Harta plicurilor in spitalele din estul Europei. Romanii sunt cei mai plini de recunostinta

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 16 iulie 2014, 14:10 Actualitate | Esenţial


Harta spagilor in spitale
Foto: Hotnews
Plăţile informale către medici, denumirea politicos-tehnocrată a plicurilor/şpăgii din spitale, nu sunt un fenomen specific României. Asta deoarece mai toate sistemele medicale de stat din regiune, moştenitoare ale vajnicei tradiţii sovietice, nu sunt capabile să asigure pacienţilor accesul la tratamente în baza aşa-zisei asigurări medicale universale.

Dar spre deosebire de vecinii lor din regiune, românii dau plicul la medic mai delicat, mai altfel. Şi apoi suferă vârtos şi pe măsură.

Plicurile din spitale pot dăuna grav sănătăţii căci, spun majoritatea studiilor publicate pe acest subiect, pacienţii care ştiu că nu-şi permit “scorurile” practicate amână sau chiar anulează prezentarea la medic. Existenţa acestui fenomen face imposibilă şi creşterea eficienţei serviciilor medicale, blocând tentativele de reducere a preţului unor tratamente care ar putea fi mai ieftine.

În România 11% din adulţi cred că este obligaţia lor să ofere plăţi informale medicilor.

Ce îi diferenţiază pe români de alte popoare din regiune este că majoritatea plicurilor oferite în spitale sunt un semn de gratitudine pentru medici, cel puţin aşa susţine majoritatea celor intervievaţi într-un studiu extins al fundaţiei germane Friedrich-Ebert Stiftung.

Această „gratitudine” a pacienţilor români este însă costisitoare. Românii, alături de ucraineni, sunt europenii care se împrumută cel mai des sau îşi vând cel mai frecvent din bunuri pentru a-şi putea acoperi cheltuielile legate de sănătate*, deşi sunt teoretic asiguraţi medical.

Pentru unul din patru români, banii plătiţi direct în spital ajung la cel puţin 10% din venitul anual pe gospodărie. În întreaga regiune românii, cu excepţia ucrainenilor, sunt cei mai împovăraţi de cheltuielile directe legate de sănătate chiar şi atunci când beneficiază de asigurarea medicală obligatorie.

Pacienţii români cu cancer sau cu diabet au declarat că nu li s-au cerut bani dar au simţit că este responsabilitatea lor să ofere bani în plic personalului medical pentru a primi servicii mai bune.

Cei mai mulţi pacienţi români consideră că plicul nu este obligatoriu dar că facilitează accesul la o îngrijire mai bună. Totodată cei mai mulţi pacienţi preferă să meargă la clinica privată a medicului pentru că „acelaşi doctor performează mai bine atunci când este plătit în regim privat, nu în regim public”.

Valoarea medie a unui plic în România în 2013 a fost de aproximativ 34 de lei la medicul de familie, 360 de lei în secţiile medicale ale spitalelor (trei sferturi ajungând aici la doctor şi un sfert la asistentă) şi 1130 lei la secţiile de chirurgie (unde 60% ajung la chirurg, 24% la anestezist şi restul la asistente).

În cazul operaţiilor sau naşterilor plicurile sunt un fenomen universal, în special când medicul este o celebritate în domeniu. 37% din plicuri conţin bani cash în timp ce restul „darurilor” vin sub formă de produse: cafea, băuturi alcoolice, ţigări etc.

Surprinzător este faptul că o cincime din români efectuează plăţi informale considerând că astfel îşi exercită un drept! Condiţionarea actului medical de către medic este considerată corupţie de majoritatea, dar aceeaşi majoritate crede că dacă oferă plic medicului va beneficia de un tratament mai de calitate.

Plăţile informale sunt estimate în România la 6,3% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.

Harta plicurilor în spitalele din estul Europei (cu roşu intens – ţările unde fenomenul este cel mai răspândit; cu roşu deschis – ţările unde fenomenul este cel mai scăzut; cu albastru - ţările pentru care nu am găsit date)Legislaţia din România prevede posibilitatea recompensării medicilor în semn de recunoştinţă, dar deocamdată litera legii este moartă, fiind lipsită de aplicabilitate practică.

Studiile publicate în ultimii ani despre plăţile informale susţin că este nevoie urgentă de măsuri guvernamentale prin care acest fenomen să fie diminuat, în special în România şi Ucraina. Aceeaşi solicitare este menţionată şi în recomandările specifice de ţară făcute României de către Comisia Europeană în 2014.

Un grup de lucru din Ministerul Sănătăţii a început să caute soluţii pentru diminuarea acestui fenomen, una dintre propuneri fiind, conform secretarului de stat Dorel Săndesc, „posibilitatea ca pacienţii să ofere onorarii sau recompense personalului medical într-un mod oficial, fiscalizat şi transparent”.

Dorel Săndesc nu a intrat în detalii practice, dar a menţionat alte metode prin care Ministerul Sănătăţii va încerca să crească veniturile medicilor printre care reducerea impozitului pentru medicii tineri, acordarea unui spor de fidelitate sau posibilitatea închirierii de către medici a spaţiilor sau aparaturii din spitalele de stat pentru efectuarea de activităţi medicale private.
 • În Republica Moldova existenţa plicurilor este generalizată.
Cu cât boala este mai gravă cu atât plicul este mai gros. În funcţie de medic şi de spital acesta variază, în cazul pacienţilor cu cancer între 500 şi 1000 de Euro pentru o intervenţie chirurgicală şi de la 200 până la 300 Euro pentru chimioterapie. Chiar şi pentru a primi analgezice sunt cerute plăţi informale în Moldova.

„În multe cazuri plăţile informale sunt condiţionate de personalul medical, aspect menţionat atât de pacienţi, cât şi de reprezentanţii spitalelor şi ai autorităţilor”.
 • În Ucraina 70% din pacienţi trebuie să dea un plic pentru a primi servicii medicale în spitale.
Mulţi ucraineni nu se internează atunci când au nevoie pentru că nu pot plăti toate cheltuielile informale solicitate în spitale. Fenomenul spagii este nelipsit in maternitatile din Ucraina.

Plăţile informale reprezintă 6,7% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 • În Kosovo plăţile informale sunt larg răspândite.
Ele sunt oferite în special pentru a scurta timpii de aşteptare la medic. Chiar şi pacienţii diagnosticaţi cu cancer trebuie să plătească pe sub masă şi de multe ori îşi aduc chiar şi cearceafurile de acasă când sunt internaţi.
 • În Bulgaria plăţile informale sunt răspândite.
Dar introducerea unui mecanism semnificativ de coplată a dus la fiscalizarea acestora. Este motivul pentru care, spun studiile, pacienţii bulgari afirmă că plicurile oferite medicilor sunt foarte subţiri (conţin sume mici).

În Bulgaria, asigurarea medicală de sănătate nu include acces la aparatură medicală  sofisticată sau la medicamente de ultimă generaţie. Pentru montarea unui stent de calitate de pildă, pacienţii bulgari trebuie să plătească în jur de 1000 de euro, situaţie similară României.

Plăţile informale reprezintă 1,5% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 • În Serbia pacienţii trebuie să ofere plăţi informale, dar fenomenul nu este atât de răspândit ca în alte ţări din regiune.
În cazuri rare s-au înregistrat plăţi informale de aproximativ 200 Euro pentru ca medicii să efectueze intervenţii chirurgicale performante.
 • În Croaţia plicurile oferite în semn de recunoştinţă sunt rare, fiind vorba mai frecvent de condiţionări.
De pildă pacienţii cu cancer trebuie să facă plăţi informale pentru a avea acces la investigaţiile necesare în timp util. Pacienţii cu diabet trebuie să plătească pentru a avea acces la antidiabeticele orale deşi acestea sunt acoperite de asigurarea medicală. Motivul este binecunoscut pacienţilor români: s-au terminat medicamentele.
 • În Ungaria 46% dintre pacienţi spun că plătesc din buzunar pentru spitalizare.
In majoritatea cazurilor este vorba tot de plicuri nefiscalizate, dar conditionarile sunt aproape absente.
 
Plăţile informale reprezintă 2,1% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.
 • În Polonia, deşi în trecut fenomenul plăţilor informale era larg răspândit, datorită măsurilor anticorupţie din ultimii ani acesta s-a mai redus.
Majoritatea polonezilor au o atitudine negativă faţă de plăţile informale.

Plăţile informale reprezintă 0,6% din totalul cheltuielilor cu sănătatea.

În Muntenegru, conform datelor existente, fenomenul plăţilor informale nu este larg răspândit.

Un caz special este Turcia unde plăţile informale erau foarte răspândite dar au fost mult diminuate în ultimul deceniu datorită introducerii unui sistem de plată suplimentară a doctorilor în funcţie de performanţă. Salariul mediu oficial al medicilor în Turcia a crescut de la 1200 de dolari în 2003 la 4900 dolari în prezent.


Datele din acest text provin din următoarele studii:
*
The performance of public health-care systems in south-east Europe. Friedrich-Ebert Stiftung Romania. June 2014.
*
The inability to pay for health services in Central and Eastern Europe. European Journal of Public Health. September 2013.
*
Informal payments: from gratitude to corruption. Center for Policy Studies, Central European University. February 2013.
*
Informal payments in developing and transition countries. International Policy Centre/World Bank. June 2010.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16738 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  iar placa cu plicul (Miercuri, 16 iulie 2014, 14:24)

  gigi1 [utilizator]

  Se tot da vina pe pacient ca ofera plicul dar daca nu o face isi pune in pericol sanatatea sau chiar viata, sa riste asta pentru ce, sa incerce sa schimbe sistemul?

  Sa fim seriosi doar cei ce nu inteleg ca problema e la modul in care functioneaza sistemul, managementul spitalelor care este ales politic si nu pe baza pe performanta, nepotismul si grija doar pentru contracte pentru firmele de partid etc oricate plicuri s-ar opri nu are cum sa scoata politicul si goana dupa ciolan din sistemul de sanatate.

  Din toata aceasta nepasare victime ajung si medicii si pacientii, medicii care dupa multi ani de studiu primesc un salariu mediocru si nu sunt rasplatiti dupa performanta fondurile ajungand la capuse iar pacientii care au parte de servicii proaste si indiferenta desi platesc procente bune din salariu pentru asigurarea de sanatate.

  Concluzia e ca la fel ca si la alte probleme din societate un alt exemplu e sistemul de invatamant, amestecul politic exagerat care degradeaza performanta prin urmarirea exclusiv a profitului pentru membri de partid introdusi in diverse functii in sistem.
  • -2 (10 voturi)    
   Ba e de vina (Miercuri, 16 iulie 2014, 15:31)

   Tudor [anonim] i-a raspuns lui gigi1

   Sunt vinovați toți cei care transformă povestea asta în obicei. Bineînțeles că sunt situații în care șpaga uzuală e dată ca să salvezi o viață. Dar sunt mult mai multe cele în care se șpăguiește din obișnuință, pentru a menține o relație, pentru a sări rândul la un consult, și așa mai departe. La fel și cu școala. Copilul trebuie să termine știind carte, nu cu medie bună, că doar nu-l vrei angajat la stat. Iar deacă vrei neapărat să sari rândul, nu te împiedică nimeni să plătești la privat pe factură.
 • +3 (5 voturi)    
  Mda (Miercuri, 16 iulie 2014, 14:28)

  electron [utilizator]

  De ce dau plicuri romanii? Ca salariile sunt mici si oamenii stiu asta, conditiile din spitale sunt mizere de multe ori si asta ii impinge pe oameni sa bage mana in buzunar in speranta ca o sa aiba parte de un tratament mai bun. Si inca un lucru pe care multa lume il inora. Prin faptul ca contributia la sanatate este data automat de angajatori, salariatul nu constientizeaza ca de fapt el da o groaza de bani pentru a beneficia de servicii medicale, inainte de avea nevoie de aceste servicii
 • +8 (10 voturi)    
  Ce e mai rau (Miercuri, 16 iulie 2014, 15:26)

  Taras Bulba [utilizator]

  Ce e mai rau este ca daca n-ai plicul, se uitat toti la tine lung, de parca tu esti in culpa!
 • +3 (3 voturi)    
  informare (Miercuri, 16 iulie 2014, 16:02)

  break_noon [utilizator]

  ar trebui ca salariatul sa primeasca pe fluturas suma exacta cat s-a platit pentru el, atit din salariul lui, cat si din firma.
  apoi la doctor, dupa internare, sau la medicul de familie, pe retetele compensate, sa scrie cat a platit statul, din asigurarea lui respectivul tratament.
  astfel va vedea fiecare cat plateste si cat primeste.
  majoritatea vor vedea ca platesc mai mult decat primesc.
  si atunci poate incep sa apara intrebarile, de ce se plateste mai mult decat se primeste.
  dar cine sa hotarasca schimbarea asta? ei, carora le convine sa se ascunda adevaratele cheltuieli?
 • +2 (2 voturi)    
  (r)evolutie in sanatatea romaneasca (Miercuri, 16 iulie 2014, 16:20)

  boros [utilizator]

  Fara o adevarata piata a serviciilor de sanatate nu se va evolua nicicand.E nevoie de competeitie intre cadrele medicale incepand cu facultatea si terminand cu nominalizarile peposturile din spital.
  E nevoie de o salarizare cinstita a medicilor din spitalele de stat.
  E nevoie de de-capusarea sistemului medical de stat: normal ca acelasi medic este dezinteresat cand se afla in spitalul de stat (desi primeste leafa de acolo),daca el castiga de 10 ori mai mult in momentul in care ii calci pragul la cabinetul sau privat.
  E nevoie de utilare cu aparate aspitalelor de stat pentru a intra in competitie cu piata privata.
  Si evident e nevoie ca orice asigurat de sanatate in sistem obligatoriu sa se poate trata oriunde doreste el :privat sau public.
  Nu inultimul rand e nevoie de o finanatare adecvata a sistemului de sanatate.Sunt de parere ca suma platita asigurarilor de sanatate de fiecare salariat este destul de mica (si datorita faptului ca salariile din RO nu sint "exceptional" de mari).Cert e ca nu poti plati putin si totusi sa ai pretentai la o spitalizare "ca in occident".
  Ramaneti sanatosi !
 • +4 (4 voturi)    
  guvernul... (Miercuri, 16 iulie 2014, 16:40)

  liviu_ [utilizator]

  nu descurazeaza aceasta practica pentru ca este foarte avantajoasa pentru el... daca nu s-ar mai da spaga... ar trebui chiar sa-i plateasca pe medici... asa...

  la cati bani fura guvernu de la sanatate spagile medicilor sunt infime... ca doar nu credeti ca aia x% cat dati din salariu (pensie sau somaj) si y% cat da angajatoru pentru voi se duc toti la sanatate... daca se duc 30% mare lucru...
 • +3 (3 voturi)    
  Really ? (Miercuri, 16 iulie 2014, 17:00)

  DaniAndi [utilizator]

  Da' Slovenia, Letonia, Estonia, de cand sunt in vestu' Europei ? :/
 • +3 (5 voturi)    
  4900 $? (Miercuri, 16 iulie 2014, 17:06)

  DaniAndi [utilizator]

  Really ? Un doctor turc castiga in medie atat? Mie se pare cam SF.
  • +2 (2 voturi)    
   corect (Joi, 17 iulie 2014, 7:45)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui DaniAndi

   Confirm. Am fost nu de mult in Turcia si localnicii mi-au spus ca un doctor castiga (depinzand de oras, specializare) intre 3000 si 5000$/luna. Daca asta e SF, atunci ce sa spunem despre statele occidentale din Uniune unde ajungi la aceeasi suma dar in euro? Si asta in spitale de stat. Daca ai cabinet privat, o medie ar putea fi undeva la 7000-10000 euro.
 • 0 (2 voturi)    
  Nici vorba de traditie... (Joi, 17 iulie 2014, 10:51)

  mcris [utilizator]

  ...sovietica. Spaga, ciubucul, peschesul vin de la ocupantii turci otomani si fanarioti, dar ce sa te faci cu apologetii Capitalismului in Criza?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by