a noastra si de coordonare cu pozitiile politice ale SUA, ale partenerilor nostri europeni, de condamnare a ceea ce s-a intamplat, uciderea atator oameni nevinovati prin acte teroriste, de responsabilitate politica si morala a Federatiei Ruse si de sprijin clar al Romaniei pentru actiuni hotarate ale comunitatii europene, comunitatii transatlantice pentru ca asemenea lucruri sa nu ramana nepedepsite", a declarat Ponta.

Titus Corlatean a participat marti la reuniunea ministrilor de Externe din UE. Concluziile oficiale ale reuniunii ministrilor de Externe din UE arata ca statele membre nu au adoptat marti nici o noua sanctiune pentru Rusia, in ciuda valului de indignare publica fata de sustinerea rebelilor pro-rusi de catre regimul lui Vladimir Putin. Diplomatii europeni au cerut doar Comisiei Europene sa pregateasca noi documente legate de posibil sanctiuni vizand Rusia in domeniile tehnologiei de varf, apararii, si accesului pe pietele de capital. Noile sanctiuni sint conditionate insa de comportamentul Rusiei. Reamintim ca reprezentantii Poloniei, Romaniei, Marii Britanii si tarilor baltice au cerut sanctiuni dure si imediate impotriva Rusiei, in timp ce atitudinea Frantei sau Germaniei a fost vazuta drept una complice fata de Rusia.