Lotul olimpic al Romaniei a obtinut 21 de premii, cele mai multe dintre echipele nationale prezente, la Olimpiada Internationala de Limba Rusa, anunta Ministerul Educatiei. Competitia se desfasoara o data la 4 ani, iar la aceasta editie au participat 216 elevi din 30 de tari. Echipa Romaniei a fost reprezentata de 18 eleve, dintre care 10 au concurat la limba rusa moderna si 8 la limba rusa materna.

Lotul Romaniei la Olimpiada Internationala de Limba RusaFoto: Agerpres

Olimpiada Internationala de Limba Rusa, aflata la a XIII-a editie, s-a desfasurat in perioada 6-11 iunie, la Moscova. Olimpicii romani au fost recompensati cu un Premiu de excelenta (cu punctaj maxim), sapte premii I, cinci premii II, patru premii III, un premiu I pentru concursul de interpretare creativa a unui text, un premiu II la concursul "Tanarul Orator" si un Premiu special pentru "Cel mai bun raspuns" la examenul oral si de analiza a textului, informeaza Ministerul Educatiei.

Sofia Anamaria Fertadi(eleva in clasa a X-a la Colegiul National ,,Dragos Voda" din Sighetu Marmatiei) a castigat Premiul de excelenta cu punctaj maxim, iarMariana Cornei(eleva in clasa a XII-a la Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil" din Tulcea) a primit premiul I, premiul I la concursul de interpretare creativa si un premiu special pentru "Cel mai bun raspuns" la proba orala si analiza de text.

Celelalte laureate cu premiul I suntIulia Haralambie(eleva in clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Tulcea),Iuliana Petrov(eleva in clasa a IX-a la Colegiul Dobrogean "Spiru Haret" din Tulcea),Vasilica Ignat(eleva in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Ion Creanga" din Tulcea),Ionela Crina Hrini (eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "Dragos Voda" din Sighetul Marmatiei),Anfisa Lazar(eleva in clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din Braila) siMihaela Rotaru(eleva in clasa a X-a la Colegiul National de Informatica "Spiru Haret" din Suceava).

Cu premiul II au fost distinseCristina Negrub(clasa a XII-a, Colegiul National de Informatica ,,Spiru Haret" din Suceava),Cristina-Alexandra Silivestru(clasa a XI-a, Colegiul Economic "Delta Dunarii" din Tulcea),Ionela Taficiuc(clasa a XI-a, Liceul Tehnologic "Marmatia" din Sighetul Marmatiei),Valeria Trifanov(clasa a X-a, Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Tulcea),Corina Gurulea(clasa a IX-a, Colegiul Economic Administrativ din Iasi) siMaria Lisnic(clasa a IX-a Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Bucuresti).Cristina Negruba obtinut si premiul al II-lea la concursul "Tanarul Orator".

Premiul al III-lea a fost inmanat urmatoarelor eleve:Ecaterina Trifanov(clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Creanga'' din Tulcea),Alexandra Macsim (clasa a XI-a, Colegiul Tehnic ,,Nicolae Bacescu" din Falticeni),Laura Kazamon(clasa a IX-a, Liceul Teoretic ,,Ovidius" din Constanta) siNicoleta Roxana Vlad(clasa a IX-a, Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu" din Bucuresti).

Olimpiada Internationala de Limba Rusa este o competitie care se desfasoara o data la 4 ani. La editia curenta, au participat 216 elevi din 30 de tari. Echipa Romaniei a fost reprezentata de 18 eleve (10 la limba rusa moderna si 8 la limba rusa materna), fiind condus de conf.dr. Axinia Crasovschi, prodecan la Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti, presedinte al Asociatiei Profesorilor de Limba si Literatura Rusa din Romania si prof. metodist Tamara Alistarh de la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Tulcea.

Probele obligatorii ale olimpiadei au inclus un proiect pe o tema impusa, un examen de cultura si civilizatie rusa, un examen oral de intelegere si analiza a unui text, conform nivelurilor de limba din grila europeana. De asemenea, au fost organizate doua concursuri facultative - interpretare creativa a unui text si discurs argumentativ pe teme impuse.

Ministerul Educatiei precizeaza ca la ceremoniile de deschidere, respectiv de premiere, a participat si ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa, Vasile Soare.