Un grup de deputati PDL propune scoli de vara pentru elevi si program pentru gradinite in perioada vacantelor, facultativ si cu plata, in conditiile in care foarte multi copii nu pot beneficia de supravegherea parintilor pe perioada vacantelor de vara.

"(...) mai mult de 3 din cele 12 luni ale anului, copiii sunt in vacanta. Comparand aceasta vacanta a copiilor cu concediile de numai 3-4 saptamani ale majoritatii parintilor, constatam ca o lunga perioada de timp elevii si prescolarii nu pot beneficia de supraveghere si educatie din partea parintilor sau in institutii specializate. In aceste perioade, scolarii sunt expusi anturajelor periculoase ale strazii iar prescolarii ale caror familii nu beneficiaza de sprijinul unor bunici pot ramane nesupravegheati. De multe ori, parintii cu copii prescolari sunt fortati sa recurga la concedii medicale sau fara plata pentru supravegherea lor pe timpul vacantelor sau sa angajeze bone, mai mult sau mai putin calificate sau atente", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Initiatorii nu considera ca este nevoie de majorarea bugetului ministerului Educatiei pentru organizarea acestor cursuri de vara, ci doar cu "programarea vacantei profesorilor in mod alternativ, pentru a exista cadre didactice disponibile pentru activitatea din vacante" si cu alocarea unui "numar mai mare de elevi repartizati unui profesor".

In ceea ce priveste gradinitile, activitatea din vacante "va fi suportata de parinti, care economisesc astfel sumele platite unor bone sau compenseaza plata prin posibilitatea desfasurarii neintrerupte a activitatii profesionale".

Pentru punerea in practica a acestui proiect, PDL propune modificarea legii Educatiei Nationale astfel:

"Programul scolar cuprinde atat anul scolar cat si scoala de vara, cu program special, neobligatoriu, organizata in vacanta de vara (...)".

"Programul gradinitelor va cuprinde program de baza, in timpul anului scolar, si un program special, cu plata, in timpul vacantelor scolare (...)"