Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins, ca neintemeiata, cerea de stramutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Decizia este definitiva, astfel ca dosarul lui Dan Voiculescu se va judeca in continuare la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza televizunile de stiri, citand surse. Gheorghita Mateut, avocatul lui Dan Voiculescu, invocase vineri, la Inalta Curte, presiunea mediatica excesiva si negativa asupra acestui caz si ostilitatea de care au dat dovada judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). Dan Voiculescu a fost obligat si la plata a 100 de lei cheltuieli judiciare.

Dan Voiculescu la Curtea de ApelFoto: Hotnews

Potrivit Agerpres, in jurul orei 12.00 s-a pronuntat decizia in sala de judecata.

In sala de judecata Gheorghita Mateut le-a cerut magistratilor de la instanta suprema stramutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucuresti la o alta instanta din tara, declarand ca presiunea mediatica excesiva a afectat impartialitatea judecatorilor de la CAB.

In acest sens, avocatul a depus peste 300 de pagini cu articole negative din presa cu referire la Dan Voiculescu si dosarul ICA.

El a mai aratat ca emisiunile televizate si articolele din presa au inoculat opiniei publice ideea falsa ca Dan Voiculescu ar fi fost implicat in savarsirea unor infractiuni de coruptie a judecatorului Stan Mustata de la CAB.

Avocatul a adaugat ca, tot prin intermediul mass-media, anumite persoane au transmis ca trebuie urgentata judecarea dosarului ICA, deoarece faptele se prescriu in luna decembrie 2014, lucru care nu este adevarat.

Gheorghita Mateut a contestat si modul in care au fost numiti in dosarul ICA judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, sustinand ca decizia Colegiului de Conducere de la CAB nu ar fi legala.

La final, avocatul a cerut ca, pe langa mutarea dosarului, instanta suprema sa anuleze si decizia CAB de impunere a sechestrului asigurator pe bunuri si actiuni ale familiei Voiculescu

"Tot ce a spus domnul Mateut este corect. Intr-un stat de drept, institutiile statului trebuie respectate, lucru pe care eu l-am facut intotdeauna", a spus Dan Voiculescu in sala de judecata.

Dan Voiculescu a afirmat, la iesirea de la Inalta Curte, ca motivul pentru care avocatul Gheorghita Mateut a cerut stramutarea este completul de judecata, nu Curtea de Apel.

"Sa nu mai confundam persoanele care sunt vremelnic pe niste functii cu institutiile", a afirmat Voiculescu, dand ca exemplu pe presedintele Traian Basescu. Intrebat ce legatura are cu procesul sau, Voiculescu a declarat: "Are legatura pentru ca domnul avocat Mateut a vorbit despre completul de judecata, nu despre Curtea de Apel. Nu CAB este motivul pt care domnul Mateut a cerut stramutarea."

Initial, instanta suprema stabilise pentru 24 septembrie judecarea acestei cereri de stramutare, insa data a fost schimbata la cererea avocatilor lui Voiculescu.

Avocatii lui Dan Voiculescu au depus la ICCJ o cerere in care solicita ca dosarul privind privatizarea ICA sa fie mutat de la Curtea de Apel Bucuresti la o alta instanta.

Solicitarea a venit dupa ce la penultimul termen al procesului din 1 iulie avocatii lui Dan Voiculescu au reclamat atitudinea presedintelui noului complet de judecata, Camelia Bogdan, pe care au acuzat-o ca este partinitoare si au incercat de doua ori sa o recuze. "V-ati dovedit partinitoare. Se simte din ceea ce faceti. Ati calcat in picioare drepturile procesuale ale partilor. Nu va luati dusa de val", i-a spus atunci unul dintre avocati judecatoarei Camelia Bogdan, potrivit Agerpres.

Dosarul este judecat de un nou complet de magistrati, format din judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea. Acestia au promovat de curand la Curtea de Apel Bucuresti de la Tribunalul Bucuresti, urmand ca primul lor dosar sa fie cel privind ICA.

Urmatorul termen al procesului ICA a fost stabilit la Curtea de Apel Bucuresti pe 4 august.

Daca pe 4 august s-ar fi dat o sentinta, iar pe 24 septembrie Inalta Curte ar fi decis aprobarea cererii de stramutare a dosarului, sentinta CAB ar fi fost casata.