Patru nave militare NATO, care fac parte din Gruparea Navala de Lupta Impotriva Minelor Marine, vor face o escala in portul Constanta, in perioada 17-21 iulie, informeaza Statul Major al Fortelor Navale Romane. Misiunea SNMCMG-2 in Marea Neagra are rolul de a ridica securitatea maritima in zona. Navele au mai vizitat portul Burgas din Bulgaria, desfasurand exercitii in comun cu marinarii militari romani si bulgari, in cadrul exercitiului BREEZE 2014.

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri, gruparea navala SNMCMG-2 (Standing NATO Mines Counter Measures Two) este o forta multinationala integrata, aflata in compunerea Comandamentului NATO Maritim Aliat, specializata in operatii de minare-deminare, in vederea asigurarii sigurantei navigatiei.

Statul Major al Fortelor Navale Romane informeaza ca gruparea navala care va sosi la Constanta este comandata de catre comandorul Giovanni PIEGAJA (Fortele Navale Italiene) si este alcatuita din navele ITS AVIERE (Italia, nava comandant a gruparii), ITS RIMINI (Italia), TCG AKCAY (Turcia) si HMS CHIDDINGFOLD (Marea Britanie).

Navele vor acosta joi in Portul Constanta, iar pentru ziua urmatoare sunt programate activitati de instruire in comun ale militarilor romani si straini in port, primiri ale delegatiei oficiale la Comandantul Flotei si la Prefectura Constanta.

Navele gruparii SNMCMG-2 vor pleca luni din port, pentru a desfasura exercitii pe mare, impreuna cu dragoarele de mine Locotenent Lupu DINESCU si Sublocotenent Alexandru Axente, fregata Regina Maria si un elicopter Puma Naval.

Vizita este cuprinsa in Planul cu Activitatile Internationale ale Fortelor Navale Romane pentru anul 2014 si se inscrie pe linia dezvoltarii relatiilor dintre marinarii militari romani si partenerii din Alianta, se mai arata in comunicat.