Tribunalul Bucuresti a admis luni cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, informeaza Agerpres.

Nicusor Constantinescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Instanta a admis cererea procurorilor anticoruptie de inlocuire a masurii controlului judiciar cu cea a arestarii preventive determinata de faptul ca Nicusor Constantinescu nu s-a intors din SUA la termenul stabilit de judecatori, unde se afla la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul lui Nicusor Constantinescu a sustinut, luni, la Tribunalul Bucuresti, ca o eventuala intrerupere a tratamentului pe care il urmeaza Nicusor Constantinescu in SUA, unde a fost operat, i-ar pune viata in pericol, potrivit agentiei Mediafax.

"Noi am prezentat un set de fotografii, care au circulat in presa, inclusiv saptamana trecuta, care arata starea medicala grava, obiectiv vorbind, in ceea ce il priveste pe domnul Nicusor Daniel Constantinescu, faptul ca acesta nu si-a incalcat cu rea-credinta obligatiile pe care le avea, in sensul ca acesta nu se poate deplasa in momentul acesta, cu drena pe care o are montata, pe o distanta asa de mare, dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Am invocat faptul ca procurorul care a incuviintat parasirea tarii, incepand cu data de 3 aprilie 2014, cunostea faptul ca domnul Constantinescu urmeaza sa suporte un tratament complex, care includea nu doar operatia care a fost deja realizata, ci si tratamentul cu radioterapie, care urmeaza sa fie realizat tot acolo, faza in care domnul Constantinescu se afla in momentul de fata", a declarat avocatul Marius Mocanu, dupa terminarea procesului de la Tribunalul Bucuresti.

Avocatul a adaugat ca medicii din Statele Unite ale Americii, care se ocupa de ingrijirea lui Nicusor Constantinescu, spun ca orice intrerupere a tratamentului medical in momentul de fata "reprezinta un risc major pentru viata" lui Nicusor Constantinescu.

Procurorii anticoruptie au invocat faptul ca seful CJ Constanta nu si-a indeplinit obligatiile impuse de controlul judiciar, in timp ce avocatul sau a sustinut ca o eventuala intrerupere a tratamentului i-ar pune viata in pericol si ca Nicusor Constantinescu nu si-a incalcat cu rea credinta obligatiile pe care le avea.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat joia trecuta, pentru 30 iunie, judecarea dosarului in care DNA solicita mentinerea controlului judiciar in cazul presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, cercetat in mai multe dosare penale.

Avocatii lui Nicusor Constantinescu au depus la dosar o scrisoare medicala trimisa de un spital din SUA, tradusa in romana, cu diagnosticul sefului CJ Constanta, insa judecatorii au cerut documentul in original.

Initial, pe 10 iunie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea DNA de mentinere a masurii preventive a controlului judiciar fata de Nicusor Constantinescu, insa procurorii au facut contestatie.

In 27 mai, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de DNA, in dosarul in care este acuzat ca a impiedicat efectuarea unor controale ale Curtii de Conturi si ca nu a respectat dispozitiile legale care il obligau sa procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism si a autorizatiilor de construire a unor centrale si generatoare eoliene.

El este acuzat de complicitate la 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu obtinerea de foloase necuvenite si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu obtinerea de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a lui Adrian George Gambuteanu, director general al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta (RAJDP Constanta), pentru 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca Gambuteanu, cu sprijinul lui Nicusor Constantinescu, a refuzat, in mod repetat, sa puna la dispozitia Curtii de Conturi documentele necesare efectuarii controlului de specialitate programat in anii 2011, 2012 si 2013.

"Astfel, efectuarea consecutiva a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibila. In aceasta modalitate, a fost practic blocata activitatea Curtii de Conturi in raport cu regia locala mentionata, Curtea de Conturi aflandu-se in imposibilitatea de a-si indeplini principala atributie, respectiv verificarea modului in care au fost utilizate resursele financiare publice", arata DNA intr-un comunicat transmis la acea data.