Eseul motivational, in care candidatii trebuie sa explice de ce vor sa urmeze o anumita institutie de invatamant superior, inlocuieste la tot mai multe facultati examenul de admitere clasic, prin care cei care aspirau la statutul de student erau departajati in urma unor probe scrise, scrie Mediafax.

Chiar daca, pentru unii, redactarea eseului motivational poate parea o formalitate, aceasta proba nu este lipsita de importanta, in conditiile in care candidatii primesc calificative - admis sau respins -, iar ultimul determina scoaterea din concurs.

O alta noutate, impusa de Ministerul Educatiei, este aceea ca, de anul acesta, la admitere nu se mai iau in considerare notele din liceu, luate in calcul, pana in 2013, de mai multe facultati.

In Capitala, autonomia universitara da liber, si anul acesta, la mai multe tipuri de admitere, de la probe scrise in care conteaza exclusiv ce reuseste candidatul in ziua examenului, la "concurs de dosare", prin care diferenta o fac mediile de la bacalaureat.

Cea mai mare taxa de inscriere din Universitatea Bucuresti - 330 de lei, la Drept

Pentru anul 2014-2015, Universitatea Bucuresti (UB) pune la dispozitia candidatilor 4.400 de locuri la buget si 4.000 de locuri cu taxa, pentru cele 19 facultati ale sale si departamentul de invatamant la distanta Credis.

Inscrierile au inceput joi, 10 iulie, si dureaza pana in 18 iulie, taxele fiind intre 80 de lei (Facultatea de Fizica) si 330 de lei (Facultatea de Drept).

Taxa de inscriere difera, insa, in functie de numarul dosarelor depuse, candidatii avand posibilitatea de a intra, simultan, in cursa pentru un loc la mai multe facultati. Astfel, la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, candidatii platesc 250 de lei pentru un dosar, 300 de lei pentru 2-3 dosare si 350 de lei pentru 4-5 dosare. La Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei se platesc 150 de lei pentru o singura optiune, 200 de lei - pentru doua si 250 de lei - pentru trei optiuni. La Facultatea de Stiinte Politice, taxa de inscriere este de 150 de lei pentru primul dosar depus si 75 de lei pentru al doilea dosar. Pentru al treilea dosar, candidatul nu mai plateste taxa.

Probele au loc in intervalul 21-25 iulie, iar data limita de afisare a rezultatelor este 28 iulie.

La aproape jumatate dintre facultatile Universitatii din Bucuresti, admiterea se face in urma concursului de dosare, decisiva fiind media de la bacalaureat. De asemenea, concursul de dosare implica si un eseu motivational, care va fi notat cu admis/respins sau care poate avea o pondere de 25 la suta din media de admitere. Un alt sistem de admitere se bazeaza pe media la bacalaureat, intr-o anumita pondere, si pe un test grila sau o proba de aptitudini, abilitati artistice ori un text scris

Admiterea exclusiv pe baza unui examen scris se face la facultatile de Drept, Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Facultatea de Litere - Specializarea Comunicare si Relatii Publice (IF), Facultatea de Limbi si Literaturi Straine -Specializarile Engleza, Franceza, Germana, Neerlandeza, Spaniola, Araba, Chineza, Japoneza, Turca, Traducere si interpretare si Facultatea de Psihologie si Siintele Educatei specializarea Psihologie.

Inainte de a se inscrie la una dintre facultatile UB, candidatii sunt indrumati sa faca o lista cu abilitatile si interesele lor. "Esti o fire pragmatica sau dimpotriva, una boema? Care sunt hobby-urile tale? Te vezi lucrand la un birou? Sau iti doresti un job dinamic, in care sa calatoresti mult? Esti o fire extrovertita sau introvertita? De ce este importanta o astfel de lista? Pentru ca aceasta te va ajuta sa iti alegi domeniul in care sa studiezi in conformitate cu inclinatiile tale", le spune UB candidatilor, pe site-ul insitutiei de invatamant superior.

