Scandalurile Basescu-Bercea Mondial, Ponta-Duicu, Voiculescu-ICA/terenurile ADS acopera in acest zile orice alt subiect important, desi exista si alte tema majore care merita o atentie cel putin la fel de mare dat fiind impactul lor semnificativ, pe termen lung asupra societatii. Supra-concentrarea pe unul si acelasi subiect se intampla in primul rand din cauza campaniei pentru prezidentiale sau din cauza unor mize personale. Insa Guvernul Ponta profita din plin si scapa usor de dat explicatii publice in cazul unor decizii profund anti-reforiste. HotNews.ro a identificat cel putin cinci mari teme, insa lista este deschisa iar cititorii sunt invitati sa o completeze.

1. Modificarea legii educatiei. Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa

Miza: Viitorul educatiei pe termen lung.Mai multi rectori ai unor universitati importante din tara consultati de HotNews.ro au criticat modificarile la legea educatiei (Vezi reactii aici si aici) In opinia lor, ordonanta guvernului Ponta readuce impostura in doctorate, s-a coborat iarasi stacheta in pregatirea profesorilor plus alti pasi inapoi.

2. Modificarea legii achizitiilor publice. Potrivit OUG publicata in Monitorul Oficial, Partea I, 486 de luni 30 iunie, se introduce un nou tip de garantie in cazul contractelor de achizitii publice, denumita "de buna conduita". Firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice vor fi obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, dar nu mai mult de 100.000 de euro in cazul contractelor cele mai mari, care va fi retinuta integral in cazul in care contestatia formulata este respinsa.

Miza: Directionarea marilor contracte de achizitii. Desi guvernul sustine ca scopul acestei modificari este descurajarea "contestatarilor de profesie" si a "piratilor" sistemului de licitatii, marile companii consultate de HotNews.ro critica modificarile pe motiv ca ar fi neconstitutionale, ar ingradi accesul liber la justitie si ar incuraja "incredintarile directe". Surse HotNews.ro din sistemul de achizitii sustin ca doua sunt sectoarele vizate: constructiile de autostrazi si contractele IT, unde valoarea unui contract poate ajuge la zeci de milioane de euro. In plus, s-ar reduce astfel rolul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de arbitru pe piata achizitiilor, deoarece putini vor mai risca sa ajunga aici.

3. Numarul mare de parlamentari aparati de Parlament. Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea DNA de arestare preventiva a deputatului UNPR, Titi Holban, acuzat de procurorii DNA ca ar fi luat 10.000 de euro pentru trafic de influenta. Cu acest vot, numarul parlamentarilor aparati de parlament se ridica la zece, in parlament fiind si condamnati penal prin sentinte definitive. Este cazul senatorului PNL, Tudor Chiuariu, condamnat la inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie in dosarul Posta.

Miza: Asanarea sistemului politic si egalitatea in fata legii. Romania continua sa aiba o mare problema cu imunitatea parlamentarilor care, in situatia arestarii, retinerii sau perchezitiei sunt aparati de imunitate. Mai multi oficiali americani au criticat existenta acestui scut de neinteles intr-o democratie in care toti ar trebui sa beneficieze de tratament egal in fata legii.

4. Modificarea treptata a legislatiei pentru a slabi institutii cheie. Camera Deputatilor a adoptat, pe 24 iunie, o lege care castreaza Agentia Nationala de Integritate. Astfel, au fost scosi din starea de incompatibilitate primarii si presedintii consiliilor judetene care sunt si membri ai adunarilor generale ale companiilor de utilitati de la nivel local. Este a doua modificare importanta a legii administratiei publice intr-un an. In martie, a fost exitinsa categoria functionarilor carora primarii sau sefii Consiliilor Judetene le pot delega semnatura. Altor institutii le-a fost cumparata indulgenta prin cadouri legislative. Astfel, in cazul Avocatului Poporului, printr-o modificare a legii de functionare operata netransparent, printr-un OUG fara avizul CSM, astfel incat "activitatea desfăşurată de personalul de execuţie de specialitate cu studii juridice în cadrul instituţiei Avocatul Poporului constituie vechime în specialitatea studiilor absolvite şi în magistratură". Or, dupa cum explica judecatorul Cristi Danilet pe blogul sau, institutia Avocatului Poporului nu are nici o competenta care sa vizeze justitia. Pe de alta parte, in Parlament au fost depuse recent alte doua proiecte de legi: unul se refera la gratieri, altul la modificarea Codului de Procedura, astfel incat condamnarile definitive in penal sa devina executorii abia dupa redactarea hotararii.

Miza: Functionalitatea sistemului democratic. ANI, DNA, CNCD, CNA, Avocatul Poporului sunt institutii de control importante intr-o democratie, care asigura echilibrul democratic. Daca aceste institutii nu functioneaza sau legislatia este modificata in asa fel incat sa le fie limitate atributiile, controlul democratic asupra puterilor in stat nu mai este asigurat iar sistemul democratic se dezechilibreaza.

5. Scandal stupefiant la CNA. Presedinta Consiliului National al Audio-Vizualului, Laura Georgescu, a devenit protagonista unui scandal dupa ce in spatiul public au aparut o serie de inregistrari care sub un mare semn de intrebare profesionalismul sau si capacitatea de a conduce o conduce o institutie menita a fi un arbitru al pietei audio-video. (Unele inregistrari au aparut la Realitatea TV, altele le puteti consulta pe blogul Narcisai Iorga) Chemata la Parlament pentru audieri, Georgescu a pus in discutie inregistrarile, insa continutul acestora nu lasa loc la multe interpretari (Vezi detalii aici si aici) Sub conducerea sa, CNA a devenit o institutie politizata, sub care derapajele televiziunilor de stiri au ramas fie nesanctionate, fie sanctionate pe criterii strict politice. Nici dupa acest scandal, premierul Victor Ponta, care a propus-o in functie din partea guvernului, nu i-a cerut demisia, limitandu-se la a spune ca membrii CNA nu pot fi revocati, potrivit legii.

Miza: Reglarea unei piete scapate de sub control. CNA este una din institutiile importante din sistemul de control democratic. Mentinerea unui personaj compromis la conducerea CNA slabeste si mai mult capacitatea institutionala si incurajeaza comportamentul arbitrar al televiziunilor de stiri, abuzul si derapajele de la reguli.