Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat, sambata, ca nu exista riscuri pentru sanatatea publica pe litoralul romanesc, precizand ca a solicitat institutiilor din domeniul cercetarii si al protectiei mediului un raport privind situatia apelor marine din Romania.

Mihnea Costoiu a precizat ca a cerut sa fie realizat un raport cu privire la situatia apelor marine din Romania, precum si efectuarea de verificari cu privire la existenta unor riscuri similare in zona litoralului Marii Negre, dupa ce autoritatile de resort din Bulgaria au semnalat un posibil risc cu privire la sanatatea persoanelor aflate pe litoral, potrivit Mediafax.

"Pentru moment, datele stiintifice cuprinse in analizele periodice arata ca nu exista niciun risc pentru sanatatea publica a turistilor aflati pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificari suplimentare, ale caror concluzii vor fi comunicate publicului in cel mai scurt timp", a spus ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Calitatea apelor de imbaiere din Romania se afla permanent in atentia autoritatilor, fiind obiectul unor analize bilunare efectuate de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina, in colaborare cu Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta si Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral.

Cele mai recente rapoarte nu indica existenta vreunui pericol public sau a unei contaminari a litoralului romanesc, a precizat Costoiu.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Constanta au anuntat, vineri, ca probele recoltate pana in prezent din apele Marii Negre, pe teritoriul litoralului romanesc, sunt in conformitate cu legislatia in vigoare, iar calitatea apei este "excelenta".

"DSP Constanta a inceput monitorizarea calitatii apei de imbaiere in acest sezon pe litoral din data de 15 mai. Pana in prezent, toate probele recoltate s-au incadrat in valoarea de referinta a standardului, in conformitate cu legislatia europeana si romaneasca in vigoare", au aratat reprezentantii DSP Constanta, intr-un comunicat de presa.

Conform ultimului raport intocmit de specialistii DSP Constanta pentru perioada 23 - 27 iunie, calitatea apei de mare in zona Mangalia, care cuprinde statiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche, este "excelenta".

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica mai spun ca, in urma unei solicitari a Ministerului Sanatatii facute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei marii cu virusul hepatic A in zona litoralului bulgaresc, a fost suplimentata recoltarea de probe de apa de mare in zona limitrofa frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipa de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape marii in zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia si Saturn, rezultatele urmand sa fie prezentate dupa analizarea acestora.

De asemenea, conform sursei citate, din datele inregistrate la Serviciul de internari al Spitalului de Boli Infectioase Constanta, in ultimile cinci zile nu s-au inregistrat cazuri de suspiciune de hepatita de tip A la turisti sau localnici din zona litoralului romanesc.

Intr-un comunicat de presa transmis vineri dimineata, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informa cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria sau care se afla deja pe litoralul bulgaresc al Marii Negre ca, potrivit informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.

"Inspectia Regionala de Sanatate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, ca, urmare a unor analize ale apei de mare din zona Plaja ofiterilor- Varna, s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiza microbiologica ᅡEscherichia coliᅡ si ᅡenterococi intestinaliᅡ. Specialistii recomanda turistilor sa nu consume midii crude, sa utilizeze dusul dupa baile in mare, sa respecte cu strictete regulile igienico-sanitare si, pentru siguranta, cei care isi petrec vacanta pe litoralul bulgaresc in acest an sa se vaccineze impotriva hepatitei A", au precizat reprezentantii MAE.

Ministerul bulgar al Sanatatii a anuntat ca, pana in prezent, doar la efectuarea analizei probelor de apa marina dintr-o zona de imbaiere - Plaja Ofitereasca din orasul Varna - s-a constatat depasirea normelor admisibile, probele din zonele invecinate neindicand abateri de la cerintele obligatorii.

Sursa citata a precizat ca in aceasta zona de imbaiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru imbaiere si cu alte prilejuri, in anii anteriori, cauza principala fiind constituita de "intrarea in cartierul din zona de imbaiere a asa numitului Kanal Sokarov, care aduna apele pluviale dintr-o anumita parte a orasului Varna si zonelor de vile din jurul orasului, foarte probabil si din cauza racordarii ilegale a unor canalizari care contin reziduuri organice". Problema a fost ridicata in mai multe randuri in atentia institutiilor la nivel regional si municipal din orasul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat pentru MEDIAFAX ca virusul hepatitic A se distruge in apa cu salinitare ridicata.

"Dar virusul nu pluteste singur, pentru ca daca ar fi singur s-ar distruge. El este inchistat in dejectii umane, de aceea distrugerea este mai dificila", a explicat Adrian Streinu Cercel.

Cele mai sigure masuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igiena personala si alimentara - spalarea mainilor cu apa si sapun, a legumelor si a fructelor, evitarea consumului de apa din surse neautorizate - si vaccinarea, a mai spus Streinu Cercel.

Cea mai buna metoda de aparare impotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvolta imunitate impotriva acestui virus hepatic.

Hepatita A este o boala infectioasa a ficatului cauzata de un virus transmis prin ingerarea de alimente si apa contaminate, care, spre deosebire de virusii hepatici B si C, nu provoaca o infectie cronica a ficatului.

Virusul hepatic A are o perioada de incubatie intre 15 si 45 de zile. Simptomele initiale ale bolii sunt oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale si, uneori, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa una-doua saptamani de la debutul bolii, poate aparea si icterul.

Potrivit specialistilor, nu exista tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totusi, odihna, consumul mare de lichide si evitarea alcoolului.