Ministrul de externe Titus Corlatean vine in aceasta sambata la emisiunea Pasaport diplomatic de la Digi 24. Impreuna cu Balazs Barabas, seful diplomatiei romane analizeaza subiectele de actualitate si perspectivele pe care tara noastra le are intr-o lume cu tot mai multe conflicte.

Considerentele economice par sa domine in negocierile dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa asupra Ucrainei, in timp ce Republica Moldova semneaza un acord istoric, cel de asociere cu Uniunea Europeana. Toate acestea si alte subiecte de actualitate vor fi discutate cu ministrul roman de externe, Titus Corlatean, in editia din aceasta saptamana a emisiunii Pasaport Diplomatic. Seful diplomatiei romane a comentat si concentrarea tot mai mare a intereselor Statelor Unite si altor tari asupra zonei Marii Negre.

"Aici vorbim de interese politice majore, interese de securitate extrem de importante, conflicte inghetate, o prezenta si iata o actiune extrem de incisiva si agresiva a Federatiei Ruse in anumite momente si vorbim de interese economice cele legate de securitatea energetica. Iata ca s-a produs aceasta mutatie si in pozitia americana, nu intamplator sunt si evenimentele dramatice legate de Ucraina, dar faptul ca din punct de vedere militar, politic, securitate, iata SUA sunt tot mai prezente aici in aceasta regiune si acorda un interes special aspectelor de securitate energetica, da este un lucru foarte bun" - a spus Titus Corlatean.

Intre Romania si Statele Unite exista deja o cooperare foarte buna, ceea ce poate asigura tarii noastre o prezenta mai accentuata in regiune. "Acest lucru ne ajuta pentru ca vorbim de tehnologie inalta, vorbim de capacitate financiara si de investitii foarte solide pe care companiile americane le au, companii care reprezinta cel mai important partener si aliat al SUA. Acest lucru ne va ajuta pe termen mediu in asigurarea completa a independentei energetice a Romaniei" - a notat ministrul.

Relatiile cu Rusia sunt instabile nu numai din cauza disputelor asupra pretului gazului natural, dar si intr-un context mai larg. "Increderea de ambele parti a fost profund afectata. Or aici, relatiile trebuie calauzite de niste principii si niste valori foarte clare. In clipa cand un actor international, este cazul Federatiei Ruse, incalca niste principii fundamentale ale ordinii internationale: integritatea teritoriala a unui stat, suveranitatea, inviolabilitatea frontierelor, cand cineva rescrie dreptul international, lucrul asta produce prejudicii. Or, tine in primul rand de Federatia Rusa sa actioneze in spiritul acestor principii pe care Rusia le-a afirmat" - a declarat ministrul roman de externe, Titus Corlatean.

Interviul integral il puteti urmari la emisiunea Pasaport Diplomatic difuzat sambata, de la ora 22,30, la Digi24.