Fratele presedintelui Traian Basescu a facut, joi dimineata, primele declaratii ca reactie la inregistrarile audio-video difuzate de Antena 3 care sugereaza ca Mircea Basescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a obtine o pedeapsa mai mica pentru interlopul Bercea Mondial si ca seful statului ar fi stiut despre acest demers.

Mircea Basescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Eu nu am luat niciun ban. Era o transa dintr-un imprumut. Inregistrarile sunt scoase din context", a spus Mircea Basescu la Digi24.

Totodata Mircea Basescu neaga orice fel de legatura a presedintelui Basescu cu acest caz. Intr-un comunicat de presa transmis Mediafax joi dimineata, Mircea Basescu arata ca presedintele Traian Basescu nu are nicio legatura cu cazul presupusului santaj, iar atragerea sa in acest "scandal mediatic nu are niciun suport real".

"In primul rand semnalez faptul ca atragerea Institutiei Prezidentiale si a presedintelui Romaniei in acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are niciun fel de legatura cu relatia mea cu membrii familiei Anghel. Mentionarea numelui lui Traian Basescu in dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a facut in sensul concluzionat in cuprinsul emisiunii de televiziune. Am mentionat ca presedintele stie de cazul lui Anghel Sandu in conditiile in care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situatia sa fiind de notorietate. Este regretabil ca se incearca denigrarea Institutiei Prezidentiale in conditiile in care presedintele Romaniei, prin activitatea sa din ultimii ani, a incercat si a reusit sa faca Justitia sa poata functiona in Romania", spune Mircea Basescu in documentul citat.

El mai spune ca pe parcursul cercetarii acestui dosar nu va beveficia de avantajul de a fi fratele lui Traian Basescu.

Antena 3 a prezentat miercuri seara, un filmulet in care apare Mircea Basescu, fratele presedintelui, alaturi de un membru al familiei lui Bercea Mondial. Acesta din urma ii reproseaza lui Mircea Basescu ca i-ar fi dat 350 de mii de euro ca sa intervina in Justitie pentru o pedeapsa mai blanda sau chiar eliberarea tatalui sau, Bercea Mondial. " La mine au ajuns doar 250 de mii... Mi s-a pus mormanul ala de dolari in brate...", se aude pe inregistrare Mircea Basescu care sustine ca va vorbi si cu presedintele Basescu de caz si ca acesta ar sti despre ce e vorba.

  • Comunicatul integral transmis presei de Mircea Basescu:

In urma difuzarii inregistrarilor video din emisiunea Sinteza Zilei din seara zilei de 18.06.2014 pe postul de televiziune Antena 3, doresc sa fac urmatoarele precizari:

In primul rand semnalez faptul ca atragerea Institutiei Prezidentiale si a Presedintelui Romaniei in acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Presedintele Romaniei, Traian Basescu nu are niciun fel de legatura cu relatia mea cu membrii familiei Anghel.

Mentionarea numelui lui Traian Basescu in dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a facut in sensul concluzionat in cuprinsul emisiunii de televiziune. Am mentionat ca Presedintele stie de cazul lui Anghel Sandu in conditiile in care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situatia sa fiind de notorietate. Este regretabil ca se incearca denigrarea Institutiei Prezidentiale in conditiile in care Presedintele Romaniei, prin activitatea sa din ultimii ani, a incercat si a reusit sa faca Justitia sa poata functiona in Romania. Cu privire la presupusele fapte de coruptie de care sunt acuzat, Justitia isi va spune cuvantul fara a beneficia de avantajul de a fi fratele Presedintelui Romaniei.

In al doilea rand vreau sa precizez ca toate imaginile video difuzate de postul Antena 3 vin si sustin starea de fapt prezentata chiar de mine in cuprinsul plangerii penale pentru santaj si in cuprinsul declaratiei pe care am dat-o in fata procurorului DNA.

Sumele de bani respective sunt mentionate in referire la momentul restituirii acestora de catre Marian Capatana membrilor familiei Anghel, care a avut loc in prezenta mea, in biroul meu din Portul Constanta.

Nu pot sa nu observ ca secventele difuzate sunt scoase din context si puse in asemenea ordine in scopul de a da impresia ca exista o legatura de cauzalitate intre discutiile care privesc banii si discutiile referitoare la dosarul lui Anghel Sandu

Fac precizarea ca aceste imagini trebuie analizate in integralitate si coroborate cu toate celelalte probe aflate in dosarul de santaj. Astfel, din interceptarea realizata de procurorii si ofiterii DGA a discutiilor purtate intre mine, membrii familiei Anghel si Marian Capatana rezulta fara echivoc natura relatiilor dintre parti. Certitudinea este ca Marian Capatana a imprumutat o suma de bani de la familia Anghel pe care umeaza sa o restituie si cel mai important este ca eu nu am solicitat si nici nu a primit nicio suma de bani.

Am solicitat DNA Serviciul Teritorial Constanta comunicarea plangerii penale depuse de Florin Anghel si a probelor ce insotesc aceasta plangere. Dupa ce vom primii aceste inregistrari in integralitatea lor vom putea face alte precizari cu privire la temeinicia lor.

Mircea Basescu