Propunerile lui David Cameron de limitare a imigratiei dinspre alte tari ale Uniunii Europene sunt nefunctionale, a declarat premierul Victor Ponta pentru publicatia britanica The Times, preluata de Agerpres, oficialul roman avertizand ca Marea Britanie risca sa isi faca reputatia unei tari "impotriva a orice".

Victor Ponta a spus ca tarile est-europene au fost uimite la vremea respectiva (inceputul acestui an, n.r.) despre dezbaterea din Marea Britanie referitoare la imigranti si a respins propunerile premierului britanic David Cameron de limitare a fluxului de imigranti catre Marea Britanie. El le-a cerut liderilor politici britanici sa dea dovada de mai mult curaj in contracararea formatiunii eurosceptice UKIP (Partidul pentru Independenta Marii Britanii) si a calificat drept "ridicole" temerile privind o invazie din partea lucratorilor cu slaba calificare din Romania si Bulgaria.

Potrivit cotidianului Daily Mail, membri importanti ai Partidului Conservator din Marea Britanie au pregatit un plan de limitare a imigratiei din tarile sarace deja membre ale Uniunii Europene, precum Romania si Bulgaria, sau aspirante la aderare, ca parte a procesului de renegociere a relatiei Regatului Unit cu blocul comunitar.

Astfel, ar urma sa fie limitat numarul imigrantilor din tari unde salariile si ajutoarele sociale sunt mult mai mici decat in Marea Britanie. O astfel de masura, care atenteaza la principiul de baza al UE privind libertatea de miscare, ar fi primit sustinere din partea unor membri ai guvernului, noteaza Daily Mail.

David Cameron s-a angajat sa renegocieze apartenenta Marii Britanii la UE inaintea unui posibil referendum privind iesirea din blocul comunitar pana la sfarsitul lui 2017. Cameron se confrunta cu apeluri din partea parlamentarilor conservatori de a prezenta masurile pe care spera sa le obtina in procesul de renegociere.

Unii membri ai Partidului Conservator vor ca el sa adopte o pozitie mai dura in privinta imigratiei, pentru a reduce amenintarea reprezentata de partidul UKIP, anti-european si anti-imigratie, la alegerile generale de anul viitor.

David Cameron a evocat in trecut propuneri privind limitarea imigratiei din tari care aspira la aderarea la UE, precum Turcia si Albania, pana cand economiile lor vor fi aliniate la cea britanica. Insa unii parlamentari conservatori vor ca ideea sa fie extinsa si sa includa si tari care sunt deja membre. Cetatenii acestor tari vor avea in continuare permisiunea de a veni in Marea Britanie, insa numarul lor va fi limitat.

La inceputul acestui an au existat informatii privind o divizare a guvernului in privinta posibilitatii de a include in programul electoral al Partidului Conservator angajamentul de a opri afluxul de lucratori din cele mai sarace tari europene. Ministrul de interne Theresa May ar fi unul dintre cei in favoarea limitarii numarului de imigranti din statele deja membre ale UE.