La ASE, fara test grila

Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti are disponibile, pentru studii de licenta in anul universitar urmator, 5.608 de locuri, dintre care 2.683 fara taxa si 2.691 cu taxa. Taxele la programele de studii universitare de licenta organizate la forma de invatamant cu frecventa este de 100 lei, in aceasta fiind incluse primele doua optiuni. Candidatii care vor sa isi exprime mai mult de doua optiuni vor plati, in plus, cate 25 lei pentru fiecare optiune exprimata. In schimb, la programele de studii universitare de licenta organizate la forma de invatamant cu frecventa redusa si la distanta taxa este unica, de 100 lei, indiferent de numarul optiunilor solicitate de catre candidat.

Inscrierile au loc in perioada 15-18 iulie, intre orele 9.00 si 17.00. Afisarea rezultatelor obtinute la eseul motivational in 19 iulie, iar a celor finale, cu candidatii admisi si respinsi, la 29 iulie.

Admiterea la ASE in 2014 la facultate (ciclul licenta) se face prin concurs, pe baza mediei de la bacalaureat si a unui eseu motivational notat cu admis/respins. Pentru facultatile cu predare in limbi straine se sustine initial o proba de competenta lingvistica eliminatorie pentru programele respective de studiu, notata cu calificativul admis / respins. Pentru calificativul admis este necesara acumularea a minim 50 de puncte din 100 posibile. Candidatii admisi la proba de competenta lingvistica sunt ierarhizati conform mediei de la bacalaureat.

In 2013, la ASE s-a dat examen de admitere, la care o pondere de 70% a avut-o testul grila, iar 30%, media examenului de bacalaureat.

Examen scris la jumatate din facultatile Universitatii Politehnica

Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) are disponibile, pentru studii de licenta, 5.950 de locuri, dintre care 1.150 cu taxa.

La sapte facultati ale UPB se organizeaza examen scris cu doua probe. Acestea facultati sunt Energetica, Automatica si Calculatoare, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei,

Transporturi, Inginerie Aerospatiala, Inginerie in Limbi Straine si Stiinte Aplicate.

La celelalte opt facultati din UPB, admiterea se face pe baza unei probe orale (interviu care cuprinde si un test grila) si a rezultatelor examenului de bacalaureat. Interviul se sustine in aceeasi zi cu inscrierea.

Inscrierile se fac la sediile facultatilor, in perioada 12 - 19 iulie, intre orele 9:00 si 16:00, si tot in acest interval are loc proba interviu, conform programului de inscriere. Taxa de inscriere este de 100 lei.

Un candidat se poate inscrie la oricate facultati vrea, urmand sa depuna cate un dosar fizic cu actele necesare si sa plateasca taxa de inscriere la fiecare facultate in parte. Interviul, inclusiv testul grila, va avea loc in aceeasi zi cu inscrierea, imediat dupa aceasta Candidatii cu situatie materiala foarte grea, in special cei proveniti din mediul rural, pot fi scutiti, la cerere, de plata taxei prezentand decanului facultatii la care se inscriu la concurs acte doveditoare care sa le sustina solicitarea.

La Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, candidatii au nevoie de certificat de competenta lingvistica. Cei care nu poseda acest document vor da, in 18 iulie, testul de competenta lingvistica.

Probele de concurs se dau in 21 si 22 iulie, de la ora 10.00. Fiecare proba dureaza trei ore.

Medicina: 1.450 de locuri, dintre care 520 cu taxa

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) ofera, pentru anul universitar 2014-2015, un numar de 1.270 de locuri finantate de la buget si 300 de locuri cu taxa, pentru cursuri de zi cu frecventa.

Admiterea la specializarea "Constructii Civile Industriale si Agricole" (230 de locuri), de la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole, consta intr-o proba scrisa tip grila cu subiecte de matematica-fizica din programa de la bacalaureat, iar media de admitere va fi formata din: 80% din nota de la proba scrisa (care trebuie sa fie mai mare sau egala cu 5) + 20% din media generala a examenului de bacalaureat.

