Kelemen Hunor: Reactia ministrului Corlatean denota o gandire nu prea potrivita pentru secolul XXI sau o dorinta de manipulare. Ma intalnesc miercuri cu premierul Ponta. Discutiile raman in coalitie pana cand el va lua o decizie
"Eu am cerut retragerea Romaniei din acest proces. Am vazut reactia Ministrului Titus Corlatean. Imi pare rau ca el amesteca statul ungar in aceasta poveste. Printre initiatori, si nu vorbesc doar de initiativa noastra, ci de ambele, nu exista niciun cetatean ungar, deci nu are Ungaria nicio legatura cu aceasta initiativa. Amestecand Ungaria in aceasta poveste denota o gandire nu prea potrivita pentru secolul al XXI-lea sau o dorinta de manipulare. De aceea eu cred ca acea reactie nu trebuia sa aiba loc, sau trebuia sa fie o alta reactie decat ce am citit eu astazi", a declarat pentru HotNews.ro Kelemen Hunor.
El a mentionat ca nu are o disputa cu Titus Corlatean pe aceasta problema, dar a avut o intelegere politica cu presedintele PSD, premierul Victor Ponta, vizavi de pozitia Romaniei in procesul de la Tribunalul UE dintre semnatarii initiativelor cetatenesti si Comisia Europeana, care a respins propunerile de legislatie comunitara.
"Nu am o disputa cu Titus Corlatean, eu am o intelegere de coalitie cu premierul Victor Ponta, cu presedintele PSD, si el trebuie sa decida, sa spuna care va fi pozitia Guvernului. Eu cred ca pozitia Guvernului in secolul XXI trebuie sa fie asa cum este pozitia Danemarcei, Germaniei, sau Austriei, sau a Italiei", a mai afirmat Kelemen Hunor.
"Din acest punct de vedere, exista state unde intr-adevar exista o gandire europeana, potrivita secolului al XXI-lea, si exista state unde parca vrem sa ne intoarcem in secolul al XVIII-lea, in secolul al XIX-lea. Eu nu doresc acest lucru", a completat el.
Intrebat daca UDMR se gandeste sa iasa de la guvernare in cazul in care MAE nu isi retrage actiunea de la instanta europeana, Kelemen Hunor a ezitat sa dea un raspuns frontal: "Este intrebarea la care nu raspund si nu vreau sa raspund. Premierul cunoaste pozitia mea si singura discutie este deocamdata cea din coalitie si ramane in coalitie pana cand el va lua o decizie. Deci nu raspund la aceasta intrebare".
"Eu am discutat cu premierul cel putin de trei ori pe acest subiect si, cand ma intorc in Bucuresti, probabil ca miercuri dimineata, vom mai avea o discutie", a precizat liderul UDMR.
Ministrul Titus Corlatean a afirmat sambata ca interventiile Ministerului roman al Afacerilor Externe la Tribunalul Uniunii Europene impotriva unor initiative cetatenesti privind statutul minoritatilor sustinute de UDMR vizeaza prevenirea extinderii competentelor UE in domenii care tin de suveranitatea statelor membre, aratand ca aceasta dezbatere este o problema de stat, nu de politica interna.
"Decizia procedurala a statului roman de a interveni in aceste cauze la Tribunalul UE vizeaza prevenirea extinderii pe cale jurisprudentiala a competentelor UE in domenii care tin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale", a se arata intr-o precizare trimisa de Corlatean la solicitarea HotNews.ro.
"In concluzie, subliniez ca aceasta dezbatere nu poate fi tratata intr-o cheie de politica interna, ci este o problema de stat, care impune o abordare consecventa si ferma de pe pozitia promovarii interesului national si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene", conchide ministrul PSD.
El reia informatii similare cu cele publicate de HotNews marti, potrivit carora cele doua initiative cetatenesti privind minoritatile etnice/lingvistice in Uniunea Europeana si statutul acestora au fost respinse anterior de catre Comisia Europeana.
Decizia de respingere a celor doua Initiative cetatenesti a fost contestata la Tribunalul Uniunii Europene de catre semnatarii lor, la una dintre initiative printre semnatari numarandu-se si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, viceprim-ministru si ministru al Culturii in Guvernul Ponta III.
MAE a trimis cerere de interventie in ambele cauze, iar intr-una dintre ele a participat si la faza scrisa prin transmiterea observatiilor, a mentionat Corlatean.
Citeste si:
EXCLUSIV UDMR pregateste un proiect de lege privind autonomia/ Tensiuni la guvernare din cauza unui proiect de initiativa cetateneasca respins de Comisia Europeana
Kelemen Hunor confirma ca UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare. Motivele explicate in premiera de HotNews.ro
Ministrul Corlatean se apara in fata UDMR: Dezbaterea pe interventiile MAE impotriva initiativelor privind statutul minoritatilor e o problema de stat, nu de politica interna. Ungaria vrea sa devina tutore transnational al minoritatilor maghiare din UE, prin acest proces
EXCLUSIV UDMR pregateste un proiect de lege privind autonomia/ Tensiuni la guvernare din cauza unui proiect de initiativa cetateneasca respins de Comisia Europeana

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Cat priveste propunerea UDMR de a se infiinta un "tutotre" pentru "maghiarii de pretutindeni" imprastiati de istorie prin toata Europa, acesta seamana leit cu utopia califatului siriei si irakului proclamat de un alt "wali", care se crede si el un "tutore" al "musulmanilor de pretutindeni" si care, in bezna ambitiilor lui, se crede egalul lui Allah.
De notat este tupeul de mincinos notoriu al acetui "wali" al UDMR care, prin inversarea faptelor, afirma ca "...exista state unde intr-adevar exista o gandire europeana, potrivita secolului al XXI-lea, si exista state unde parca vrem sa ne intoarcem in secolul al XVIII-lea, in secolul al IX-lea. Eu nu doresc acest lucru"
Ba dimpotriva, tu esti acela care vrei o intoarcere in sec XVIII si reinfiintarea "ungariei mari" dar uiti un amanunt si anume, ungaria mare era o provincie a imperiului austriac iar capitala era la Wiena.
Apropos de gandirea de secol XXI.
Acum cand se pune problema infiintarii SUE, tu vii cu arhaisme de genul "autonomie pe criterii etnice" ?!
Pe cine crezi ca pacalesti ? Poate doar pe cei cativa "infierbantati" din cele doua judete pe care le tineti in saracie, tocmai pentru a ii tine captivi pe oameni.
Poate ne spui si noua, cam la ce suma se ridica averile voastre, ale smecherilor invrajbitori, ca sa afle si "maghiarimea" saraca cine si mai ales de ce ii invrajbiti cu atata indarjire.