Radio Europa Libera difuzeaza o serie de reportaje despre schimbarile cu impact asupra vietii de zi cu zi a oamenilor, familiilor si comunitatilor generate de integrarea in Uniunea Europeana. Intr-un reportaj intitulat "Romania: Denuntul mitei", lupta anticoruptie este considerata "o veritabila istorie de succes" dar "o istorie cu final final deschis deocamdata".

Ziaristul Alexandru Eftode a documentat cum au debutat unele cazuri de coruptie soldate cu condamnari. Acesta relateaza insa pe blog si cum Administratia Nationala a Penitenciarelor a refuzat sa-i dea acordul pentru a filma in puscariile din Romania pe motiv ca un astfel de reportaj ar fi "inoportun". Proiectul RFE este finantat de Fondul International Visegrad.

"De la arhitectul Serban Marinescu am aflat ca Gutau a stat, când a venit la Bucuresti sa-i ceara mita, chiar în hotelul la care am tras si eu. A stat poate chiar în aceeasi camera, cine stie. Iar jos, la receptie a fost filmat pe ascuns de Directia Nationala Anticoruptie cum cerea mita... Intreaga istorie aflata de la Serban Marinescu o veti vedea aici în curând, chiar din gura lui", scrie jurnalistul Alexandru Eftode pe blogul RFE. Jurnalistul povesteste cum i-a fost interzis accesul de a filma in penitenciarele din Romania si califica refuzul autoritatilor romane ca fiind "inoportun".

"Am facut o solicitare la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) din România. Dar ANP nu mi-a dat permisiunea sa filmam nici la Penitenciarul Bucuresti Rahova, nici la Penitenciarul Bucuresti Jilava. Dintr-un raspuns cu acord gresit între subiect si predicat am aflat ca ANP considera inoportuna realizarea materialului jurnalistic solicitat. Si mie acest raspuns mi se pare inoportun", scrie jurnalistul pe blog.

Romania - se arata in reportajul RFE - a ales sa mearga pe calea combaterii coruptiei la vârf, în speranta ca efectele se vor face vizibile treptat la nivelul vietii de zi cu zi a fiecaruia. Rezultatele au început sa apara sub forma de condamnari definitive la închisoare mai ales din vara lui 2012. Reportajul ”România: Denuntul Mitei” este o încercare de a explora si explica resorturile si implicatiile acestei veritabile istorii de succes, o istorie cu final deschis deocamdata, precum si de a-i descoperi pe unii dintre oamenii care au inspirat aceste eforturi prin munca, principialitatea si curajul lor.

Radio Europa Libera/Radio Libertatea (RFE/RL) a lansat un proiect de jumatate de an pentru a produce un serial de reportaje multimedia despre transformarile cauzate de integrarea europeana si cooperarea regionala în tari ale Europei Centrale si de Rasarit, azi membre ale Uniunii Europene (UE). Din luna iunie pâna în noiembrie 2014, jurnalistul Alexandru Eftode traverseaza întreaga regiune, documentând si relatând despre schimbari cu impact asupra vietii de zi cu zi a oamenilor, familiilor si comunitatilor. Proiectul a obtinut sprijinul financiar al Fondul International Visegrad, programul de Grantul Mici care va acoperi partial acest efort în cele patru tari membre ale Grupului Visegrad: Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria.