Curtea Constitutionala a decis miercuri ca articolul 38 din legea parteneriatului public-privat este neconstitutional, urmand ca actul normativ sa se intoarca in Parlament, transmite Agerpres. Articolul 38 din legea parteneriatului public-privat prevede posibilitatea de modificare sau denuntare unilaterala a contractului de catre statul roman "din motive exceptionale legate de interesul national sau local", ceea ce poate determina aparitia unor practici abuzive din partea statului in cadrul PPP-ului. HotNews.ro a aratat intr-o analiza realizata in martie 2013 ca aceasta prevedere este o vulnerabilitate a acestui proiectul legislativ.

Curtea Constitutionala a discutat miercuri sesizarea PNL si PDL privind legea parteneriatului public-privat. Deputatul democrat-liberal Alexandru Nazare a anuntat, pe 19 iunie, ca PDL si PNL au sesizat Curtea Constitutionala in ceea ce priveste noua lege a parteneriatului public-privat initiata de Guvernul Ponta, aprobata de Parlament in forma initiala, dupa respingerea cererii de reexaminare a presedintelui.

"Legea votata de majoritatea PSD-UNPR-PC pastreaza aceleasi formulari care deschid calea unor contracte paguboase pentru statul roman de tipul Bechtel si pun pe fuga orice investitor serios. (...) Prin noua lege se introduce posibilitatea modificarii unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public-privat de catre partenerul public prin invocarea de 'motive exceptionale legate de interesul national sau local'. Legea nu defineste criteriile prin care vor putea fi stabilite 'motivele exceptionale'. De asemenea, se introduce posibilitatea inlocuirii partenerului privat fara organizarea unei noi proceduri de atribuire si fara a prelua din noua Directiva europeana exact in ce cazuri se poate aplica", a afirmat Alexandru Nazare.

El a sustinut, totodata, ca prin posibilitatea modificarii si rezilierii unilaterale a contractelor de parteneriat public-privat si inlocuirea partenerilor privati fara noi proceduri de atribuire se incalca principiile egalitatii de tratament si transparentei decizionale garantate si prin Constitutia Romaniei.

Art. 38 din legea parteneriatului public-privat

(1) Din motive exceptionale legate de interesul national sau local, dupa caz, partenerul public poate, cu notificarea prealabila a partenerului privat si a societatii de proiect:

a) modifica unilateral anumite prevederi ale contractului de parteneriat public-privat, daca aceasta posibilitate a fost inclusa in documentatia de atribuire intr-o modalitate clara, precisa si neechivoca, si fara a se altera natura generica a contractului initial sau in orice alta situatie de modificare unilaterala a contractului prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica in mod corespunzator;

b) denunta unilateral contractul de parteneriat public-privat, in conditiile legii.

Criticile la adresa acestui articol, atat ale presedintelui Basescu, cat si a expertilor si a societatii civile, vizau faptul ca "interesul local" nu este definit si ca, astfel, se poata lasa cale libera unor abuzuri din partea autoritatilor.

Presedintele a retrimis in Parlament legea parteneriatului public privat, aratand ca se impune respingerea legii deoarece nu sunt stabilite clar situatiile ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului parteriatului public privat si ca in aceasta forma legea prevede o procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat, fara realizarea unei noi proceduri de atribuire.

HotNews.ro a scris pentru prima data despre aceasta problema inca din 27 martie 2013. Chiar daca ulterior o parte din proiectul de lege a fost schimbat, continutul problema s-a mentinut pana la varianta finala, votata de doua ori de Parlament.

Problema consta in faptul ca nicaieri in lege nu sunt definite acele "motive exceptionale" si nici notiunile de "interes national" si mai ales "interes local".

Astfel, aceasta prevedere in forma ei actuala, potrivit surselor avizate consultate de HotNews.ro, poate lasa loc unor abuzuri din partea statului, in functie de interesele de moment al unei guvernari sau al intereselor liderilor locali.