Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a fost ales presedinte de onoare al Academiei de Stiinte Militare, in cadrul unui eveniment desfasurat joi la Palatul Victoria si prezidat de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, potrivit unei informari a MAI.

George MaiorFoto: Agerpres

"Conceptele de geopolitica, geostrategie, studii strategice sunt dezbatute si prezentate in universitati de prestigiu internationale. Este adevarat ca avem si noi o traditie in domeniu, dar trebuie sa ne adaptam la asemenea standarde, mai ales ca lumea este complexa. Societatea are nevoie de astfel de cercetari importante pentru securitatea nationala, pentru interesul strategic national. Academia de Stiinte Militare este un for in creare, care trebuie sa contribuie la aceste dezbateri si sa le confere un sens academic, de aceea afirm ca veti gasi in mine un partener in indeplinirea acestei misiuni cata vreme vor fi mentinute standardele despre care vorbeam", a declarat George Maior cu acest prilej, potrivit Agerpres.

Presedinte interimar al institutiei a fost ales Gheorghe Toma, prorectorul Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul".

"Evenimentul desfasurat la sediul Guvernului a reprezentat un prim pas in constituirea structurilor de conducere ale Academiei de Stiinte Militare, infiintata prin lege ca institutie publica de interes national in domeniul cercetarii stiintifice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, aflata in coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii", arata sursa citata.

Academia de Stiinte Militare are ca obiect de activitate dezvoltarea stiintelor din sistemul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, in scopul alinierii la cerintele NATO si ale Uniunii Europene, iar infiintarea sa urmareste: promovarea pe plan national si international a cercetarilor stiintifice din sistemul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale; coordonarea activitatii de cercetare stiintifica, fundamentarea necesarului de resurse de finantare a activitatilor de cercetare-dezvoltare pe termen mediu si lung; crearea cadrului legal pentru introducerea continua a progresului tehnic in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, colaborand cu Academia Romana, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania si academiile de ramura, institutiile de invatamant superior, precum si cu alte ministere, institutii si unitati de profil.

"Constituirea organelor de conducere ale acestei institutii de invatamant - la baza organizarii careia se afla trei sectii stiintifice constituite pentru a asigura indeplinirea obiectului sau de activitate, respectiv Sectia de stiinte militare, Sectia de ordine publica si Sectia de informatii si securitate nationala - reprezinta un pas important in realizarea obiectivelor Academiei si, totodata, pentru Sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, o consecinta a eforturilor depuse pentru infiintarea unei institutii de interes national in domeniul cercetarii stiintifice", potrivit aceleiasi surse.

La evenimentul de la Palatul Victoria au mai participat Remus Pricopie - ministrul Educatiei Nationale, Mihnea Costoiu - ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare, si Vasile Dancu, profesor universitar doctor. Au fost prezenti, de asemenea, rectori ai institutiilor de invatamant superior, precum si persoane cu functii de conducere din institutiile care au pus bazele academiei.