La celelalte specializari admiterea se face pe baza de dosar, luandu-se in considerare rezultatele de la bacalaureat, astfel: nota de la Matematica, Fizica sau Economie de la bacalaureat, la alegerea candidatului, cu o pondere de 80 la suta, si media generala a examenului de bacalaureat, cu o pondere de 20 la suta.

Taxe de inscriere la admitere este unica, in valoare de 80 de lei.

La Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, inscrierile se fac, in perioada 14 - 18 iulie, intre orele 9.00 si 15.00, la secretariatele facultatilor. Anul acesta sunt disponibile, la cele patru facultati ale UMF "Carol Davila", 930 de locuri finantate de la buget si 520 de locuri la taxa.

La Facultatea de Medicina sunt scoase la concurs 510 locuri la buget si 250 locuri cu taxa, la Facultatea de Medicina Dentara - 131 de locuri la buget si 125 cu taxa, la Facultatea de Farmacie - 141 de locuri la buget si 100 cu taxa, la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala (FMAM) - 95 locuri la buget si 45 cu taxa, iar la FMAM alte specializari - 53 de locuri bugetate.

Admiterea se face prin examen scris, iar taxa de inscriere este de 200 de lei.

La Academia de Politie, vizita medicala si proba de aptitudini fizice

Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" Bucuresti are, pentru anul universitar urmator, 565 de locuri la invatamant cu frecventa si 38 la frecventa redusa.

Pentru candidatii la Facultatea de Politie sunt disponibile 495 de locuri, din care 115 la Drept si 380 la Ordine si siguranta publica. La Facultatea de Pompieri sunt 50 de locuri, iar la Arhivistica, 20 de locuri, dintre care 10 cu taxa. Locurile la frecventa redusa sunt exclusiv pentru Ordine si siguranta publica.

Concursul de admitere se desfasoara in doua etape, formate din probe eliminatorii (contravizita medicala si verificarea aptitudinilor fizice) si probe de evaluare a cunostintelor (teste grila). Probele de admitere incep in 23 iulie, cu cele eliminatorii.

Inscrierile se fac in zilele de 20 si 21 iulie (la facultatile de Politie si Pompieri), respectiv 14-25 iulie (la Arhivistica), taxa fiind de 300 de lei.

Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) scoate la concurs, anul acesta, 800 de locuri alocate de la buget si 280 de locuri la taxa. La Facultatea de Administratie Publica sunt disponibile 175 de locuri la buget si 25 cu taxa, la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice - 250 de locuri la buget si 180 cu taxa, la Facultatea de Management - 75 de locuri la buget si 25 cu taxa, iar la Facultatea de Stiinte Politice - 300 de locuri la buget si 50 cu taxa. Taxa de inscriere este de 150 de lei.

La Universitarea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" admiterea va avea loc in septembrie.

Peste 2.300 de locuri, dintre care 886 fara taxa, la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiesti

Potrivit reprezentantilor Universitatii de Petrol-Gaze din Ploiesti, numarul locurilor scoase la concurs anul acesta este de 2.311, dintre acestea 886 fiind fara taxa de scolarizare.

Cele mai putine locuri sunt la cele mai cautate specializari, respectiv la Facultatea de Ingineria Petrolului si Gazelor, unde sunt scoase la concurs 143 de locuri fara taxa si 119 cu taxa si la Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimie, unde sunt disponibile 115 locuri fara taxa si 123 cu taxa.

La Facultatea de Stiinte Economice sunt scoase la concurs 740 de locuri, dintre care 171 fara taxa, iar la Facultatea de Litere si Stiinte cifra de scolarizare de anul acesta prevede 577 de locuri, dintre care 224 fara taxa. La Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica au fost scoase la concurs 494 de locuri, dintre care 233 la fara taxa.

Pe langa aceste locuri, UPG Ploiesti a rezervat peste 80 de locuri speciale la facultatile universitatii, destinate studentilor de etnie rroma, romanilor din diaspora si cetatenilor moldoveni care au obtinut diploma de bacalaureat in Romania.

