Interdictia de a ocupa a functie pe o perioada de trei ani in cazul celor declarati incompatibili sau in conflict de interese se aplica tuturor functiilor eligibile prevazute de Legea 176/2010, si nu doar functiei detinute la momentul respectiv, este interpretarea data sintagmei "aceeasi functie", in urma unei decizii de joi a CCR, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Mircea DiaconuFoto: Agerpres

CCR a statuat, potrivit acelorasi surse, ca sintagma "aceeasi functie" de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice se interpreteaza in sensul "orice functie eligibila" dintre cele enumerate la art. 1 din acelasi act normativ, unde sunt prevazute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligatia declararii averii si intereselor.

Potrivit unor surse consultate de HotNews.ro, decizia a fost luata cu larga majoritate. O interpretare data de specialisti in domeniul juridica ar fi ca decizia CCR se aplica si in cazul lui Mircea Diaconu.

In primavara acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, interpretand in sens contrar exact aceasta sintagma, "aceeasi functie". In baza acestei decizii a Curtii de Apel, Mircea Diaconu a putut candida la alegerile europarlamentare, desi exista o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind incompatibilitatea sa.

CCR a luat joi in discutie exceptia de neconstitutionalitate a art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 ridicata de deputatul Steluta Cataniciu.

Art. 25 alin. (2) prevede: "Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".