Admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana a pus sub semnul intrebarii credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atat statele membre cat si cele candidate devenind nemultumite de ritmul lent al procesului integrarii, afirma Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere.

Intrebat, intr-un interviu acordat Euractiv Cehia si citat de Mediafax, ce s-a schimbat in domeniul procesului de extindere in ultimii cinci ani, Stefan Fule a raspuns:

"Multe lucruri. Atat statele membre, cat si cele candidate simt o oboseala in legatura cu ritmul lent al procesului de extindere. In primul rand, ultima extindere, cu Romania si Bulgaria, a ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu credibilitatea intregului proces. Pentru ca a fost prima data cand UE a decis sa introduca un mecanism special de cooperare si verificare in cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilitatii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiti sa extindem si sa inasprim standardele. Statele candidate trebuie sa demonstreze ca legislatia adoptata este functionala".

"Inainte ca eu sa incep sa lucrez pentru Comisia Europeana, statele membre aveau la dispozitie doar cateva instrumente de a influenta sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilitati de a face acest lucru. Noi nu vrem sa incetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilitati de a monitoriza calitatea buna a nivelului de pregatire a statelor membre".