Inalta Curte a decis miercuri ca CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania) trebuie sa ii plateasca daune morale de un milion de euro Elenei Ghegeliu, tanara care si-a pierdut mana dreapta intr-un accident rutier petrecut in 2006. Decizia este irevocabila si urmeaza sa fie pusa in aplicare. CNADNR SA a transmis la scurt timp un comunicat in care afirma ca "a luat act de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, o va respecta si aplica intocmai".

"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA isi exprima pe aceasta cale, compasiunea fata de drama prin care trece victima", se mai arata in comunicat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis actiunea Elenei Ghegeliu si a dispus ca CNADNR sa ii plateasca despagubiri de un milion de euro, informeaza Mediafax.

Georgiana Elena Ghegeliu a dat in judecata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov in aprilie 2012, la Tribunalul Bucuresti, dupa ce si-a pierdut mana dreapta in urma unui accident rutier petrecut in 2006.

Instanta a admis cererea tinerei, in aprilie 2013, si a obligat CNADNR sa ii plateasca daune morale de un milion de euro, echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii.

Decizia a fost contestata cu apel de CNADNR, la Curtea de Apel Bucuresti, care in 27 noiembrie 2013 a redus la 200.000 de euro daunele morale pe care compania trebuia sa le plateasca tinerei.

"Desi pierderea mentionata are natura unei infirmitati cu caracter permanent, nu poate fi negat faptul ca aceasta nu limiteaza, de exemplu, posibilitatea de deplasare autonoma a reclamantei. De asemenea, chiar daca, asa cum s-a aratat, accesul la o activitate profesionala este limitat, fiind necesare eforturi suplimentare, totusi aceasta nu poate echivala cu o situatie de ingradire totala a acestei posibilitati", aratau judecatorii Curtii de Apel Bucuresti in motivarea deciziei.

Accidentul in urma caruia Elena Ghegeliu si-a pierdut mana dreapta a avut loc in 2006, in timp ce aceasta mergea, impreuna cu prietenul ei, spre Brasov. Acesta a tras de volan spre dreapta, pentru a evita o alta masina care intrase pe sensul lor de mers. Autoturismul in care se aflau cei doi a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului, un fragment din acesta a strapuns portiera dreapta a masinii si i-a intrat tinerei in mana. Aceasta a fost dusa atunci la spital, unde i-a fost amputat bratul drept.

Politistii Inspectoratului Judetean de Politie Brasov au inceput atunci cercetarile in acest caz. Ulterior, anchetatorii au stabilit ca de vina pentru producerea accidentului ar fi administratorul drumului, care nu a reparat elementele de siguranta a traficului rutier montate pe acel drum, pe partea dreapta a sensului de mers spre Brasov.