Judecatoarea Camelia Bogdan, care face parte din noul complet care il judeca pe Dan Voiculescu in dosarul ICA, a fost selectata de Consiliul Europei pentru a face parte din Comitetul Selectat de Experti pentru Evaluarea Masurilor de Combatere a Spalarii Banilor, au declarat pentru HotNews.ro surse din Consiliul Superior al Magistraturii.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii "a exprimat acordul in vederea unei eventuale detasari la Moneyval (Committee of Experts on the Evaluation of Anti - Money Laundering Measures and the Financing of Terrorism), a doamnei Camelia Bogdan, judecator la Tribunalul Bucuresti", in data de 14 mai.

Potrivit surselor , judecatoarea s-a inscris la concursul in luna aprilie, cand se afla la Tribunalul Bucuresti si nu fusese inca promovata la Curtea de Apel, unde a fost repartizata in completul care judeca dosarul ICA.

In prezent, procedura de selectie de la Moneyval se afla in fata de contestatii, dupa care va avea loc procedura de confirmare pe post.

Comitetul Selectat de Experti pentru Evaluarea Masurilor de Combatere a Spalarii Banilor MONEYVAL a fost infiintat in anul 1997.

Scopul Comitetului Moneyval este de a se asigura ca statele au sisteme eficiente de combatere a spalarii banilor si finantarea terorismului in vigoare si acestea sunt in conformitate cu standardele internationale relevante in acest domeniu.

Astfel de standarde includ, de exemplu: Cele 40 Recomandari FATF (Grupul de Actiune Financiara Internationala), precum si Cele 9 Recomandari Speciale FATF, Conventia ONU privind traficul ilicit de narcotice, droguri si substante psihotrope, adoptata la Viena, in anul 1988, Conventia ONU privind criminalitatea organizata transfrontaliera, adoptata la Palermo, in anul 2000, Directivele relevante ale Uniunii Europene privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor si finantarii terorismului si Conventia Consiliului Europei privind spalarea, depistarea, blocarea si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, adoptata la Varsovia, in anul 2005.

Rapoartele de evaluare furnizeaza recomandari detaliate privind modul de imbunatatire a eficientei sistemului national de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului, precum si a capacitatii statelor de a coopera la nivel international in acest domeniu.

Informatia a fost publicata initial de site-ul LUJU.ro.