Statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) la plata a 7.000 de euro daune materiale cetateanului Mircea Dan Butiuc pentru tratamentul degradant la care a fost supus in timpul detentiei din penitenciarul de la Poarta Alba, informeaza marti un comunicat al CEDO, citat de Agerpres.

Reclamatia a fost depusa de cetatenii romani Mircea Dan Butiuc si Andrei Dumitrof in 2007, dar ulterior cel de-al doilea a anuntat CEDO ca renunta la actiune in iunie 2013.

Mircea Dan Butiuc a fost condamnat in 2006 pentru trafic de droguri la opt ani de inchisoare in penitenciarul de la Poarta Alba. El a fost eliberat conditionat in 2010 si traieste in prezent in Constanta.

Ambii barbati s-au plans la CEDO de tratamentul inuman si degradant la care au fost supusi in timpul detentiei.

Mircea Dan Butiuc s-a plans in special ca a trebuit sa traiasca intr-o celula de 35 mp impreuna cu alti 14 prizonieri, fara o ventilatie corespunzatoare. In plus, el a reclamat lipsa de igiena si a incalzirii in timpul iernii, precum si faptul ca celula in care traia era infestata cu paduchi si gandaci. Nu in ultimul rand, el s-a plans de faptul ca a fost silit in mod regulat sa se dezbrace pentru a fi perchezitionat, precum si faptul ca a fost supus la intimidari de catre paznicii inchisorii.

CEDO a decis ca articolul 3 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, privind interzicerea torturii si a tratamentului degrandant, a fost incalcat si a dispus ca statul roman sa-i plateasca lui Mircea Dan Butiuc daune materiale de 7.000 de euro si cheltuieli de judecata de 35 de euro.