In statiunea Baile Tusnad incepe marti a 25-a editie a Universitatii de Vara si Taberei Studentesti Balvanyos. Manifestarea este organizata de Fundatia Pro Minoritate din Ungaria si Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) din Transilvania, sub denumirea de "Intamplari care au devenit istorie".

La aceasta editie jubiliara vor participa mai multe sute de politicieni si vor fi organizate o serie de programe culturale si distractive, a declarat agentiei de presa MTI organizatorul principal al Universitatii Tusvanyos, Orsolya Vass, scrie Rador.

Marti, numita si "ziua zero", membrii fondatori ai acestei manifestari vor vizita Baile Balvanyos, locul unde a avut loc prima editie a acestei manifestari si unde va avea loc o dezbatere deschisa intitulata "Am scris istorie". Printre temele cele mai importante care vor fi abordate, Orsolya Vass a evidentiat dezbaterile legate de anul electoral, in contextul alegerilor din Romania si Ungaria. Un alt subiect abordat va fi politica nationala si acordarea cetateniei ungare maghiarilor din afara granitelor Ungariei - a adaugat organizatorul principal al Universitatii de Vara Balvanyos.

Sambata va fi prezent si premierul Ungariei, Viktor Orban.

"In ceea ce priveste programele distractive, vor fi organizate 12 concerte mari si zece concerte mai mici, iar in fiecare seara vor avea loc petreceri in aer liber" - a mai precizat Orsolya Vass.

Dintre participanti lipseste presedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit programului remis de organizatori. Printre reprezentantii UDMR se numara Sógor Csaba (europarlamentar) si Peter Eckstein-Kovács.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat la majoritatea editiilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad.