Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat sambata ca Moscova trebuie sa stopeze sprijinul militar acordat separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei, aratand ca se stie la nivelul NATO ca armele detinute de insurgenti sunt de provenienta rusa.

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

Intrebat daca Romania ar trebui sa convoace CSAT pentru a discuta despre o posibila extindere a conflictului din Ucraina, adusa in discutie dupa prabusirea avionului de linie al Malaysia Airlines MH17, seful diplomatiei romane a precizat ca "trebuie o evaluare complexa a situatiei si, tinand cont ca institutiile abilitate ale statului si-au facut datoria. (...) Noi consideram ca atata vreme cat lucrurile sunt bine gestionate, nu era necsara o convocare a CSAT".

Corlatean si-a manifestat convingerea ca "Moscova va trage concluziile care se impun, astfel incat sa stopeze sprijinul militar. Vorbiti de armament a carui origine ar fi cunoscuta. Este cunoscut si noi inclusiv la nivelul NATO, au fost prezentate public lucruri pe care noi le stim din interior. De unde este provenienta, rusa, ce tipuri de armament, lucrurile astea sunt cunoscute"..

"Intr-o astfel de situatie, stoparea sprijinului acordat separatistilor de catre forta politica si militara rusa trebuie sa devina rapid o realitate si pe masura ce lucrurile vor avansa speram ca (...) putem sa mergem rapid in directia buna", a mai declarat ministrul de Externe.

Alte declaratii ale ministrului de Externe:

  • Am decis reactivarea celulei de criza la nivelul MAE, pe 17 iulie, pentru situatia din Ucraina si evolutiile din Gaza.
  • In cazul Ucrainei, prioritatea specifica a celulei de criza a reprezentat-o accesul la informatii cat mai complete si cat mai rapid posibil pentru a clarifica situatia existentei sau inexistentei unor cetateni romani pe lista pasagerilior.
  • Toate statele care sunt direct interesate de eventualitatea existentei unor pasageri avand nationalitatea tarii respective depind de informatiile transmise de autoritatile malaysiene si de cele transmise de celula de criza de la nivelul Minsiterului de Externe de la Haga, de autoritatile ucrainene si, in cazul nostru, de autoritatile canadiene.
  • Fac o precizare, companiile aeriene nu trasnmit in mod normal liste cu numele pasagerilor.
  • O alta informare, din partea companiei aeriene, a fost ca nu exista niciun pasager, in avionul care s-a prabusit in Ucraina, detinator de cetatenie romana.
  • Celula de criza olandeza, cu care colegii din celula de criza romana au o colaboatrre foarte buna, ne-au pus gradual la dispozitie o serie de elemente.
  • In lista inregistrata de compania aeriana prenumele acestuia era gresit, Andre in loc de Andrei.
  • Concluzia comunicata de ambele surse principale a fost, pentru o buna perioada de timp, ca nu exista niciun cetatean roman pentru ca nu folosise nimeni pasaport romanesc.
  • Asta a generat dificultati in identificarea pasagerului. Ulterior, datorita comunicarii cu autoritatile canadiene, am primit si informatia corecta, si ulterior s-a primit si data nasterii, astfel incat in doua minute, folosind si baza nationala de date, a fost identificata cetatenia.
  • Colegii din celula de criza au luat legatura cu familia, am transmis un comunicat de presa in care aparea solicitarea familiei de a nu se da nume si date personale. S-a aflat, presa este libera, eu as face in continuare apel la retinere.
  • La nivelul comunitatii internationale, la nivelul UE, trebuie sa dam o pozitie foarte clara si ferma, pentru, intr-o prima faza, acordarea accesului total al observatorilor OSCE la fata locului, realizarea unei anchete cu o componenta internationala, o ancheta impartiala care sa spuna ce s-a intamplat, cine sunt responsabili. Este absolut necesar ca in actualele conditii dramatice, conflictul militar si actiunea militara precum si actiunila separatistilor sa fie stopate.
  • Procedurile continua pentru ca exista inca un numar de pasageri pe lista doar cu nume si prenume. Nici autoritatile olandeze, nici la fata locului nu se stiu inca toate datele pentru permiterea identificarii si, in cazul nostru, identificarea suplimentara, in baza de date, pentru a vedea daca nu exista un nou caz de dubla cetatenie.
  • Prezumtia celulei de criza din Romania, vazand lista cu nume si prenume si rezonantele, este ca nu vom avea o astfel de situatie, dar vrem sa fim siguri, pentru ca, in cazul studentului de la Cluj, prenumele din lisa era Andre, iar la final, numele corect era Andrei. Prezumtia este retinuta, dar vrem sa fim siguri.
  • Vreau sa revin la un element legat de operatiunile si ceea ce se intampla in ucraina. Am fost informati in legatura cu necesitatea si solicitarea guvernului ucrainean de a acorda asistenta medicala de urgenta pentru mai multi raniti ucraineni, fie civili afectati de conflict, fie personal militar.
  • Voi propune guvernului ca Romania sa se implice, sa acorde rapid asistenta medicala de specialitate in spitalele romanesti la solicitarea explicita a autoritatilor ucrainene pentru cetateni ucraineni, un numar predefinit de cazuri.

Despre situatia din Gaza

  • Am incheliat la 14 iulie o operatiune de repatriere a 84 de cetateni romani, femei si copii in mare parte, dar si soti de origine palestiniana, dupa o cooperare admirabila cu autoritatile israeliene, cele palestiniene de la Ramallah, o organizatie ONU si autoritatile iordaniene.
  • Exsita noi solicitari de repatriere intr-un nr insumat comparabil cu evacuarea care a avut loc anterior, in grupuri diferite, nu exclud ca in perioada urmatoare sa procedam la cel putin o noua daca nu la mai multe proceduri de evacuare.
  • Voi solicita la recificarea bugetara care urmeaza ca guvernul sa aloce un buget suplimentar pentru fondul consular de urgenta al MAE. Noi nu mai avem fonduri, am epuizat la jumatatea anului fondul de urgenta consular.