Aro Palace intentioneaza sa vanda cu 3,5-4 milioane de euro Cetatea Brasovului si negociaza cu Primaria, iar in cazul in care nu se va ajunge la un acord, o va scoate in toamna la licitatie, a declarat pentru Mediafax Mihai Fercala, directorul general al SIF Transilvania, care detine Aro.

"Cetatea Brasovului este un monument istoric si starea ei tehnica este precara. Aro Palace ar trebui sa investeasca foarte multi bani in reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care functioneaza in cetate nu va aduce niciodata atatia bani incat investitia sa poata fi recuperata", a explicat Fercala.

El a spus ca obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasari din activitatea de muzeu, iar singura sursa de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar inainte de 1989 si 1-2 ani dupa.

"Pentru Aro Palace, aceasta cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulatia turistica a scazut drastic in ultimii ani si nu ne putem acoperi costurile", a adaugat Mihai Fercala.

El a precizat ca un eventual cumparator va trebui sa stie ca nu poate demola zidurile cetatii si sa construiasca in loc un hotel si ca trebuie pastrata in forma actuala, fiind monument istoric.

Ca sa o poata vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii si apoi Consiliului Judetean Brasov, care nu s-au aratat interesate de preluarea monumentului, dupa care a urmat Primaria, care si-a exprimat dorinta de a cumpara cetatea.

"Aro a cerut un pret, iar Consiliul Local a ramas sa faca propriile evaluari. Acesta va trebui sa acceseze fonduri europene ca sa o poata renova, pentru ca nu are bani. Din acest motiv, noi vrem sa facem un schimb cu Consiliul Local si sa ne de partial bani si partial active, parcari, terenuri... pana ajungem la valoarea de evaluare", a afirmat directorul SIF Transilvania.

In cazul in care municipalitatea nu va cumpara cetatea pana la finalul lunii august, Aro Palace o va scoate la licitatie la toamna.

Cetatea Brasovului, construita intre secolele XVI si XVIII, include un turn, o fortificatie patrulatera cu bastioane in colturi, deasupra carora au fost construite turnuri de aparare. Suprafata constructiei depaseste 5.500 de metri patrati.

Despre Cetatea Brasovului (sursa BizBrasov)

Ansamblul Cetatea Brasovului, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanta nationala, este alcatuit din trei elemente ¬ Cetatuia (realizata intre secolele XVI-XVIII), incinta bastionara (secolele XVIII) si sediul de garnizoana (secolele XVI-XVIII).

Initial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se afla constructia, s-a ridicat, in anul 1524, un turn de veghe, din piatra si caramida, in forma de potcoava. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare si guri de pacura la nivelul superior. Nucleul a fost completat in perioada urmatoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. Aceste fortificatii au fost distruse in anul 1529, in timpul asedierii Brasovului de catre voievodul Moldovei, Petru Rares. Dupa extinderea influentei regelui Ungariei, Ferdinand I, in Transilvania (1551), a fost instaurat un regim militar in teritoriul controlat de trupele imperiale conduse de Giovanni Battista Castaldo. Contele de Arco, subalternul sau, a ordonat extinderea fortaretei. Turnul central a fost fortificat cu trei turnuri de artilerie mici, iar din 1611 a aparut un sant cu apa si un val de pamant. In 1618, un incendiu a distrus unul dintre turnuri. Apoi nucleul fortificat a fost extins printr-o incinta exterioara, aparata de cate un bastion pe fiecare dintre colturi. Monumentul a fost complet reconstruit in anul 1625 de catre autoritatile Principatului Transilvaniei.

In Cetatuie s-a instalat in 1699 o garnizoana habsburgica, in perioada urmatoare fiind intreprinse lucrari de defrisare a viilor din jur. Cateva modificari au intervenit si in perioada rascoalei curutilor din 1704. Actuala configuratie a fost definitivata pe parcursul lucrarilor de refacere ordonate de imparatul habsburg Iosif al II-lea, in anul 1773, cand s-a ridicat turnul hexagonal alipit potcoavei centrale, precum si cladirea cu doua etaje de pe latura estica a nucleului cetatii. Din secolul XVIII pana in anul 1954 a functionat in cetate un penitenciar militar. Ulterior, intre anii 1954-1975 ansamblul a fost transformat in depozit al structurii teritoriale a Arhivelor Statului. In anul 1981, dupa finalizarea unui proces de restaurare, obiectivul a devenit restaurant cu specific medieval.