Presedintele american Barack Obama a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba, ca prabusirea zborului MH17 a fost provocata de o racheta lansata din teritoriul controlat de separatisti pro-rusi sustinuti de Moscova. Totodata, liderul american a subliniat ca omologul sau rus Vladimir Putin a dispus de capacitatea si posibilitea de a reduce violenta din aceasta regiune insa a ales sa nu o faca, precizand ca separatistii rusi au primit constant sprijin tehnic si armament, inclusiv instalatii antiaeriene, din partea Rusiei.

Barack ObamaFoto: Captura Youtube.com
  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale presedintelui american

Principalele declaratii ale lui Barack Obama:

  • Stim ca cel putin un cetatean american, Quinn Lucas Schansman, a fost ucis in prabusirea zborului MH17. Este o pierdere ingrozitoare.
  • Ne indreptam toate gandurile catre familiile celor care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de joi.
  • Tara care a pierdut cei mai multi oameni a fost Olanda. De la inceputurile noastre, olandezii au fost aliati si prieteni. Astazi vreau ca olandezii sa stie ca suntem alaturi de ei si de partenerii nostri din NATO pentru a face fata acestei crize.
  • Ce stim pana acum. Sunt indicii ca acest avion a fost doborat de o racheta sol-aer lansata dintr-o zona din interiorul Ucrainei, controlata de separatistii sustinuti de Rusia.
  • Stim si ca nu este pentru prima data cand un avion a fost doborat in estul Ucrainei. In ultimele saptamani, separatistii sprijiniti de Rusia au doborat un avion de transport ucrainean, un elicopter ucrainean si si-au asumat responsabilitatea pentru doborarea unui avion de lupta ucrainean.
  • Stim ca separatistii au primit sprijin sustinut din partea Rusiei, care include arme si antrenament, include armament greu si arme antiaeriene.
  • Uite ce trebuie sa se intample acum. A fost o tragedie globala. Un avion de linie asiatic a fost doborat in Europa iar la bordul sau erau cetateni din numeroase tari. Trebuie sa aiba loc o investigatie internationala credibila a ceea ce s-a intamplat.
  • Consiliul de Securitate al ONU si-a acordat sprijinul acestei investigatii si ii vom considera responsabili pe toti membrii sai, inclusiv Rusia.
  • Pentru a facilita investigatia, Rusia, Ucraina si separatistii pro-rusi trebuie sa adere imediat la un armistitiu. Dovezile nu trebuie sa fie distruse, investigatorii trebuie sa aiba acces la zona accidentului, si trebuie sa inceapa imediat sarcina solemna de a-i readuce pe cei disparuti in accident alaturi de cei dragi.
  • SUA sunt dispuse sa ofere orice ajutor necesar. Am oferit sprijinul FBI si al autoritatilor nationale de transport pentru ancheta. Se afla pe drum spre Ucraina.
  • Ne concentram sa ii recuperam pe cei pierduti, sa aflam ce s-a intamplat si sa prezentam faptele.
  • Probabil ca vor exista si dezinformari. Este important ca oamenii sa discearna intre informatia bazata pe fapte si dezinformare.
  • Este important sa recunoastem ca acest eveniment tragic subliniaza faptul ca este timpul ca pacea si stabilitatea sa fie restabilite in Ucraina.
  • De luni de zile am sprijinit o cale catre pace, iar Guvernul ucrainean a intins o mana catre toti cetatenii ucraineni, a inaintat un plan de pace, si a respectat un armistitu in pofida incalcarilor repetate ale separatistilor.
  • In repetate randuri, Rusia a refuzat sa faca pasii concreti necesari pentru detensionarea situatiei.
  • Am vorbit ieri cu presedintele Putin despre noile sanctiunile impuse. Mi-a spus ca nu este bucuros de ele.
  • I-am raspuns ca asta s-a stabilit inca de la inceput, ca vrem ca Rusia sa aleaga calea care ar duce la pace in Ucraina si ca pana acum Rusia a refuzat sa mearga pe aceasta cale si a continuat sa incalce suveranitatea Ucrainei si sa ii sprijine pe rebeli. De aceea, impreuna cu partenerii nostri, am impus costuri crescute Rusiei.
  • Violenta si conflictul duc inevitabil la consecinte care nu puteau fi anticipate. Ruisa, separatistii si Ucraina au capacitatea de a puna capat luptei.
  • SUA va continua sa conduca eforturile internationale pentru solutionarea situatiei, pentru a sustine integritatea Ucrainei.
  • Inainte de a primi cateva intrebari vreau sa spun ca astazi am vorba cu premierul Netanyahu al Israelului despre situatia din Gaza. Am discutat operatiunea militara in gaza inclusiv eforturile de a impiedica infiltrarea militantilor prin tuneluri in Israel.
  • Mi-am exprimat sprijinul puternic fata de principiul ca un stat are dreptul de a se apara.
  • i-am transmis ca SUA si aliatii nostri sunt ingrijorati de o escaladare a violentei.
  • La bordul zborului MH17 erau in jur de 100 de cercetatori care mergeau la o conferinta pe tema SIDA. Sunt oameni care au muncit pentru a-i ajuta pe altii si au fost luati dintre noi printr-un act de violenta gratuita.

