Proiectul de lege ce prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor in calitate de for decizional. Proiectul de lege fusese adoptat, pe 24 iunie, si de Senat. Initiativa legislativa pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal a apartinut Guvernului. Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, incepand de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, a anuntat premierul Victor Ponta in luna iunie, precizand insa ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.

El a precizat atunci ca masura urmeaza sa introdusa printr-un proiect de lege pe care Guvernul il va trimite Parlamentului si reprezinta o decizie pe care Executivul si-o va asuma.

Intrebat daca reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a raspuns ca nu exista nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicita doar respectarea tintelor macroeconomice, iar cand au fost taiate salariile si pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

Primul ministru a asigurat ca impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din incasari bugetare.