Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, marti, ca, la CAE, comisarul pentru Extindere, Stefan Fule, a evocat posibilitatea ca Acordul de Asociere Republica Moldova - UE sa intre in vigoare mai devreme de 1 octombrie, in urma interdictiilor la export aplicate recent Chisinaului de catre Rusia, relateaza Mediafax.

Intrebat daca la Consiliul Afaceri Externe, desfasurat marti la Bruxelles, au fost discutate masuri de sustinere a R. Moldova, Titus Corlatean, a precizat ca Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, a facut referire la "masurile sanctionatorii" anuntate luni de Federatia Rusia, si anume interzicerea importurilor de conserve de fructe si legume din Republica Moldova.

Fule a evocat "posibilitatea unui sprijin mai rapid din partea Uniunii Europene, Comisiei Europene, inclusiv posibilitatea depunerii instrumentului de ratificare de catre R. Moldova a Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb ceva mai rapid, in anumite conditii, care sa permita intrarea mai rapida in vigoare, provizorie, in special partea economica a Acordului de Asociere inainte de 1 octombrie asa cum se mentionase initial", a precizat seful diplomatiei romane.

"Este clar o dorinta a UE de a acorda sprijin si asistenta tarilor din Parteneriatul Estic care, iata, sunt supuse la un nou set de masuri restrictive care, in opinia noastra, au un fundament clar politic si nu de natura economica", a mai spus Titus Corlatean.

Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase", relateaza Jurnal de Chisinau, in pagina electronica.

Agentia federala rusa Rospotrebnadzor a explicat ca producatorii din Republica Moldova au incalcat legea cu privire la protectia consumatorilor si au fost descoperite "inclusiv nereguli legate de standardele de marcaj si de identificare a productiei, dar si incalcari privind masa neta indicata pe ambalaj".

Autoritatile de la Chisinau considera ca decizia de a impune aceste embargouri este generata de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leanca a dispus autoritatilor in domeniu sa pregateasca, in regim de urgenta, o analiza detaliata privind cadrul juridic care vizeaza relatiile comerciale cu Rusia si sa vina cu propuneri.

La sfarsitul saptamanii trecute, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, dupa ce a descoperit prezenta unei "insecte periculoase si daunatoare". De asemenea, Moscova a limitat anterior importurile de carne si a amenintat cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldovenesti.

Agentia Federala rusa de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara Rosselhoznadzor a precizat ca fructele din Republica Moldova au fost interzise pe piata din Rusia dupa ce a fost descoperita prezenta unei "insecte periculoase si daunatare: molia orientala", detectata in unele dintre produsele livrate de Chisinau. Interdictia se aplica pentru mere, pere, gutui, caise, visine, cirese, piersici, nectarine si prune.

Pe de alta parte, Ministerul rus al Economiei a anuntat a pregatit un proiect de decizie care propune impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume si cereale. Masura intervine in pofida faptului ca Republica Moldova, alaturi de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia si Kirgizstan, face parte din zona de comert liber din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI). Pana acum, in cadrul acordurilor bilaterale, dar si a celor semnate sub egida Comunitatii Statelor Independente, produsele moldovenesti exportate in Federatia Rusa erau scutite de taxe vamale.

Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordurile afecteaza economia rusa. Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca foloseste "arma economica" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.