Guvernul intentioneaza sa desfiinteze sectiile speciale de votare la alegerile prezidentiale din acest an si sa permita cetatenilor care nu se afla sa voteze in localitatea de domiciliu sa voteze la orice sectie, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta aflat pe ordinea suplimentara de zi a sedintei de guvern de joi.

Proiectul de ordonanta de urgenta a fost postat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente.

"Dispozitiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad organizarea sectiilor de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari, precum si campusuri universitate. Din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care in cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus. Totodata, imposibilitatea estimarii numarului de alegatori care se vor prezenta la vot determina la randul sau dificultati in estimarea corecta a numarului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecarei sectii de votare speciale", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Prin acest proiect se va permite exercitarea votului de catre "detinatorii de carti de identitate electronice" si se elimina votul prin intermediul "titlului de calatorie".

Prin acest proiect se va permite exercitarea votului de catre "detinatorii de carti de identitate electronice" si se elimina votul prin intermediul "titlului de calatorie".

In plus, data alegerilor va fi stabilita cu 60 de zile inainte de ziua votarii, si nu cu 45, asa cum prevede legislatia curenta. De asemenea, candidaturile la prezidentiale se dpun cu 45 de zile inainte de ziua votului "astfel incat la data inceperii campaniei electorale acestea sa fie definitive".

De asemenea, directorii penitenciarelor in care se afla mai mult de 400 de persoane private de libertate, cu drept de vot, "pot defalca si depune cererile de votare prin intermediul urnei speciale la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti".

Alte prevederi ale proiectului de OUG:

  • Autoritatea Electorala Permanenta va achizitiona aplicatiile si/sau serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votarii;
  • Institutul National de Statistica va asigura editarea si tiparirea proceselor-verbale pentru constatarea rezultatelor alegerilor, dotarea cu echipamente, tehnica de calcul si consumabile, precum si instruirea personalului implicat in efectuarea operatiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor, in statiile de prelucrare organizate la nivelul birourilor electorale judetene si birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti;
  • Serviciul de Telecomunicatii Speciale va asigura serviciile de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, necesare birourilor electorale judetene si birourilor electorale Bucuresti.

Guvernul nu considera ca incalca Codul de bune practici in materie electorala elaborat de Comisia de la Venetia, care recomanda evitarea modificarii legislatiei electorale cu mai putin de un an iainte de scrutin, in conditiile in care se urmareste eliminarea suspiciunilor "privind practicile de tip turism electoral" si asigurarea unei mai mari transparente.

"Caracterul extraordinar al situatiei si urgenta reglementarii sunt determinate de apropierea procesului electoral pentru Presedintele Romaniei, precum si de faptul ca neadoptarea imediata a modificarilor legislative preconizate este de natura sa conduca la afectarea electorale ale cetatenilor romani", este justificarea prin care guvernul motiveaza ordonanta de urgenta.