Admiterea la UPG Ploiesti se face si anul acesta, la fel ca si anii trecuti, fara examen, exclusiv pe baza mediei obtinute la bacalaureat.

Candidatii care nu intra pe locurile fara taxa vor plati anual o taxa de scolarizare de 2.900 de lei, care poate fi achitata in patru transe.

Taxa de inscriere la fiecare specializare este de 100 de lei, iar prima sesiune de admitere se incheie in 15 iulie. UPG Ploiesti va organiza si o a doua sesiune de admitere, in perioada 4-13 septembrie.

Numarul de locuri disponibile anul acesta la Universitatea din Ploiesti este egal cu cel de anul trecut, iar valoarea taxelor de inscriere si de scolarizare a ramas neschimbata.

Constanta: Universitatea Ovidius scoase la concurs 1.340 de locuri fara taxa si cateva mii cu taxa

Potrivit reprezentantilor Universitatii Ovidius Constanta, inscrierile la cele 16 facultati care functioneaza in cadrul universitatii, plus departamentul ID- IFR, au inceput de luni, in cadrul punctelor de inscriere, candidatii urmand sa fie preluati de cadre didactice care le vor sta la dispozitie cu informatiile necesare privind programele de studii, taxele de inscriere, precum si taxele de scolarizare.

Pentru admiterea din acest an vor fi scoase la concurs 1.340 de locuri bugetate si peste 3.200 la forma de invatamant cu taxa, la majoritatea facultatilor admiterea urmand sa se faca pe baza concursului de dosare.

Facultatile la care se va sustine examen de admitere sunt Farmacie, Medicina, Litere, Arte, Teologie, Medicina Dentara, Educatie Fizica si Sport.

Inscrierile pentru domeniile de studiu care au probe de concurs se fac incepand de luni si pana in 22 iulie, in timp ce inscrierile pentru domeniile de studiu la care admiterea se face pe baza de concurs de dosare se pot face pana in 25 iulie. Probele de concurs se vor sustine intre 21 si 27 iulie.

Taxa de inscriere este de 100 de lei pentru depunerea dosarului care contine exprimarea optiunilor la primul domeniu de licenta ales, iar pentru restul optiunilor se percepe o taxa de 20 de lei pentru fiecare domeniu de licenta. Taxa de inmatriculare este de 50 de lei pentru toate programele de studii.

Reprezentantii universitatii spun ca taxele de scolarizare nu au fost majorate fata de anii trecuti.

"Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2014 - 2015 sunt similare celor de anul trecut si sunt cuprinse intre 2.500 de lei, la Facultatea de Teologie, specializarile Teologie didactica, Teologie ortodoxa si Muzica religioasa, si 7.000 de lei la facultatile de Medicina, Farmacie, respectiv Medicina Dentara", spune purtatorul de cuvant al institutiei, Daniel Citiriga.

In prezent, aproximativ 20.000 de studenti invata deja la Universitatea "Ovidius", unde sunt peste 700 de cadre didactice.

Peste 5.800 de locuri in 18 facultati, la Universitatea "Transilvania" din Brasov

Pentru admiterea in anul universitar 2014-2015, Universitatea "Transilvania" din Brasov pune la dispozitie 5.865 de locuri pentru invatamantul de licenta-zi, cu aproximativ 500 mai multe fata de anul trecut, in cele 18 facultati.

Dintre acestea, 2.732 de locuri sunt bugetate, fata de 2.750 anul trecut, in schimb a crescut numarul locurilor cu plata - 2.896 de locuri fata de 2.529 anul trecut.

Inscrierea se face in perioada 12-19 iulie, iar pentru studiile de masterat inscrierile au inceput tot in 12 iulie, dar se incheie in 21 iulie.

In primele doua zile de inscrieri, sambata si duminica, la Universitatea ¬Transilvania¬ s-au inscris 454 de candidati pentru invatamantul de licenta-zi, 87 pentru invatamantul la distanta si fara frecventa si 95 la master, potrivit Liliannei Rogozea, prorector si purtator de cuvant al Universitatii ¬Transilvania¬.

Facultatea cu cea mai mare cautare este Medicina, unde sunt 335 de locuri, din care 140 bugetate, si s-au inscris deja cu prima optiune 69 de candidati.

Cele mai multe locuri disponibile, respectiv 625, dintre care 225 bugetate, sunt la Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, la Facultatea de Litere sunt 490 de locuri, din care 118 bugetate, iar la Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor sunt 440 de locuri, din care 307 bugetate.

La polul opus, cele mai putine locuri sunt la Facultatea de Design de Produs si Mediu - 50 locuri (28 bugetate) si la Facultatea de Muzica - 55 locuri (30 bugetate).

La Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei sunt 330de locuri (76 bugetate), la Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane sunt 200 de locuri (81 bugetate), la Facultatea de Drept - 300 de locuri (45 bugetate), iar la Facultatea de Sociologie si Comunicare - 360 de locuri (76 bugetate).

Potrivit rectorului Universitatii Transilvania, Ioan Vasile Abrudan, anul acesta este pentru prima data cand candidatii se pot preinscrie online la admitere, pe site-ul institutiei.

"Acesta este primul an cand aceasta platforma pentru inscriere online este disponibila pentru intreaga universitate. Anul trecut a fost posibil doar la cateva dintre facultati. Aceasta facilitate a fost creata in ideea de a nu se mai sta la coada pentru verificarea documentelor. Candidatii trebuie sa intre pe site-ul oficial al universitatii, sa acceseze link-ul catre platforma online si sa urmeze instructiunile", a spus Abrudan.

Apoi, in perioada de inscriere, candidatii trebuie sa mearga la facultatea udne s-au inscris doar ca sa semneze fisa de inscriere.

Taxa de inscriere la admitere este de 100 de lei la toate facultatile, cu exceptia Facultatii de Medicina, unde taxa este 150 de lei.

In ceea ce priveste taxa de scolarizare a candidatilor care nu vor fi admisi pe locurile bugetate, aceasta este de 2.500 de lei pe an pentru aproape toate specializarile, cu exceptia Facultatii de Medicina, unde taxa este de 5.100 de lei pe an si Facultatea de Muzica - 5.500 de lei pe an.

Studentii straini din state care nu sunt membre ale UE si care studiaza in Romania pe cont propriu cu taxe de scolarizare in valuta trebuie sa plateasca intre 1.980 de euro pe an la Socio-uman, Asihologie si 4.000 de euro pe an la Medicina sau 6.750 de euro pe an la Muzica.

Pentru invatamantul la distanta (IDD), Universitatea ¬Transilvania¬ are disponibile 335 de locuri la sase dintre facultati -Inginerie Tehnologica si Management Industrial, Silvicultura si Exploatari Forestiere; Matematica si Informatica, Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Psihologie si Stiintele Educatiei si Litere, iar la invatamant cu frecventa redusa sunt disponibile 430 de locuri la patru facultati - Inginerie Mecanica, Ingineria Lemnului, Educatie Fizica si Sporturi Montane si Drept.

Pentru master, sunt disponibile 3.285 locuri la toate cele 18 facultati, dintre care 1.250 sunt locuri bugetate, in timp ce pentru invatamantul cu frecventa redusa sunt disponibile 225 de locuri la trei facultati - Inginerie Mecanica, Muzica si Litere.Anul trecut, cea mai cautata facultate a fost cea de Comunicare si relatii publice, unde s-au inscris 11,5 candidati pe un loc, urmata de Facultatea de Psihologie - 9,7 candidati pe loc , Drept - 8,19 candidati pe loc si Medicina- 6,61 candidati pe loc.

Anul trecut la Universitatea "Transilvania" s-au inscris 7.089 de candidati, mai multi fata de anul precedent, cand numarul celor inscrisi a fost de 6.823 de candidati.

Toate cele 15 facultati ale Universitatii din Oradea au inceput inscrierile pentru studii de licenta

Toate cele 15 facultati ale Universitatii din Oradea au inceput preluarea dosarelor de inscriere pentru admiterea la studiile de licenta, pentru care ofera 6.152 de locuri, din care 1.600 bugetate, iar restul cu taxe de scolarizare.

In schimb, doar patru din cele 15 facultati - Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, Facultatea de Stiinte, Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii si Facultatea de Stiinte Economice - au dat startul admiterii la masterat in aceeasi zi, celelalte urmand sa inscrie viitorii masteranzi din 21 iulie.

Pentru studiile de masterat, Universitatea din Oradea are disponibile 3.571 de locuri, din care 750 bugetate, iar celelalte cu taxe de scolarizare.

"Numarul locurilor disponibile este acelasi cu cel de anul trecut, atat la licenta, cat si la masterat, iar concurenta cea mai mare este de asteptat la Facultatea de Medicina si Farmacie, la Stiinte Juridice si la Stiinte Economice, la fel cum s-a intamplat si anii trecuti. O situatie la zi vom avea abia dupa incheierea admiterii", a declarat Constantin Bungau, rectorul Universitatii din Oradea.

O noutate pentru admiterea din acest an la universitatea oradeana este ca tinerii se pot inscrie si la specializarea Arhitectura a Facultatii de Arhitectura si Constructii, in conditiile in care specializarea nu este inca acreditata, iar examenele de licenta sunt sustinute de absolventi la Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca, in timp ce Facultatea de Arte are o specializare noua - Grafica.

Pentru masterat, in schimb, din acest an au fost lichidate 13 programe de studii de la cinci facultati: Elemente de complementaritate pentru educatia muzicala - la Facultatea de Arte, specializarea Muzica, Evaluarea calitatii si protectia mediului - la specializarea Geografie a Facultatii de Geografie, Turism si Sport, Sisteme electroenergetice performante, Inginerie energetica, Ingineria si designul produselor textile - de la specializarea Inginerie Industriala a Facultatii de Inginerie energetica si Management Industrial, Integrare europeana, Istoria relatiilor internationale la inceputul secolului XXI, precum si Studii euroregionale si relatii transfrontaliere - de la specializarea Istorie a Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii. De la Facultatea de Stiinte au fost eliminate masteratele in Biologia celulelor procariote si Eucariote - specializarea Biologie, Fizica computationala si Fizica didactica - specializarea Fizica si Matematica aplicata in informatica si Structuri matematice fundamentale si aplicatii - specializarea Matematica.

Taxa de inscriere la oricare dintre cele 15 facultati este de 150 de lei, la aceeasi valoare fiind si cea pentru contestatii.

La Facultatea de Medicina si Farmacie se organizeaza admitere pe baza de concurs, iar la specializarile Arhitectura din cadrul Facultatii de Arhitectura si Constructii, la Arte, Teologie si la specializarile de sporturi din cadrul Facultatii de Geografie, Turism si Sport aspirantii trebuie sa sustina probe eliminatorii.

La restul facultatilor admiterea se face pe baza dosarului, tinandu-se cont de media de la bacalaureat si de cea din anii de liceu.

Inscrierile se vor desfasura pana in 28 iulie.

Taxa de inmatriculare, pentru toate specializarile si programele de studii, este de 100 de lei pentru studentii romani, respectiv echivalentul a 150 de euro pentru procesarea dosarelor de admitere ale studentilor straini.

In noul an de invatamant, viitorii studenti pe locurile nebugetate vor plati taxe de scolarizare majorate considerabil pentru programele de licenta, conform unei hotarari adoptate luna trecuta de catre Senatul universitar. Astfel, vor plati taxe mai mari cu 100 de lei studentii de la specializarile Muzica, Istorie si Filologie, cu 300 de lei - cei de la specializarea Robotica, cu 700 de lei - cei de la Economia Comertului si cu 800 de lei - cei de la Arhitectura (unde un an de studii va costa 4.000 de lei).

