Seful Administratiei Penitenciarelor, Claudiu Bejan, a declarat, joi, ca s-a dovedit ca amnistia si gratierea nu au fost intotdeauna solutii bune, aratand ca in state europene, dupa o gratiere colectiva, multe persoane s-au reintors in penitenciare si ca ar trebui pus accentul pe alternative la incarcerare, transmite Mediafax.

Intrebat daca proiectul legii privind privind amnistia si gratierea ar putea duce la conditii mai bune in penitenciare, Bejan a aratat ca este dovedit ca nu intotdeauna amnistia si gratierea au fost solutii bune.

"E dovedit in alte state europene ca nu intotdeauna amnistia si gratierea au fost solutii bune. In Cehia sau Slovacia, dupa o gratiere colectiva a 6.000 de persoane, pana la sfarsitul anului s-au cam intors inapoi destul de multi. Cred ca ar trebui sa punem mai mult accentul pe alternative la incarcerare si nu neaparat pe amnistie si gratiere colectiva", a spus directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

El a adaugat ca alternativele la pedeapsa cu inchisoarea ajuta foarte mult la responsabilizarea individuala, aratand ca in perioada detentiei nu se plateste chirie, hrana si atunci trebuie sa se tinda catre metode care sa "continue sa-l tina pe om agatat de greutatile de zi cu zi".

Directorul ANP a mai spus ca nu i s-a cerut un punct de vedere pe acest proiect de lege privind amnistia si gratierea.

Intrebat in legatura cu faptul ca fostul senator Catalin Voicu a castigat la CEDO pe conditiile de detentie si ca si Gigi Becali a depus astfel de plangeri, Bejan a spus ca ANP respecta si a pus in aplicare toate hotararile judecatoresti si fiecare detinut are dreptul sa se adreseze la CEDO, dupa ce a epuizat toate caile de atac.

Proiectul de lege privind amnistia si gratierea ramane in dezbatere publica cel putin pana in toamna, fiind respinsa solicitarea PNL de a fi introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru respingere. Secretarul Camerei Deputatilor Niculae Mircovici a declarat, marti, dupa sedinta Biroului Permanent, ca in aceasta sesiune parlamentara nu va intra in dezbaterea Camerei proiectul de lege privind amnistia si gratierea. Mircovici a aratat ca grupul parlamentar al PNL a solicitat inscrierea pe ordinea de zi a plenului Camerei a proiectului de lege privind amnistia si gratierea, care se afla la Comisia juridica. "Grupul parlamentar al PNL a solicitat inscrierea pe ordinea de zi a proiectului de lege care se gaseste la comisia juridica privind amnistia si gratierea si s-a cerut acest lucru pentru a se respinge si asa mai departe. S-a considerat si de grupul PDL ca este un proiect mort", a explicat Mircovici.

El a spus ca in Biroul Permanent al Camerei s-a discutat si a ramas ca decizie ceea ce se stabilise deja de plenul Camerei, in urma cu cateva luni, si anume ca, in baza unui calendar stabilit de Comisia juridica, sa aiba loc o larga dezbatere publica. "Comisia Juridica a hotarat un lucru corect in opinia Biroului Permanent, adica s-a adresat cu acest proiect si a solicitat propuneri de la institutiile statului din domeniul justitiei si o parte din raspunsuri au veni, dar marea majoritate a raspunsurilor nu a venit, deci urmeaza sa vina si s-a propus de catre vicepresedintele Hrebenciuc, care a condus lucrarile Biroului permanent al Camerei, ca inclusiv pe perioada vacantei parlamenatre sa aiba loc astfel de dezbateri in colegii, sa aiba loc dezbateri publice in continuare, pentru ca atata timp cat este vorba de un drept pe care-l are Camera Deputatilor de a vota o lege amnistiei si gratierii in mod evident acest lucru se poate produce sau nu se poate produce", a explicat Niculae Mircovici.

El a aratat ca, intre timp, a fost adoptat Codul Penal si proiectul de lege este astfel "mort". "Faptul ca proiectul este mort a rezultat din faptul ca intre timp s-a adoptat noul Cod Penal si practic nu-si are sensul. Proiectul nu va fi introdus pe ordinea de zi saptamana viitoare pentru ca ar fi incorect , imoral sa ceri unor institutii sa-si dea punctul de vedere si inainte de a da un punct de vedere sa ajungi cu proiectul in dezbaterea Camerei. In aceasta sesiune nu va intra in dezbatere proiectul de lege privind amnistia si gratierea", a precizat Mircovici.

La finele anului 2013, acest proiect de lege, alaturi de alte reglementari adoptate de Camera, a generat controverse, inclusiv reactii ale ambasadelor occidentale la Bucuresti.