Eva Mozes Kor, supravietuitoare a experimentelor facute pe gemeni de doctorul german Mengele, a revenit in satul natal Port, la sapte decenii de la deportarea sa alaturi de intreaga familie in lagarul de la Auschwitz, prilej cu care a revazut locurile unde a copilarit, in fata locului unde s-a aflat casa familiei sale fiind montate cinci placute Stolpersteine, in cadrul unui proiect de comemorare a victimelor nazismului, scrie Agerpres.

Ea a fost insotita la Port, judetul Salaj, de un grup de 50 de cetateni americani, sustinatori ai muzeului CANDLES - Holocaust Museum and Education Center - infiintat in 1984 de Eva Mozes in memoria copiilor care au murit sau au supravietuit experimentelor de la Auschwitz.

Intampinata de satenii din localitatea de unde a fost deportata la varsta de 10 ani, Eva Mozes a vizitat locul pe care s-a aflat candva casa familiei sale, din imobil supravietuind doar un singur zid de piatra. La adresa respectiva locuieste actualmente Lucia Craciun, o fosta prietena din copilarie a Evei, ai carei parinti au construit la numarul respectiv o casa noua.

"Aici este ceea ce a fost casa noastra, din care a ramas foarte putin. Si din familie a ramas foarte putin, ceea ce este dureros. Dar sunt foarte bucuroasa sa vad toti acesti oameni care acum ma sustin si vor sa ma ajute sa-mi amintesc, lucru pentru le sunt foarte recunoscatoare", a precizat, cu lacrimi in ochi, Eva Mozes.

Potrivit portalului informatiilor de pe portalul muzeul CANDLES, Eva si sora ei geamana Miriam s-au nascut in 1934 in satul Port, in singura familia de evrei din localitate. Familia sa, respectiv cele doua surori gemene si inca doua fete, alaturi de parinti, au fost deportati in 1944 la Auschwitz. Exceptand gemenele, familia Mozes a fost exterminata in lagarul de concentrare german, Eva si Miriam fiind lasate in viata pentru a fi supuse de catre medicul Mengele, alaturi de alte 1.500 de perechi de gemeni, la experimente genetice.

"Imi amintesc de Mengele. Era un barbat chipes, inalt, bine imbracat. Revad si acum cizmele pe care le avea. Venea la noi, unde erau gemenii si ne numara in fiecare zi pentru a vedea cati am mai ramas pentru experimentele sale. Imi amintesc ca intr-o zi ne-au dezbracat si ne-au masurat. Alta data ne-au luat foarte mult sange si ne-au dat injectii. Minimum cinci injectii in bratul drept si apoi in cel stang. Doua zile mai tarziu am stiut ca sunt foarte bolnava, pentru ca aveam febra foarte mare, picioarele si mainile imi ardeau si erau foarte dureroase si aveam puncte rosii pe intreg corpul. Am fost dusa la spital si Mengele a spus, uitandu-se la febra mea, dar fara a ma examina, ca si cum ar fi stiut ce se va intampla, ca mai am doar doua saptamani de trait. I-am dovedit ca se inseala", a rememorat Eva Mozes o mica parte din tristele sale experiente de la Auschwitz.

Gemenele au fost eliberate din lagar de catre armata rusa in ianuarie 1945. Miriam a decedat in anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva o atribuie experimentelor facute de doctorul Mengele. Eva s-a casatorit in 1960 cu Michael Kor, si el supravietuitor al Holocaustului, alaturi de care s-a mutat in SUA, devenind cetatean american.

Tot joi, cu prilejul revenirii in satul natal, la Port, in fata locului unde s-a aflat casa familiei Mozes au fost montate, in cadrul unui proiect de comemorare a victimelor Holocaustului, sase placute Stolpersteine, pentru a comemora fiecare membru al familiei Mozes: Alexander Mozes-tatal; Jaffa Mozes - mama; Edit Mozes - sora; Aliz Mozes - sora; Miriam Mozes-sora geamana si Eva Mozes Kor.

Stolpersteine sau in germana "piatra de care te impiedici" sunt placute din alama, parte a proiectul artistului german Gunter Demnig, ce le-a instalat personal si la Port, asa cum a facut in alte sute de locatii din intreaga Europa. Artistul aminteste de victime ale national-socialismului din Europa celui de-al Doilei Razboi Mondial prin instalarea de placi de alama comemorative in trotuarul din fata casei unde cei deportati au locuit. Exista acum placute Stolpersteine in peste 610 de locuri din Germania, precum si in Austria, Ungaria, Olanda, Belgia, Republica Ceha, Norvegia, Ucraina si din acest an si Romania.