Cea mai consistenta majorare afecteaza viitorii studenti la specializarea Medicina in limba engleza, dedicata studentilor straini, unde anul I de studiu nu va mai costa 9.350 de lei, ca pana acum, ci 20.000 de lei.

"Le-am explicat studentilor ca la Medicina avem taxe racordate la nivelul universitatilor din tara, este o conventie a decanilor", a precizat rectorul Constantin Bungau, aratand ca la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca taxa de scolarizare pentru studentii straini este de 5.000 de euro.

O crestere semnificativa a fost decisa si la specializarea Medicina Dentara, unde un an de studiu va costa 6.800 de lei, fata de 2.800 de lei, cat este in prezent.

Peste 9.600 de locuri bugetate, mai putine fata de anul trecut, la universitatile de stat din Cluj

Inscrierile la toate universitatile clujene de stat au inceput luni, insa durata acestora variaza, in functie de facultate.

Purtatorul de cuvant al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Paul Farcas, a declarat ca UBB va oferi pentru anul universitar 2014/2015 un numar de 4.840 de locuri la buget la nivel de licenta, cu 51 mai putine decat in anul universitar precedent. Cele mai multe dintre acestea - 3.283 - sunt la linia romana.

De asemenea, sunt si 9.298 de locuri la taxa, taxele de scolarizare anuale fiind cuprinse intre 2.000 si 4.500 de lei.

Admiterea la UBB este stabilita de fiecare din cele 21 de facultati si se face pe baza de test scris, test grila, proba de competenta lingvistica, scrisoare de intentie, dar este luata in calcul si media de la bacalaureat.

Taxa de inscriere la UBB este cuprinsa intre 30 si 170 de lei, in functie de facultate.

Numarul locurilor bugetate oferite de restul universitatilor clujene este identic cu cel din anul universitar precedent.

Astfel, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) sunt 5.400 de locuri, din care 3.200 la buget si 2.066 locuri la taxa, diferenta fiind alocata studentilor din Republica Moldova.

Reprezentantii universitatii au declarat ca taxele de scolarizare sunt cuprinse intre 3.300 si 4.400 de lei, admiterea fiind facuta pe baza de teste grila, dar se va tine cont si de media la bacalaureat.

Taxa de inscriere este cuprinsa intre 150 si 200 de lei.

Pentru anul universitar 2014/2015, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" pune la dispozitia tinerilor 864 de locuri, dintre care 601 locuri la buget, numarul de specializari fiind acelasi ca anul trecut.

"Admiterea se va face doar pe baza unui test grila", a spus purtatorul de cuvant al UMF, Ioana Bunea.

Taxele de scolarizare la UMF Cluj-Napoca sunt cuprinse intre 4.800 de lei si 8.100 de lei.

De asemenea, cifra de scolarizare pentru studentii straini este de 540 de locuri, din care 250 pentru linia de studiu in limba franceza si 290 pentru linia de studiu in limba engleza.

Taxa de admitere este de 100 de lei.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) ofera 1.587 de locuri pentru absolventii de liceu, din care 855 la buget si 732 la taxa.

Taxa de scolarizare pentru Inginerie este de 3.000 de lei pe an, in timp ce la Medicina Veterinara taxa este de 4.800 de lei.

Admiterea la facultatile USAMV se face in functie de teste grila si de media de la bacalaureat, iar taxa de admitere este intre 90 si 120 de lei.

La Universitatea de Arte si Design (UAD) sunt 148 de locuri la buget si 136 la taxa, taxa de scolarizare anuala fiind de 3.300 de lei. Admiterea nu tine cont de media de la bacalaureat, ci include o proba practica eliminatorie de desen, iar cei admisi vor sustine un examen constand intr-o proba practica specifica fiecarei specializari si una orala, constand dintr-un interviu pe baza mapei cu lucrari practice.

Taxa de admitere este de 200 de lei.

In total, universitatile de stat clujene ofera 9.644 de locuri bugetate, mai putine fata de anul trecut - 9.695 si in scadere si fata de 2012, cand au fost 10.012 locuri.