Intrebari:

1. SUA cred ca zborul MH17 a fost doborata intentionat sau ca atacatorii incercau sa loveasca un avion militar? Cazul avionului prabusit schimba modul in care SUA si Europa se comporta fata de criza din Ucraina?

Obama: Este inca devreme sa putem ghici ce intentii au avut cei care au doborat avionul. In urmatoarele zile, saptamani si luni vor aparea alte informatii. Acum putem spune ca o racheta sol-aer a fost lansata iar aceasta a doborat avionul. Putem spune ca racheta a fost lansata din teritoriul controlat de separatistii pro-rusi. Este important sa nu o luam inaintea faptelor. Raman insa chesiuni care vor face subiectul unor informatii adunate ulterior.

Nu avem timp de propaganda si nu avem timp de jocuri. Trebuie sa stim ce s-a intamplat si sa ii facem responsabili pe cei vinovati.

Inainte de acest incident groaznic, am impus noi sanctiuni Rusiei. Ingrijorarea nu doar a oficialilor rusi ci a pietelor fata de ce impact ar putea avea acest fapt asupra ecomomiei ruse este evidenta. I-am spus presedintelui Putin ca preferam sa rezolvam aceasta problema diplomatic insa el si guvernul rus trebuie sa ia o decizie strategica: vor continua sa ii sprijine pe separatistii care vor sa submineze autoritatile ucrainene sau vor lucra cu autoritatile ucrainene pentru o solutie pasnica care sa tina cont de interesele tuturor cetatenilor ucraineni.

Au existat momente cu o imbunatatire a limbajului din partea dl Putin si a Kremlinului insa nu am vazut o tranzitie sau actiuni in directia pacii.

Vom continua sa aratam ca daca Rusia depune eforturi de sustinere a separatistilor, putem sa facem noi pasi care sa creasca costurile pentru Rusia.

2. Vedeti o implicare a armatei americane?

Obama:Nu vedem un rol al armatei americane in afara de ce am facut deja, lucrand cu partenerii nostri NATO si cu unele state baltice pentru a respecta angajamentele aliantei.

3. Cata vina ii acordati presedintelui Putin?

Obama: Nu stim inca ce s-a intamplat si nu vreau sa o iau inaintea faptelor. Insa stiu ca am vazut o intensificare a violentei in estul Ucrainei, in pofida eforturilor guvernului ucrainean de a impune si respecta un armistitiu si de a avea negocieri cu separatistii, stim ca sunt inarmati puternic si antrenati, iar acest fapt nu este un accident, se intampla datorita sprijinului rus.

Nu este posibil ca acesti separatisti sa functioneze fara sprijin tehnic specializat si fara antrenament specializat, iar acestea vin din Rusia.

Fara o decizie definitiva asupra acestor chestiuni, nu putem decat spune ca violenta de acolo este facilitata, in mare parte, de sprijinul rus, iar Rusia are capacitatea de a-i directiona pe separatisti pe o cale diferita.

Daca dl Putin ia o decizie clara, ca nu va permite ca armament greu si luptatori sa vina in Ucraine peste granita ruso-ucraineana, atunci va inceta, iar atunci separatistii vor avea posibiliutatea sa intre in negocieri cu autoritatile ucrainene si sa ajunga la un compromis politic pe care si dl Putin spune ca vrea sa il vada. El are cel mai mult control asupra acestei situatii, iar pana acum nu l-a exercitat.

4. Europa se gandeste la sanctiuni mai dure?

Obama: Acesta cred ca este un semnal de alarma pentru Europa si pentru intreaga lume ca un conflict care se intensifica in estul Ucrainei vine cu consecinte.

Miza este mare pentru Europa, nu doar pentru ucraienieni, si trebui sa fim fermi in horatarea noastra de a sprijini eforturile ucrainene catre un armistituu corect si o solutie politica.

5. Stim daca au mai fost si alti cetateni americani la bord? Cum va asigurati ca inasprirea sanctiunilor nu afecteaza economia globala?

Obama: Am fost metodici in ultimele 24 de ore uitandu-ne la manifestul zborului pentru a identifica ce cetateni ar putea avea pasaport american. Persoana de care v-am vorbit este singura despre care va putem spune cu siguranta ca era cetatean american sau avea cetatenie dubla. Pentru ca lucrurile se misca cu asemenea viteza, nu va pot spune cu siguranta ca nu mai sunt si alti cetateni americani, insa in acest punct, dupa verificarea listei si discutiile cu autoritatile malaysiene care au verificat pasapoartele la imbarcare, este cea mai buna apreciere pe care o putem face.

In ceea ce priveste impactul sanctiunilor, am incercat sa construim sanctiunile astfel incat sa aiba un impact asupra Rusiei, asupra economiei, institutiilor si indivizilor rusi (care au sprijinit insurgentii pro-rusi din Ucraina - n.red.), minimizand impactul asupra economiei americane si globale. Este un aspect relevant de care trebuie sa tinem seama. Economia mondiala este integrata iar Rusia reprezinta o economie importanta. Suntem convinsi ca sanctiunile pe care le-am impus pana acum afecteaza economia rusa, iar impactul asupra economiei globale este minim.